Esenler İstanbul şehri’nin Avrupa yakasındaki ilçelerin bir tanesidir . Kuzey taraflarında Bayrampaşa ilçesi güney tarafında ise Güngören, güneydoğu tarafında Zeytinburnu, batı bölgesinde ise Bağcılar ilçeleriyle komşudur. Esenler ilçesi toplamda 18 mahalleden oluşan bir yapıya sahiptir yüzölçümü bakımından toplam’da 5.227 hektardır.

Esenler, civarındaki ilçelerden değişik olarak, sanayi merkezi olmaktan ziyade daha çok bir yerleşim merkezi olma özelliğindedir. Esenler ilçesini Davutpaşa yoluna bağlayan Ayazma yolu üzerindeki su kontrol kuyuları, şimdilerde Belediye Oto Garajı olarak kullanılan Üçyüzlü, Ayazma Çeşmesi, Su Terazisi ve garaj içinde kullanımaz bir halde olan Kilise güzel bir mimari  olarak karşımıza çıkmakta. Esenler Merkez Camisi'nin karşı tarafındaki Kilise kalıntısı yenilenerekşimdilerdeDijital bir Kütüphane halinde hizmet vermektedir. Şehrin surlarının yıkılmasının ardından  bu bölge toprakları askeri olarak önem kazanmıştır. İlçe Tarihinin İstanbul Tarihi bakımındanda mütalaa edilmesi gerekilmektedir. İlçe tarihi eser bakımından zengin bir ilçe  sayılmaz. Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinden kalma çeşme, su kemeri, su terazisi ve sebil şimdilere ulaşan tarihi yapılardır. Bu eserlerin de kitabeleri tahrip edildiği için yapım tarihleri hakkında bilgi vermek mümkün değildir. Bunlar: Avas kemeri, Atışalanı Çeşmesi, Atışalanı Sebili, Menderes Çeşmesi (Litros Ayazması), Yavuz Selim Çeşmesi ve Nene Hatun Çeşmesi.

İlçenin Tarihçesi Esenler İlçesi bir Bizans döneminden kalma olan bir yerleşim merkezidir. Bu bölgenin en eski yerlileri Litros, (Esenler) ve Avas (Atışalanı) isimleriyle kurulmuş olan ve köylerde yaşamlarını sürdüren Rum halkından oluşmaktadır. Esenler veya diğer adıyla Atışalanı Köyleri eski dönemlerinde Bizans'ın güçlü olduğu devirlerde Şehrin Osmanlı İmparatorluğu tarafından feth edilene kadar Bizans köyleri halinde olup, Bizans İmparatorluğu'na bir çok tarım ürünleri yetiştirmekte olduğu ve ekonomik olarak katkıda bulunmaktaydı .Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde Mahmutbey nahiyesi içerisinde birer Rum yerleşim merkezi olan Litros ve Avas köylerinin etnik yapısı, Lozan Antlaşması 'yla tamamen değişmiştir. Cumhuriyet zamanında Rum kökenli halkın Yunanistan tarafına göç etmesiyle boşalmakta olan köylere, Doğu Makedonya tarafından gelmekte olan mübadele göçmenlerini Türkler tarafından iskan ettirilmiştir. Uzun süre mübadele köyü olarak kalan Litros ve Avas isimlerini 1930'lu senelere kadar korumaktaydı.Ancak 1937-1940 yılların ardınan gerçekleştirilen değişiklikle Litros-Esenler, Avas-Atışalanı olarak Türkçeleştirilmiştir.

1993 senesinin sonlarında ilçe halini almıştır . Esenler ilçesinikonumlandığı bölge, önceden Bakırköy ilçesine dahil edilmişken, bu ilçe bölündükten sonra Güngören ilçesine dahil edildi. Ardındandaha sonraları müstakil bir ilçe halini aldı.

İlçe son zamanlarda çok sayıda Eseler Evden Eve Nakliyat hizmeti alan insanlarda doldu ilçe tam bir yerleşim merkezi olduğu için çok sayıda Esenler Evden Eve Nakliyat hizmeti alan insanlar vardır ilçede bir çok  Esenler Evden Eve Nakliyat hizmeti alanlar olduğundan dolayı ilçe gayet hareketli bir hal almıştır

Detaylar için tıklayınız

Editör: TE Bilişim