Türk basketbolu, Basketbol Süper Ligi’nde 54 yıldır birbirinden ilginç rekor ve ilkleri barındırıyor.

Erman Kunter'in hala kırılamayan rekoru

1988 yılında Fenerbahçe’de forma giyerken Hilalspor ile yapılan maçta 153 sayı atarak tarihe adını yazdıran Erman Kunter, bir maçta en fazla sayı alabilen oyuncu rekorunu kazanmıştır. Erman Kunter’in rekorunu henüz kimse kıramamıştır.

Sarı lacivertli takımın Hilalspor’u 175-101 yendiği maçta Erman Kunter, ilk yarıda atmış olduğu 81 sayıyla da tek devrede en fazla sayı alan basketbolcu olmuştur.

Aynı zamanda Kunter, 2009-2010 yıllarında antrenörlüğünü yaptığı Cholet ile Fransa Birinci Basketbol Ligi şampiyonluğu yaşayarak, yabancı bir takımı şampiyonluğa götüren ilk Türk antrenör olmayı da başardı.

Tek maçta 110 sayı atan Hüdai Budanur’un rekoru

İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nda 1957 yılında gerçekleşen İstanbul Ligi maçında Beşiktaş, İstanbul Karagücü'nü 110-56 mağlup etti.  Hüdai Budanur, siyah-beyazlı takımın 110 sayısını da tek başına atarak müthiş bir rekora imza attı.

Hidayet Türkoğlu NBA'de en fazla oynayan Türk oyuncu oldu

2000 yılında Sacramento Kings tarafından seçilmiş olan Hidayet Türkoğlu, NBA’de en fazla oynayan Türk oyuncu olarak tarihe geçti. Türkoğlu NBA’de aralıksız olarak 15 yıl oynadı.

Mehmet Okur NBA'de şampiyonluk yaşayan ilk Türk oyuncu oldu

Detroit Pistons ile 2003-2004 yıllarında şampiyonluk sevinci yaşayan Okur, NBA'de şampiyonluk yaşayan ilk Türk oyuncu olmayı başardı.

Bunun yanı sıra Mehmet Okur, daha önce All-Star'a seçilmesine rağmen sakatlığı sebebiyle oynayamayan Allen Iverson'ın yerine geçerek NBA tarihinde All-Star maçına çıkabilen ilk Türk basketbolcu olarak da tarihe geçti.

NBA'de ilk Türk hakem; Recep Ankaralı

Recep Ankaralı bir NBA maçında görev alan ilk Türk hakem oldu. Ankaralı, ABD'den gelen NBA hakemleri Luis Grillo ve Jack Nies ile karşılaşmayı yönetti.

Yalçın Granit, İbrahim Kutluay, Kerem Tunçeri

Yalçın Granit Avrupa'ya transfer olan ilk Türk basketbolcu olarak akıllara kazındı. Granit, Racing Paris takımında oynamak için Avrupa’nın yolunu tutmuştu.

İbrahim Kutluay ise 2000-2001 sezonunda Yunanistan'ın AEK takımına giderek  ilk kez Yunan bir takıma transfer olan Türk oyuncu olarak tarihe geçti. Panathinaikos ile birlikte Avrupa şampiyonluğuna imza atan İbrahim Kutluay, ilk kez bu kupayı kaldırabilen Türk basketbolcu oldu.

Kerem Tunçeri ise 2007 yılında Real Madrid takımıyla birlikte ULEB Kupası’nı kazanarak bu kupada şampiyonluk yaşayan ilk Türk basketbolcu olma başarısını elde etti.

Sizler de basketbol ve tüm diğer spor branşlarına ait güncel müsabakalardan Türkiye’nin yasal sitesi sayesinde haberdar olabilir, istediğiniz karşılaşma için oynayarak şansınızı deneyebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim