Kaynak: Manşet Gazetsi

Söyleşi: Tuğba Koçal

Mermercilik mesleğine ne zaman başladınız? Özmermer ne zaman ve nasıl kuruldu?

1977 Afyon Bolvadin doğumluyum. Yörük Karacaören Köyünde doğdum, büyüdüm. İlkokulu orada bitirdim. Babam çiftçidir, maddi olarak iyi durumda değildik. Okulu bitirdikten sonra çalışmam gerekiyordu. Ama iş imkanları kısıtlıydı. Ben de ilkokuldan sonra koyun çobanı oldum. 2 yıl boyunca çobanlık yaptım. 1993 yılında Afyon’da bir akrabama ziyaret gittim. O da bir mermercide çalışıyordu. O gün bana, “Madem geldin, boş durma çalış bana yardım et. Köye harçlığını alıp dönersin” dedi. Mermercilik mesleğine böyle başladım ve mesleği sevdim.

Çobanlığı bırakarak mermercilik mesleğine devam mı ettiniz?

Evet, mermercilik daha iyi geldi. Bayburtlu bir patronumuz vardı. “Ben seni bırakmam” dedi ve orada çalışmaya başladım. Sigorta nedir, maaş nedir orada öğrendim. 1997’ye kadar o işyerinde çalıştım. Sonra askere gittim. Askerden sonra da orada çalışmaya devam ettim. 1999’da çalıştığım işyeri kapandı. Ben de 1 yıl vasıfsız olarak çalıştım. 2000’de Eskişehir’e geldim. Burada firmada 2005 yılına kadar işçi olarak çalıştım. Oradan ayrıldım ve 2-3 ay seyyar çalıştım. Sonra da kendim firmam olan Özmermer’i kurdum. Cüzi miktarda aylık taksitlerle burayı devraldım.

“BAŞKA İŞTE MAAŞLA ÇALIŞIP ÇALIŞANLARIMIN MAAŞINI ÖDEDİM”

Özmermer’i kurduğumda imkanlarım çok kısıtlıydı. Dükkanda hiç mermer, malzeme yoktu, eleman yoktu, iş yoktu. Abim geldi bir de burada bir akrabayı yanıma aldım. Onlar dükkana gelirdi. Bütün gün boş dükkanda otururdu. Ben de sabah 8’de başka bir firmaya çalışmaya giderdim. Tabi bundan onların haberi yoktu. Oradan aldığım parayı akşam onlara veriyordum.

Peki, Özmermer bugünlere nasıl geldi?

Büyük bir firma “benim işlerimi yap” dedi. Ben de ona “Senin işlerini yapamam, malzemem yok. Borcum da var” dedim. O da bana “Senin borcun benim borcum. Benim param senin paran” dedi. Bize 3 tır malzeme aldı. Bir o kadar tutarda da para verdi, borçlarımı ödedi ve “sen işine bak” dedi. Bu büyük bir firmayla çalışmaya başladık. Sonra onun çevresi ile iş yapmaya başladık. Dürüst ve kaliteli iş yaparak bugünlere özveri ile geldik. Bu aşamaya gelmemizde şükürler olsun dürüstlük etkili oldu. Her zaman yaptığımız için arkasında olduk. Şu an Özmermer bünyesinde 6 çalışanımız var. 1992 yılında bunu hayal etmem bile mümkün değildi.

Özmermer olarak müşterilerinize ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Mermerle alakalı her işi yapıyoruz. Mermer bir sanattır. Mermerden mutfak tezgahı, merdiven basamağı, pencere denizliği, havuz gibi her türlü işi yapıyoruz. Özetle mermerciler olarak eşikten mezara her işi yapıyoruz. Doğuyorsun kapının eşiğinden geçiyorsun mermer, ölüyorsun mezar taşın mermer… Böyle bir mesleğimiz var. Bu mesleğe sahip çıkmalıyız.

MERMERCİLİK MESLEĞİNİN GELECEĞİ KARANLIK

“Mesleğe sahip çıkmalıyız” dediniz. Mesleğinizin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Bizim mesleğimizin geleceği karanlık. Bu meslek mezuniyetle olan bir meslek değildir. Kendini tamamen işe vermek gerekiyor. İlkokul ortadan kalkıp ilköğretim olunca biz artık eleman yetiştiremiyoruz.  Liseyi bitiren gençler sonra askere gidiyor. Döndüğünde de masa başı iş istiyor. Mevcut çalışanlar olarak bizlerin yaşı ilerlediğinde dükkanlarımızı kime bırakacağız? İşte o zaman dükkanlar kapanıp gidecek. 10 yıl, 20 yıl sonra ne olacak? Yazık olacak, ithal mermer kullanmaya mecbur kalacağız.

Nasıl bir çözüm olabilir?

Çıraklık meslek okullarında mermercilik bölümü de olsun istiyoruz. Bu isteğimiz duymazdan gelinip örtbas ediliyor. Tabi ki bizim sesimizi duyurmamız lazım. İnşallah bunu başarırız.

Editör: TE Bilişim