Ev almak, insanların en temel ihtiyaçlarından birisidir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanlar senelerce yaptıkları birikimi değerlendirmek amacıyla ev alma veya gayrimenkul yatırımı yapma yoluna giderler. Son zamanlarda, bankaların uygun fiyatlarla ev kredisi verdikleri de göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde ev alma oranlarında ciddi bir artış yaşandığı bir gerçek.

Ev almak isteyen kişiler için bu süreç oldukça yoğun ve yorucudur. Alternatiflerin bol olduğu konut piyasasında doğru şehri ve doğru semti seçerek konut almak, ev alma sürecinde en önemli adımdır.

Son dönemde teknolojinin ve internetin hayatımızın her alanına girmesi ile birlikte pek çok ürün için fiyat araştırma ve karşılaştırmasını internet üzerinden yaptığımız gibi emlak ve konut fiyatları ile ilgili araştırmalarını da internet platformları üzerinden yapmaktayız.

Ancak; bu konu ile ilgili çok farklı platformlar olması nedeniyle doğru fiyatı bulmak için ciddi bir efor ve zaman sarf edilmesi gerekmektedir.

Bu konu ile ilgili çalışmalar yapan bir start-up var: . Flatfy sitesini kullanarak emlak fiyatları ile ilgili oldukça tatmin edici fiyatlara ulaşılabilmektedir.

Bunun yanında Flatfy; her ay Türkiye’de bulunan popüler emlak platformlarından topladığı veriler ile en büyük 10 şehrimize ilişkin emlak fiyatları ile ilgili ortalama fiyat istatistikleri sunmaktadır. Bu istatistiklerin en sonuncusu 2018 yılının Ekim ayına ait.

İsterseniz sunulan bu istatistiklerden faydalanarak; ülkemizin en büyük 10 şehrinin emlak fiyatlarına bir göz atalım.

 

· 2018 Ekim ayı konut fiyatları ne yönde değişti?

Yukarıda yer alan grafik, Flatfy- arama motoru tarafından oluşturulmuş, Türkiye’nin en büyük 10 şehrine ilişkin ortalama konut fiyatlarının karşılaştırmalı sütun grafiğidir. Grafikte bulunan turuncu sütunlar, hizasında bulunduğu şehrimizin Ekim ayı ortalama konut fiyatlarını; diğer sütunlar ise Eylül ayı ortalama konut fiyatlarını göstermektedir.

fiyatları, grafiğin en yüksek fiyatlarını oluşturmaktadır. Görüldüğü üzere; İstanbul’da ortalama daire fiyatı, 350 bin TL’ye oldukça yakındır. Konut fiyatlarının en yüksek olduğu İstanbul’u, İzmir ve Antalya takip etmektedir. 300-350 bin TL aralığında ise sadece İstanbul ve İzmir yer almaktadır.

10 şehir içinde fiyatların ortalama düzeyde yer aldığı yerler olarak Adana ve Mersin illerimizi gösterebiliriz. Bu şehirlerimizden sonra gelen Gaziantep, Konya ve Kayseri şehirlerimizde de ortalama ev fiyatları birbirine oldukça yakındır. Bu üçlü içerisinde en yüksek ev fiyatına sahip yerin Gaziantep olduğu görülmektedir.

Grafiğe bakarak; Antalya ve Bursa illerinin fiyatlarının neredeyse aynı olduğu sonucuna ulaşabiliriz. Eylül ayının fiyatına ilişkin sütunlara baktığımızda ise Antalya ve Bursa illeri arasında belirgin bir fark olduğunu görüyoruz. Grafiğin geneline baktığımızda da; Eylül ayına kıyasla ortalama fiyat artışı en çok Bursa’da gerçekleşmiştir.

En düşük ortalama daire fiyatına ise Ankara şehrinin sahip olması, şaşırtıcı bir sonuçtur. En düşük ev fiyatında Ankara’yı Kayseri ve Konya takip etmektedir. Kayseri ve Konya’daki ortalama ev fiyatları neredeyse birbirinin aynısıdır.

Kayseri ve Konya şehirlerinin Eylül ayı fiyatlarına baktığımızda ise; Kayseri şehrinde Konya’ya nazaran daha fazla artış olduğunu görmekteyiz.

