Ayten Usta Gurme Restaurantta çalışan üniversite öğrencisi genç kız, hem ödevini yaptı hem de görme engelliler için özel menü hazırladı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde okuyan Nihan Ersezer isimli genç kız, üniversiteden verilen ödevini görme engelliler için özel menü hazırlayarak yaptı. Braille alfabesi ile hazırlanan bu menü, aynı zamanda çalıştığı Ayten Usta Gurme Restaurant yöneticilerinin de dikkatini çekti. Genç kıza destek veren restoran yöneticileri, menü tamamlanır tamamlanmaz görme engelli vatandaşların hizmetine sundu. Ödev konusunda genç kıza yardım eden görme engelli Nihan Ersezer ise duyarlılığın diğer işletmelerde de devam etmesini istedi.

"Projeyi dersimde yansıtmak istedim"

Ödevini yaptığı sırada genç kıza destek olan görme engelli vatandaş Berrin Uzunöner, çalışmanın kendilerini mutlu ettiğini anlattı. Genç kız ile artık abla-kardeş ilişkisi içerisinde hareket ettiklerini ifade eden Uzunöner, "Nihan arkadaşımız geldi, bana isteğini belirtti. ’Bana yardımcı olur musun?’ demişti. Bende seve seve kabul ettim. Böylece başladık. Daha önce görme engelliler için menü yoktu. Bildiğim kadarıyla başka yerlerde yok. Nihan’ın böyle bir düşünceye sahip olması beni çok sevindirdi. Diğer restoran sahiplerine de aynı şeyleri yapmalarını önerebiliriz. Bizim için kabartma bir menü bulundurmalarını tavsiye ediyorum" dedi.

"Eskişehir, engelliler için oldukça duyarlı bir şehir"

Menünün fikir sahibi üniversite öğrencisi Nihan Ersezer, menünün hayata geçirilme aşamalarından söz etti. Ersezer, "Topluma Hizmet Uygulamaları adı altında bir dersimiz var. Bende ne zamandır düşündüğüm engelliler ile ilgili bir projeyi bu dersimde yansıtmak istedim. Bu projeyi seçmemde Eskişehir’in oldukça büyük bir etkisi var diyebilirim. Çünkü Eskişehir, engelliler için oldukça duyarlı bir şehir. Evet bu fikri düşündüm, bu kolay oldu ama uygulamaya geçmem için bu alfabeyi bilen birini bulmam gerekiyordu. Bu konuda önce okulları ve dernekleri araştırdım. Daha sonra GÖRSEM Görme Engelliler Derneği’nde Berrin Hanım ile tanıştım. Sağolsun kendisi bana gayet sıcakkanlı bir şekilde yardımcı oldu. Ayten Usta’da çalıştığım için de onların da fikirlerini almak istedim. İlk olarak Aybike Hanımla konuştum. Onlar da seve seve yardımcı olabileceklerini söylediler. Zaten büyük bir işletmeden yardım almadan yapsaydım, büyük bir menü olamayacaktı ve havada kalacaktı" diye konuştu.

"Proje 1 ay gibi bir süre zarfında tamamlandı"

Ayten Usta Gurme Restaurantta Pazarlama Sorumlusu olarak görev yapan Aybike Çetin ise görme engelliler için yeni bir hizmetin devreye girmesinden mutluluk duyduklarını söyledi. Menünün son günlerde hizmete girdiğinden bahseden Çetin, "Nihan arkadaşımız bizde part-time çalışıyor. Kendisi bitirme projesi olarak böyle bir projesinin olduğundan bahsetti. Bu konuda bizim desteğimizi istedi. Ben çok sevindim ve şaşırdım da açıkçası, onun bize böyle bir katkıda bulunması bizleri çok mutlu etti. Açıkçası bizim de çok önemsediğimiz bir proje oldu. Proje 1 ay gibi bir süre zarfında tamamlandı. Nihan’ın vesilesiyle görme engelli Berrin Hanımla da tanışmış olduk. Ona da çok teşekkür ediyoruz. İkisinin hazırladığı menüyü bizler kullanıma da aldık. Şimdiye kadar açıkçası pek kullanma şansı bulamadık ama bundan sonra gelecek olan görme engelli misafirlerimize mutlaka menümüzü vereceğiz. Yani onların kendi kendine yeterli bir şekilde sipariş verebilmeleri sağlanacak" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim