Kaynak: Manşet Gazetesi

Söyleşi: Nevin Bulut Atak

Lurulduğu günden bu yana en çok tercih edilen firmalar arasında olan ASYA Şirketler Gurubu, 35 yıllık tecrübesi ile Eskişehir, Türkiye ve dünya çapında çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Çocukluğu halı tezgahlarında geçen ASYA Halı Şirketler Grubu Genel Müdürü Şaban Şahbaz ile ASYA Şirketler Gurubu'nun çalışma alanlarını konuştuk.

Mesele doğru büyümek

Teknoloji ve talepler hızla gelişiyor bu hıza ayak uydurmak için neler yapıyorsunuz?

 ASYÜN halıyı her gün biraz daha geliştirmeye çalışıyoruz. Modayı yakından takip ediyoruz. Halı denilince sadece halı modası ile değil, bir evin ihtiyacı olan renk çeşidinin tamamıyla ilgileniyoruz. Aynı zamanda Avrasya AVM bir evin tüm ihtiyaçlarını satıyor. Yine beyaz eşya satışımız var, ASYA tekstil perde ve ev tekstili satıyor. Türkiye’nin en ünlü firmalarının ürünlerini satıyoruz. Yelpazemizde geniş ve her firmamız dünyadaki lider kuruluşlar var. Onların tasarımlarını halıya da yansıtıyoruz, dolayısıyla ASYÜN halı daha hızlı gelişebiliyor. Moda çok hızlı ulaşıyor bize, hızlı üretiyoruz hızlı ürettiğimiz için sevkiyatlarımızı da hızlı yapıyoruz. Gün be gün biraz daha büyüyoruz. Bütün mesele büyümek değil, doğru büyümek.

Ne fazla ne eksik

Müşteri memnuniyetini nasıl sağlıyorsunuz?

Hak etmeye çalışıyoruz her şeyi. Herkesin düzgün ürün temin etmesini sağlıyoruz. Müşteri gruplarımız bizden çok memnun. Yüzde yüz müşteri memnuniyeti sağlıyoruz. Bunu nasıl sağlıyoruz? Konuştuğumuz gibi hareket ediyoruz. Ne anlatıyorsak onu sunuyoruz. Konuştuklarımızla sunduklarımız farklı olmadığı için bir problem olmuyor. Ne fazla söylüyoruz ne eksik. Bu da yol aldırtıyor bize. ASYÜN halı dört kategoride ürün üretiyor. Ekonomik, orta gelir, VIP ve el dokuması olmak üzere dört grup. Böyle olunca da toplumun her kesimine, her zevke ürün sunuyoruz. Sloganlarımızdan biri de sınırsız kalite ve sınırsız renk. Toplumun tüm katmanlarının isteklerini karşılamaya çalışıyoruz.

İşletmeyi işletme yapan geçmişidir

Ev kurmak isteyen evini yenilemek isteyenler için tavsiyeleriniz nelerdir?

Alışveriş yapmak isteyenler bildiği yerlere tanıdığı yerlere gitsinler. Tecrübe en büyük gücümüz. Bir işletmeyi işletme yapan geçmişidir. ASYA halı 35 yıldır faaliyetlerini sürdürüyor ve yediden yetmişe herkesi tanıyoruz. Ürün vermişiz ürünlerimizle evlerinde misafiriz. Zaten ASYA halının neler yaptığını neler yapmadığını herkes çok iyi bilir. Bizler müşterilerimizi önemsiyoruz. Kısa vadeli kar peşinde hiçbir zaman olmadık. Uzun vadede herkesin kazanmasını istedik. İnsanların verdikleri paraların karşılığını almasını istiyoruz. Hangi kaliteyi isterlerse istesinler hangi şartlarda hizmet isterlerse istesinler ASYA halı tüm bu hizmetleri Eskişehir halkına tek başına verebilecek güçtedir. Bugün toplamda yılda üç milyon metre kare halı pazarlıyoruz. Önümüzdeki dönemde daha da büyüyecek bu. Mevcut koleksiyonumuzu geliştirerek, dünyadaki gelişmeleri takip ediyoruz. Bugün, her zaman yeni bir gündür. Her zaman yeni bir ürün sunuyoruz.

Değişen koşullara ayak uydurmak gerekiyor

Eskişehir ve Türkiye ekonomisi ile ilgili izlenimleriniz nelerdir?

Eskişehir ve Türkiye ekonomisini ekonomiden anlayan biri olarak sürekli takip ediyorum. Hiçbir şey bir günde bitmez hiçbir şey bir günde de oluşmaz. Mücadele etmemiz gerekiyor. Bir yere varmak için çok çalışmak rakiplerinizden daha farklı çalışmanız gerekiyor ve rakiplerinizin size yetişmemesi lazım. Bunun için ya çok çalışacaksınız, ya çok çalışacaksınız, ya da çok çalışacaksınız daha da önemlisi doğru çalışacaksınız. Çok hızlı çalışırsınız ama yanlış yaparsanız hepsini sıfırlarsınız. ASYA halı 35 yılını geride bırakmış bir firma. Birçok krize denk gelmiş bütün bunları yaşarken kendisini ayakta tutmayı başarmış, yürüyerek bütün bu olumsuz şartlarda dahi büyümeyi öğrenmiş bir firmadır. ASYA halıda sürekli büyüme olur küçülme asla olmaz. Dünya ekonomisi ve Türkiye ekonomisinin şartları sürekli yenileniyor. Ekonomik güçler yenileniyor. Dün el dokuma çok ön plandaydı. Çok satılıyordu. Bugün binde bire yerini bırakmış durumda. Güncel olanı yapıyoruz ve yapmaya devam ediyoruz. Ekonomimizi de bu şekilde ayakta tutuyoruz. İş adamlarının işten korkmamaları lazım yatırım yapmaları lazım. Önce iş demek zorundayız.

Halı ASYA halıdan alınır

35 yıldır sizi bırakmayan devamlı müşterileriniz var neler söylemek istersiniz onlar için?

Çok güzel müşteri diyaloglarımız var. 35 sene önce mahallede köyde kasabada ürün sattığımız insanlar hala ‘halı ASYA halıdan alınır’ diyorlar. Bilirler ki ASYA halı her halıyı müşterileri için özel seçerek getirir. ASYA halı bir halıyı satıyorsa o halı kaliteli bir halıdır. ASYA halı bir halıya fiyat koymuşsa o onun değeridir. Hala aynı heyecanla aynı kalite ve standartlarda işimizi yapıyoruz. Mağazamız ek binaları ile dört bin metre kare alanda hizmet veriyor. Eskişehir’in en büyük halı pazarı olarak hizmet veriyoruz ve ortalama teslim süremiz 24 saat. Müşterilerimiz bugün ne alırlarsa alsınlar, zemin döşeme olsun gerekse otel halıları olsun ev halıları ya da ev dokuması olsun, beyaz eşya olsun Avrasya’daki mobilyalar olsun ortalama teslim hızımız 24 saattir.

Eskişehir halkı çok şanslı

Son olarak ne söylemek istersiniz?

24 saat Eskişehir halkının hizmetindeyiz. Eskişehir halkı çok şanslı. Asya Halı A.Ş bugün el dokuma halıları, zemin yer döşemeleri, otel halıları gibi daha pek çok çeşitte ürünü bir arada sunuyor. Türkiye’nin en kaliteli markalarını bir arada tutuyor. Sanat halılarının Eskişehir bayiliğini de aldık. Böylece kalitemizi bir kat daha arttırmış olduk. Markamıza marka değeri katıyoruz. Halkımız en iyi hizmeti en iyi kaliteyi sürekli burada bulabilecek. Buna insansınlar. Biz onlar için çalışıyoruz. Yatırımımızı kendi işimize yapıyoruz. Türkiye’nin altmış ilinde ürün satıyoruz. Ama Eskişehir’in yeri Eskişehir’in şehir değeri bizim her zaman gönlümüzde, beynimizde apayrı bir yerdedir. Burada geliştik burada para kazandık. Eskişehir’i çok seviyoruz. Temennimiz bu şehirdeki sükûnetin bu güzelliğin bozulmadan devam etmesidir. Biz şehirle birlikte büyüyoruz, yatırımlarımızı buraya yapıyoruz, bizim yatırımımız bu şehre.

Editör: TE Bilişim