Kediler, tüm kedi ebeveynlerinin bildiği gibi oldukça titiz hayvanlardır. Öyle ki; yetişkin bir kedi uyanık olduğu zamanın yaklaşık %30 ile %50'sini yalanarak geçirir. Ancak buna rağmen kediler neden mama yedikten sonra patilerini yalar sorusu pek çok kedi ebeveynini meraklandırır. Çünkü istisnasız her kedi özellikle sulu gıdalar tükettikten sonra patilerini ve vücudunu yalar! Pek sevdiğimiz kediciklerin bu garip hareketi neden yaptığını öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki başlıkları incelemenizi öneririz. Kedi Rehberi iyi okumalar diler!

Kediler Neden Yemek Yedikten Sonra Kendini Yalar?

Kedilerin yemek yedikten sonra patilerini ve kendilerini temizlemesinin temel bir sebebi vardır. Kediler, çoğu zaman yedikleri mamalardan ve yiyeceklerden daha temizdir.

Özellikle kediler yaş mama tarzı sulu gıdalar tükettikten sonra kendilerini daha fazla yalama eğilimindedir. Bunun sebebi; kedilerin sulu gıdaları tüketirken bu gıdalar içerisinde bulunan minik yağ ve benzeri partiküllerin ağız çevresine, bıyıklara, yüzüne ve çoğu zaman ön bacaklarına sıçramasıdır. Bir kediye göre bu kokular kendilerine ait değildir ve oradan kaldırılması gerekir.

Daha Farklı Bir Sebebi de Var!

Kısa açıklaması bu olsa da temelde yatan sebep yalnızca kedilerin titiz olması değildir. Kedilerin yemek yedikten sonra patileri yalama eylemi, onlara atalarından kalan bir mirastır. Vahşi doğada yaşayan kediler yemek yedikten sonra avcıların ilgisini çekmek istemediğinden, yemekten arta kalan kokuyu gizleme eğilimindedir. Kedilerin tükürüğünde bulunan antiseptik sayesinde yemek yedikten sonra kendilerine özgü taraklı dil yapısı ile tüylerini temizlerler. Kedi tükürüğünde bulunan antiseptik, kedilerin tüylerini adeta dezenfekte etmesini sağlar. Yani geriye avcıların ilgisini çekebilecek herhangi bir koku kalmaz.

Kedim Mama Kabının Etrafını Eşeliyor

Bu doğrudan kediler yemek yedikten sonra neden patisini yalar sorusu ile bağlantılı olmasa da aslında bu iki olayın da temelinde aynı sebep yatıyor. Tüm kedi ebeveynlerinin bileceği üzere kediler köpeklere oranla çok daha geç evcilleştirilmiştir ve bu sebepten atalarından miras kalan pek çok garip alışkanlıkları vardır. Tıpkı yemek yedikten sonra vücutlarından yemek kokusunu çıkarmak istemeleri gibi, yedikleri yemeğin kokusunu da tamamen ortadan kaldırmak istiyorlar.

Çünkü vahşi doğada aslında birer avcı olan kediler, sık sık kendilerinden büyük hayvanlar karşısında av konumuna düşebiliyorlar. Avcıların dikkatini çekmemek için kediler yemek yedikten sonra arta kalan yemekleri daha sonra yemek ya da kokusunu gizlemek üzere toprak altına gömüyor. Böylece hiçbir avcı bu yemeğin kokusunu alamıyor ve kediler karınlarını doyurduktan sonra mışıl mışıl uyuyabiliyor.

Bu Hareketler Normal Mi?

Hiç korkmanıza gerek yok, bu hareketler vahşi doğada yaşayan atlarından miras kalmış olsa da günümüzde kediler için pek bir anlam ifade etmiyor. Yani kediler mama kabının etrafını eşelerken aslında bunu yalnızca bir içgüdü sebebiyle gerçekleştiriyorlar. Yemek yedikten sonra patilerini yalama eylemi ise kasıtlı bir eylem tabii ki de. Unutmayın, kediler dünyanın en titiz canlılarıdır.

Bu davranışlar bazı kedi ebeveynlerine ilginç ya da yabancı gelebiliyor ancak kesinlikle kedinizi engellemeniz ya da endişelenmeniz gereken bir durum yok. Kediler garip canlılar, bu hareketler de onların garipliklerinden birkaçı yalnızca.

Kaynak: https://kedirehberi.com

Editör: TE Bilişim