Kaynak: Manşet Gazetesi
Söyleşi: Tuğba Koçal
Uğur Duymuş Gayrimenkul’un sahibi Uğur Duymuş ile emlak sektörü üzerine konuştuk. Duymuş, emlak sektöründe danışmanlığın önemine vurgu yaparak, “Her insanın nasıl bir avukatı, bir kuyumcusu, bir doktoru, bir bankası varsa bir gayrimenkul danışmanı da olmalı” dedi.
Öncelikle bize Uğur Duymuş Gayrimenkul’dan söz eder misiniz?
Uğur Duymuş Gayrimenkul olarak 2008 yılından beri gayrimenkul sektöründe hizmet vermekteyiz. Eskidji bölge ofisiydik. Eskidji o zamanlar TOKİ’nin işlerini yapıyordu. Eskidji TOKİ işlerini bırakınca biz de bayiliği bıraktık. Eskişehir’de temsilciliği olmadığı için benzeri işlemler halen bizim üzerimizden yürüyor. Müşteri portföyümüz ve işlem hacmimiz yüksek. Biz resmi bir emlak komisyoncusuyuz. Biz ev almak isteyen ile ev satmak isteyeni bir araya getiriyoruz. Ev alacak olan kişi bizdeki ilanları takip ediyor. Ev satacak kişi de evlerini bize getirerek satmamızı istiyor. Bu aracılık karşılığında ise hizmet bedeli olarak belli bir bedel alıyoruz. Bunların yanı sıra müteahhitlerin hazırlamış oldukları projeleri müşterilerimize sunarak yine bir hizmet sektörü yaratıyoruz.
EMLAK SEKTÖRÜ BAHARI BEKLİYOR
Peki, Eskişehir’de talep yeni binalara mı yoksa 2. el binalara mı daha fazla?
Talep dönem dönem değişiyor. Mesela şu anda gayrimenkul sektöründe sıfır olan binalar daha çok talep görüyor. KDV oranı düşürülmesi bunda etkili. Hele ki TOKİ’nin, Emlak Konut’un yaptığı büyük projelerde çok daha fazla talep var. Fakat Eskişehir’de böyle projeler çok sınırlı. O yüzden biz daha çok 2. el evler konusunda daha aktifiz. Şu anda kış mevsimi olduğu için satışlar biraz yavaş. Bahardan umutluyuz. Dolar kurunun sabit seyirde seyretmesi, faizlerin biraz daha düşeceğine ilişkin beklenti var. Eğer bunlar gerçekleşirse şehrimizde de emlak sektörü canlanır. Şu anda Eskişehir piyasasında ev fiyatları biraz yüksek. Bunun sebebi de imara yeni açılacak bölgelerin henüz açılmamış olması. 1/25 binlik konutlaşma projesi meclisten geçti. Bundan sonra 1/ 5 bin ve 1/ binlik haritalar çıkacak. Bundan sonra yerleşim alanlarının çoğalması ile emlak fiyatları biraz daha aşağıya çekilecek. Çünkü maliyetler hemen hemen aynıdır. Fakat alan dar olduğu için fiyatlar yükseliyor.
“EMLAKÇIYLA ÇALIŞMAK HER ZAMAN AVANTAJDIR”
Kişiler, ev alım satımında neden emlakçı ile çalışmalı?
Eğer cebinizde paranız varsa bankaya gidersiniz, altınınız varsa kuyumcuya gidersiniz. Eğer satılacak eviniz varsa da emlakçıya gidersiniz. Bir emlağı sahibinden satmak çok zordur. Çünkü kişilerin istekleri hiç bitmez. İnsanlara mal beğendirmek, mal satabilmek kolay değildir. Evinizi alacak kişiyi tatmin etmek için çok uğraşırsınız. Ama bu iş için emlakçıyı kullanırsanız sizin adınıza bütün işleri yapar. Hem satarken hem alırken aracı olarak emlakçıyı kullanırsanız avantajdır. Kendiniz bu işleri yapmaya kalkarsanız çok yorulursunuz. Ev alacaksanız emlakçıya kriterleri belirtirsiniz, şu şartlarda ev arıyorum dersiniz. O sizin için arar, teklifler sunar, fiyat aralığına uygun ev gösterir. Emlakçıyla çalışmak her zaman avantajdır. Aldığımız komisyon da bu işin karşılığıdır. Sonuçta bizim de dükkan kiramız, aracımızın mazotu gibi masraflarımız oluyor. Bu da onun bedelidir. Satışlarda komisyon ücreti alandan ve satandan yüzde 3 oranındadır. Kiralık evlerde Eskişehir’de bunu, bir kira bedeli kadar ücret şeklinde uyguluyoruz.
Bir de emlak danışmanlığı var. Emlak danışmanı farklı olarak ne yapar?
Kişi o evi almaya karar verdikten sonra da biz bütün işlemlerinde danışmanlığımızı sürdürüyoruz. Banka kredisi konusunda yardımcı oluyoruz. Alım satım, tapu işlemlerinde yardımcı oluyoruz. Sadece bu evi sattım demekle olmuyor. Bu emlakçının görevlerindendir. Bunun adı da gayrimenkul danışmanlığıdır. Özellikle bu danışmanlık konusu önemlidir. Olaya sadece emlakçı olarak bakmamak gerekiyor. Her insanın nasıl bir avukatı, bir kuyumcusu, bir doktoru, bir bankası varsa bir gayrimenkul danışmanı da olmalı.
Bu piyasada çoğu zaman paranın nereye yatırılacağını, nasıl kullanılacağını bilmeyen insanlar var. Bu nedenle gayrimenkul danışmanlıkları çok önemlidir. Zengin bir kişiye sormuşlar, “Siz nasıl zengin oldunuz” diye. Demiş ki, “Ben gayrimenkul zengini oldum. Ben arsa aldım.” “Peki her arsa alan zengin olur mu” demişler. “Hayır, arsayı şehrin batısından aldım. Gelişmeye müsait olan yeri buldum aldım” demiş. Her konunun bir uzmanlık alanı vardır. Arsa almak para kazandırmayabilir. Ama yerini ve zamanını doğru bir şekilde gayrimenkul danışmanınızla ortak karar verirseniz çok güzel yatırımlar yapabilirsiniz.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Bir kere müşteriyi kandırarak o malı satmak hem kendisini mutsuz eder hem de kazandığı parayı helal yoldan kazanmamış olur. Böyle yaptığınızda müşteriyi bir kere kandırırsınız. Bunun devamı yoktur. Bizde müşteriler bir kerelik değildir. Mal bir kişiye bir kere satılmaz. Defalarca satılabilir. Çünkü insanların istekleri hiçbir zaman bitmez. Bir ev alır 3 yıl sonra beğenmez. Ya da çocuğu olur ev küçük gelir, daha büyüğünü ara. Bir kerelik emlakçılık yapmak yerine dostluk kurularak defalarca iş yürütülmelidir diye düşünüyorum. Bizim için müşterilerimizle kurduğumuz dostluk her şeyden önce gelir.
 
 
 
 

 
Editör: TE Bilişim