Ayten Usta Gurma Restaurant her masaya bir paket koyarak, gıda masrafının önüne geçmeyi planlıyor.

Dünyada israfın artmasının ardından Ayten Usta Gurme Restaurant yeni bir projeyi uygulamaya aldı. Bu kapsamda Metro Gross Marketleri ile işbirliği yapan restaurant, artık her masaya bir paket koyuyor. Bu paketler ile masada kalan yemekler, müşteriler tarafından alınarak evlerine götürülüyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ayten Usta’dan Aybike Çetin, dünyadaki israfın büyüklüğüne dikkat çekti. İsrafın sadece gıda ile sınırlı kalmadığını anlatan Çetin, "Her yıl üretilen gıdanın üçte biri artık kayıp veya atık olarak değerlendiriliyor. Üçte biri derken, 1.3 milyon ton gıdadan bahsediyoruz. Bu ekonomik kayıp olmanın yanında hem doğal kaynakların hem de enerjinin boşa harcanması da demek oluyor. Hiç tüketilmeyen 1.3 milyon ton gıda için taşınma, işlenme, paketleme ve pazarlamada kullanılan kaynaklar da kayıp oluyor. Tarım alanlarının yüzde 28’inde üretilen ürünler hiç kullanılmadan ziyan olmuş oluyor. Yüzde 28 dediğimiz alan yüzölçümü olarak Çin, Moğolistan ve Kazakistan’ın toplam yüzölçümüne tekabül ediyor. Bu ürünleri üretirken kullanılan su kaynakları ile dünyadaki tüm hane halklarının su ihtiyaçlarını karşılayabiliriz. Bu noktada hepimizin hemen bir şeyleri değiştirmesi gerekiyor. Peki hepimiz kim? Gıda üreticileri, perakendeciler, devlet veya hükümetler, bizim gibi restaurantlar ve en önemlisi de tüketiciler. Bir anda değil belki ama hepimizin kademeli olarak bu tüketimimizi azaltmamız gerekiyor. Atık ve kayıpları önlememiz amacıyla bir takım aksiyonlar almamız gerekiyor" dedi.

"Masada kalanları evlerinde daha sonra tüketerek değerlendiriyorlar"

Ayten Usta Gurme Restaurat’ta israfın önüne geçmek için yapılan projeleri sıralayan Aybike Çetin, yeni işbirliğinin detaylarından söz etti. Çetin, "Restaurantlarda ne yapılmalıdır? Restauranta gittiğimizde küçük porsiyonlar talep edebiliriz. Bununla ilgili Ayten Usta Gurme Restaurat olarak biz ne yapıyoruz? Öncelikli amacımız müşterilerimizi ve tüketicilerimizi bilinçlendirmek. Bu konulara dikkat çekiyoruz. Bunun dışında atığı en aza indirmek amacıyla porsiyonlarımızı ayarlıyoruz. Örneğin kahvaltımıza sınırsız uygulaması getirdik. Aslında servis ettiğimiz bir çok yiyecek var, onların porsiyonlarını küçülttük. Aslında hepsini yeterli derecede servis ediyoruz ama ekstra istedikleri ürün olursa, sınırsız bir şekilde ücretsiz mutfaktan isteyebiliyorlar. Porsiyon sınırsız ama mutfaktan talep ettikçe önlerine gidiyor. Bununla herhangi bir israf ve ziyanın önüne geçmeye çalışıyoruz. Şimdi Metro Gross Market ile yeni bir işbirliğine başladık. Metro Gıda Hareketi’ni destekliyoruz. Metro Gurme Kutularını restauratlarımızda kullanıyoruz. Müşterilerimiz yemeğinin ardından kalanları evine götürmek istediğinde bu paketlerle veriyoruz. Onlar da evlerinde daha sonra tüketerek değerlendiriyorlar" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim