Son dönemde market raflarında gördüğümüz siyah pirincin farkı ne, neden son zamanlarda tüketimi ve bilinirliği arttı, Karacaşehir Ticaret sahibi İhlami Dayar ile konuştuk.

Siyah pirincin besin değeri yüksek, magnezyum ve demir açısından zengin bir lif ve mineral deposu olduğunu ifade eden Dayar, şunları söyledi: “Eskiden yalnızca Çin hanedanından kişiler bu pirinci tüketirlermiş, sürekli kullanılması halinde, kişinin pek çok hastalığa yakalanmasının önüne geçebiliyor. Sıfır şeker oranı, antioksidan özelliği var, siyah pirinç beyazına oranla daha fazla magnezyum içermesi nedeniyle özellikle kemik, sinir dokusu, kasların çalışması ve kalp sağlığı için önemli bir kaynak oluşturuyor. Magnezyum hücrelerin enerji üretiminde de kritik bir rol oynayarak vücudun enerji düzeyini artırıyor, bağışıklık ve sinir sistemini kuvvetlendiriyor. Yaşlanma karşıtıdır, yaşlanmanın olumsuz etkilerini engeller, kırışıklıkları azaltır.”

3 bardak su alıyor

Pirincin kullanıldığı her yemekte siyah pirincin de kullanılabileceğini aktaran Dayar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siyah pirincin tadı beyaz pirinç ile buğday arasında bir lezzet, pilav yapılabiliyor. Normal pirinç pilavından daha fazla su çekiyor. Bir bardak pirince 3 su bardağı su konuyor. Bunu ilk olarak Türkiye’ye getiren bir üniversite hocamız var, o Edirne İpsala’da bunu üretiyor, biz de ondan alarak Eskişehir’de bunun satışını yapıyoruz.”

Editör: TE Bilişim