İş yerlerinde birçok tehlike ve yaralanmalara karşı koruyan birçok ekipman vardır. Zararlı kimyasal maddeler, düşebilecek eşyalar, ateş parçaları rahatsız edecek derecede gürültülü ortamlar gibi birçok etken için iş güvenliği ürünleri devreye girer. İşverenin çalışılan ortama göre bu ekipmanları tedarik etmesi herkesin sağlığı açısından önem teşkil eder. Ayrıca bu bir zorunluluk olmakla beraber çalışan ortamı daha güvenli bir yer haline getirmek hedeflenir. Bu ekipmanlara örnek olarak birçok ürün bulunur. İş ayakkabıları, yanmaz kumaştan giysiler, tozluklar, koruyucu başlıklar, koruyucu eldivenler, koruyucu gözlükler, kulak tıkaçları, kaynak elbiseleri gibi birçok koruyucu ekipman bulunur. Bu ekipmanlar sağlandığında periyodik olarak kontrol edilmesi oluşabilecek her türlü tehlikeye karşı önlem alınarak bütünlük içinde olduğundan emin olunmalıdır. Bunun için denetimi arttırmak, çalışan işçilerin sorumluluk duygusunu geliştirmek ve güvenlik sisteminin arttırılması herkes için sağlıklı olacaktır. Ara sıra uygulanacak eğitimler ve denetimlerde güvenli ortam sağlamak mümkün olacaktır.

Bazı zararlı maddelerin solunması ile ciğerlerde oluşabilecek tahribatı önlemek için koruyucu maskeler, herhangi bir durumda olası yanmaya karşı giyilebilecek yanmaz tulumlar, düşen nesneye karşı kullanılan koruyucu başlıklar, keskin ve sivri uçlu nesnelerin ayağa zarar vermemesi için giyilen iş ayakkabıları iş güvenliği ürünlerine örnek olarak verilebilir. Her türlü önlem alınarak işçilerin bu ekipmanları kullanması söylenmelidir. Doğru ekipmanları seçerek alanına uygun işlevsel olması dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Birçok ekipmanı aynı anda takmak zorunluluğu olan işçilerin sağlığı için bu ekipmanların birbiriyle uyumuna dikkat edilerek seçilmelidir. Kullanımları kadar nasıl çıkarılacağı ve nasıl muhafaza edileceği de öğrenilmelidir. İş yerine kullanılan bu ekipmanların neden gerekli olduğunu hangi süreçlerde kullanılacağı hakkında bilgilendirmeler yapmak gereklidir. Bazı durumlarda tek kullanımlık kıyafetler kullanılabilir. Ürünlerin birbirleriyle uyumu göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı anda birçok ekipman kullanıldığından birbirleri ile doğru orantılı olmasına dikkat etmek gerekebilir.

Her türlü önlemi alarak denetlemeler yaparak herhangi bir eksik varsa bunlar hemen tamamlanmalı ve hazır hale getirilmelidir. Birçok kişi iş kazaları yüzünden hayatını kaybetmektedir. Bunların önüne geçmek veya hasarı en aza indirmek için bu ekipmanların önemini unutmamalıyız. Daha fazla bilgi ve seçenek için www.hamdikucuk.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim