Günümüzde kullandığımız pek çok ürünün içeriğinde yer alan plastik, sanılanın aksine insanlık tarihinde öyle çok büyük bir yer kaplamıyor. Plastiğin hayatımıza giriş tarihi 1960’larda başladı. Bu da yaklaşık 50 yıllık bir tarihi olan materyalin bu kadar çok yaygın kullanılıyor olmasının çevreye tahribatı nedeniyle uzun süreli kullanımının çok ciddi sonuçlar doğuracağı açıktır.

Elbette ki bu noktada hükümetler tarafından her ne kadar birtakım çalışmalar yapılsa da ne yazık ki yeterli düzeyde değil. Bunun en önemli sebebi, plastiğin materyal olarak kullanıldığı her üründe oldukça pratik bir kullanım sunması ve ucuz olması. Ancak ne yazık ki plastiğin bu denli faydalarının yanı sıra doğaya verdiği tahribatın boyutu gerçekten çok fazla.

Hane halkı olarak plastiğin çevreye verdiği zararı minimize etmek için şu yöntemler uygulanabilir:

  • Her şeyden önce plastiği mümkün olduğunca hayatımızdan çıkarmaya çalışmalıyız. Örneğin; market alışverişlerinde aldığımız ürünlerin eğer plastik ambalaj dışında başka bir seçeneği varsa onu tercih edebiliriz. Zira, plastiğin en çok kullanıldığı sektörlerin başında ambalajlama sektörü geliyor.

  • Özellikle hanede kullanılan plastik ürünleri ayrıştırarak plastik geri dönüşümüne göndermek faydalı olacaktır. Zira, plastik dayanıklı bir madde olduğu için geri dönüşüm oranı oldukça yüksektir. Açıkçası plastiğin geri dönüşümünün sağlanması tüketiminin sabit bir seviyeye çekilebilmesini sağlayacak en önemli faktördür.

  • Özellikle dünyanın dört bir yanında alışverişler kullanılan plastik poşetlerin ücretli satılması bu noktada alınan en önemli önlemlerden biridir. Bilindiği üzere; Türkiye’de de 2019 yılının başından itibaren başlayan plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulamasının ardından plastik poşet tüketiminde %77’ye varan düşüş yaşanmıştır. Bu durum oldukça olumlu bir gelişme olarak görülebilir. Plastik poşetlere olan talebin düşmesi, ambalajda alternatiflere olan talebi arttırmıştır. Bu alternatiflerin en önemlilerinden biri nonwoven çantalardır. Nonwoven çanta makinası ile nonwoven poşet üretimi de Türkiye’de çoğalmıştır.

Bu noktada özellikle alışverişlerimizde plastik ambalajlı ürünlerden vazgeçebilmemiz alınabilecek en etkili önlemdir. Daha çok karton, kağıt ambalajlı ürünler ve cam şişeleri tercih etmeye çalışmak hane halkı olarak alabileceğimiz en iyi önlem çeşididir.

Editör: TE Bilişim