Kediler ve köpekler şüphesiz en yakın dostlarımızdır. En yakın dostlarının sağlıklı ve konforlu olmasının evcil hayvan sahipleri için ne kadar önemli olduğunu söylemeye dahi gerek duymuyoruz. Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için veteriner kontrollerinin aksatılmaması, özel ihtiyaçlarının karşılanması ve gereksinimlerini karşılayabilecek beslenme programlarının uygulanması gerekir. Bu aşamada evcil hayvan sahipleri kedi maması ve köpek maması seçimi konusunda zorlanabilirler. Bu noktada yapılması gereken kedinizin ya da köpeğinizin ihtiyaçları, yaş evresi, genel sağlık durumu, özel gereksinimi olup olmadığı ve tabii ki en önemlisi damak tadı göz önünde bulundurularak seçim yapmaktır.

Köpek Beslenmesinde Bu Noktaları Gözden Kaçırmayın

Köpekler evcil hayvanlar olmakla birlikte evcilleştirilmeleri süreci beslenme alışkanlıklarında da bazı değişikliklere neden olmuştur. Bu değişiklik patili dostlarımızın yaşam sürelerinin de uzamasına neden olmuştur. Köpeklerin beslenmesindeki en önemli besin maddeleri; karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Köpeklerin sağlıklı bir gelişim süreci yaşayabilmeleri için yavruluk döneminden itibaren gereksinim duydukları tüm besin maddelerini dengeli bir şekilde almaları çok önemlidir. Bununla birlikte köpeklerin günlük besin ihtiyacı ırk, yaş, genel sağlık durumu gibi bazı etkenlere göre değişebilir. Köpek maması seçimi yapılırken bu etkenler göz önünde bulundurulmalı; yavru köpek mamaları, yetişkin köpek mamaları, yaşlı köpek mamaları, tahılsız köpek mamaları, kısırlaştırılmış köpek mamaları, light köpek mamaları, ırklara özel köpek mamaları gibi farklı mama çeşitleri arasından patili dostlarımız için en uygun ürünler seçilmelidir.

Patili dostlarımız hayatımızda vazgeçilmez bir yere sahip oldukça onların dengeli beslenmesi de diğer tüm ihtiyaçları gibi sahiplerinin sorumluluğu haline gelmiştir. Köpek mamaları sahip olduğu çeşitlilik sayesinde hemen hemen tüm köpek ırklarının farklı etkenlere göre değişebilen ihtiyaçlarını karşılayabilir özelliğe sahiptir.

En iyi köpek maması her köpek için farklıdır. En iyi köpek maması patili dostunuzun tüm gereksinimlerini karşılayabilecek kaliteli içeriğe sahip olan ve damak zevkine hitap eden mamadır. Bunun yanı sıra patili dostlarımız için alerjik reaksiyona neden olmayacak içeriklere, iyi sindirilebilir özellikte bir ya da birkaç protein kaynağına ve beslenme problemleri yaratmayacak karbonhidrat kaynaklarına sahip olması önemlidir. Köpek gelişimi için olmazsa olmaz kabul edilen vitaminler ve mineraller ile güçlendirilmiş olmalıdır. Bununla birlikte ırksal özellikler göz önünde bulundurularak belirlenen özel gereksinimler gereğince güçlendirilmiş mamalar da çok iyi alternatiflerdir. Bu tür mamalar, iri ırk köpeklerde görülmesi olası displazi gibi sorunlara karşı kondroitin ya da glukozamin içerebilir. Deri ve tüy sağlığı, sindirim sistemi, kas ve iskelet sistemi gibi köpekler için hayati yapıları ve organları destekleyici ilaveler de ırklara özel mamalarda bulunabilir.

Köpek Maması Çeşitleri

Köpeklerin yeterince beslenememesi hastalıklara dirençsiz hale gelmelerine neden olabilir. Bu yüzden köpeklerin beslenmelerine gereken özen gösterilmeli, mama seçimi mümkün olduğunca veteriner hekimin yönlendirmesi ile yapılmalıdır. Köpek maması çeşitleri mutlaka patili dostlarımızın ihtiyaçlarını karşılayabilecek ideal bileşenlere sahip olmalıdır. Köpek maması seçilirken ırk, yaş, genel sağlık durumu gibi etkenlerin göz önünde bulundurulması köpeklerin sağlığı ve konforu açısından çok önemlidir.

Köpek beslenmesi kuru mama ya da yaş mama çeşitleri ile yapılabilir. Bununla birlikte köpek beslenmesinde en sık tercih edilen kuru mamadır. Kuru mamalar farklı boylardaki ambalajlarda ve farklı içeriklere sahip olacak şekilde üretilirler. Kuru mama çeşitleri yaş mamaya göre daha ekonomik ürünlerdir. Ayrıca kullanım kolaylığı ve daha uzun süre bozulmadan kalması açısından da avantajlıdırlar. Kuru mamalar üretilirken preslenmeden önce ve preslenmeden sonra değişik içerikler eklenebilir. Böylece besin değerleri daha uzun süre korunabilir.

Gün boyu mama kabında kalabilecek şekilde üretilen kuru mama çeşitleri çok daha iyi bir protein ve yağ dengesi oluşturmaya imkan verir. Üretim esnasında ilave vitaminler, mineraller ve farklı besin takviyeleri kullanılarak ırka göre özelleştirilebilirler. Kullanımı kolay olan kuru mamanın mama kabından temizliği de yaş mamaya göre çok daha kolaydır. Köpeklerin diş ve diş eti sağlığının korunmasında son derece önemli bir görev üstlenen kuru mama çeşitleri üretilirken köpeklerin yaşamlarının farklı evrelerinde değişen ihtiyaçları göz önüne alınır.

Köpeklerinizin Beslenmesini Yaş Mama İle Çeşitlendirebilirsiniz

Yaş mamalar diğer bir deyişle konserve köpek mamaları et, et yan ürünleri, tahıllar, aroma ve kıvam sağlayıcı maddelerin kullanımı ile hazırlanan ürünlerdir. Yaş mamaların içeriğindeki su oranı kuru mamaya oranla çok daha yüksektir. Lezzetleri nedeniyle köpeklerin severek tükettiği yaş mamalar köpeklerin iştahlarını açarak daha fazla yeme ihtiyacı duymalarına sebep olabilirler. Bu nedenle konserve köpek mamaları, can dostlarımızın beslenme programlarına kontrollü ve ölçülü bir şekilde dahil edilmelidir. Aksi takdirde köpeklerin hızlı bir şekilde kilo almasına ve buna bağlı olarak obezite gelişmesine neden olabilirler. Yaş mama çeşitleri genelde ek gıda olarak kullanılmakta olup lezzet artırıcı olarak kuru mamaların içerisine eklenmeleri de tercih edilebilir.

Yaş mamalar yüksek su oranına sahip oldukları için kuru mamalara göre daha çabuk bozulabilirler. Bu nedenle açılan kutular buzdolabında muhafaza edilmeli ve bu süre üç günü geçmemelidir. Yumuşak gıdalar köpeklerde diş taşı oluşumunu hızlandırarak ağız sağlığının bozulmasına neden olabilirler. Ancak ağız sağlığı bozulmuş, diş sorunu yaşayan ve dişlerini kaybetmiş köpekler için ideal beslenme ürünleri olarak kabul edilirler.

Editör: TE Bilişim