Toplu olarak baktığımızda ise güney bölgesinde bulunan illerimizdeki artışlar, diğer illere kıyasla daha az olmuştur. Bunun sebebinin; yaklaşan kış ayları nedeniyle güney bölgelere olan talebin düşmesi olduğunu söylemek mümkündür.

· Ev büyüklüklerine göre Ekim ayı ortalama konut fiyatları

tarafından sunulan bir diğer istatistiki veri ise ev büyüklüklerine göre 10 büyük şehrimizin ortalama ev fiyatlarıdır. Yukarıda buna ilişkin tabloyu görmektesiniz. Burada belirtilen;

  • 1 room 1+1 evlere,
  • 2 rooms 2+1 evlere,
  • 3 rooms 3+1 evlere,
  • 4 rooms ise 4+1 evlere,

ilişkin ortalama fiyatları göstermektedir.

4+1 daireler dışında kalan tüm daire çeşitlerinde en yüksek fiyata İstanbul ili sahiptir. 4+1 dairede ise en yüksek fiyat İzmir’de yer almaktadır. İzmir’den sonra Gaziantep ili gelirken, İstanbul ortalama 4+1 ev fiyatlarında üçüncülüğü almıştır.

İstanbul’da 4+1 ev fiyatlarının diğer şehirlere nazaran daha düşük olmasının sebebi olarak İstanbul’un Türkiye’deki iş dünyasının merkezi olması gösterilebilir. İstanbul’da yaşayan insanlar genelde çalışan insanlardır. Bu nedenle, evlerinde çok fazla vakit geçirmezler. Dolayısıyla, az vakit geçirdikleri evler için daha fazla para ödemek yerine evde bulundukları ve evlerini kullandıkları vaktin daha az olması sebebiyle daha küçük ve nihai olarak fiyatın daha düşük olduğu evleri tercih etmektedirler.

Kayseri’de bunun aksi bir durum olarak 3+1 evler ile 4+1 evler arasındaki fark iki kattan fazladır. Bu farkın nedeni, bölgedeki insanların ev ve aile alışkanlıkları ile alakalıdır. Kayseri ve Gaziantep yörelerimizde insanlar arasında daha geniş evlerde oturma alışkanlıkları mevcuttur. Çünkü, bu yörelerimizdeki insanlar daha geniş ailelere sahiptir. Bu yüzden; evler genel olarak çok odalı ve geniş yapılır. Bu evlere olan talebin fazla olması nedeniyle bu bölgede 4+1 ev fiyatlarının yüksek olduğunu görüyoruz.

Bu durumu, Kayseri’de 1+1 daireler ile 2+1 daireler arasındaki ortalama fiyatların 10.000 TL gibi düşük bir rakam olmasından da anlayabiliriz.

Ankara’da fiyatlara baktığımızda ilginç bir durum olduğunu görmekteyiz. 1+1 dairelerin ortalama fiyatı, 2+1 dairelerden daha yüksektir. Bu durum başka hiç bir şehirde görülmeyen bir şeydir. 1+1 dairelere Ankara’daki talep, 2+1’lerden daha yüksektir.  

· Flatfy nedir?

Flatfy, gayrimenkul arama motorudur. Bir start-up olarak hizmet veren Flatfy, dünya üstünde 37 farklı ülkede aktif olarak kullanılmaktadır. Flatfy’ı bir nevi gayrimenkul piyasasının Google’ı olarak tanımlayabiliriz.

Bulunduğu ülkelerde, en popüler internet emlak ilan platformlarını tek bir çatı altına toplayan Flatyfy ile gayrimenkul fiyat araştırması yapmak oldukça kolay bir hal almıştır. Flatfy’ın en önemli avantajlarından biri, sitenin kullanıcı dostu bir ara yüze sahip olmasıdır. Sadece aramak istediğimiz ili ve ne tip bir gayrimenkul aradığımızı seçerek Flatfy üstünden bütün popüler platformlarda yer alan ilanlara kolay bir şekilde ulaşabiliriz.

Ayrıca, yukarıda detaylıca bahsettiğimiz gibi; Flatfy, her ay veri tabanında bulunan verileri analiz ederek emlak piyasasına yön verecek ortalama fiyat araştırması yayınlamaktadır. Bu araştırma verilerini kullanarak hangi şehirlerimizden ev alıp alamayacağımıza karar vermemiz kolaylaşmaktadır.

Editör: TE Bilişim