SSL Sertifikası Nedir? :

 SSL sertifikası İnternet üzerinden alışveriş yapanların en çok rastladığı alışveriş yaparken girdiği kişisel bilgilerin gizliliğini korumak için kullanılan uygulamadır. Girilen verileri şifreleyerek kişisel veriler oluşturur. Web sitesi sahibi olan kuruma itibar kazandırır. Hemen hemen bütün web sitelerinin kullanması gereken bir uygulamadır.

 İnternet kullanıcılarının bu konuda bilgi edinmesi de faydalarına olacaktır. Mesela bir web sitesinin SSL sertifikasına sahip olup olmadığını adres çubuğuna bakarak anlayabilirsiniz. Adres çubuğunda ya bir kilit ikonu bulunur ya da adres çubuğunun rengi yeşil de olabilir. Ayrıca sitenin linkinde ''http'' değil de ''https'' yazılıdır.

 Kısacası bu bilgileri aldıktan sonra web sitelerinde yapmış olduğunuz işlemlerle beraber bütün girdiğiniz gizli olması gereken bilgilerinizi bu uygulama sayesinde saldırılardan korunduğundan emin olmuş olursunuz.

 Bir e-ticaret sitesinden alışveriş yaparken bilgilerinizin başkalarıyla paylaşıldığını düşününce rahatsız olursunuz bu da bu firmanın güvenilirliğini ve itibarını zedeler. Bu yüzden firmalar bu konuda özen göstererek bu uygulamayı kullanıp müşterilerini memnun etmek adına çalışma yaparlar.

 Bu sertifikaya sahip olabilmek için tabi ki bazı ayrıntılara dikkat edilir. Bu ayrıntılar içinde sayfanın güvenli oluşu, öncesinde geçerli sertifikasının bulunup bulunmadığı, güvenli kaynaklardan yararlanıp yararlanmadığı önemlidir. Ayrıca bu sertifikayı hangi amaçla almak istedikleri, verileceği kişi ve veren kişi, son kullanım tarihininde bulunduğu bilgiler bulunmaktadır.

 Bu sertifikaların çeşitleri bulunmaktadır. Şimdi biraz da onları inceleyelim.

 SSL Sertifika Çeşitleri :

 Alan adı onaylama sertifikası ile istediğiniz sertifikayı kullanacağınız web site alan adının kontrolünün sizde olup olmadığını kontrol edip doğrulamanızı sağlar. Bu şekilde alan adı mülkiyeti de belirlenmiş olur. Bu sertifika diğer sertifikalara göre fiyat konusunda uygundur ama düşük bir sigorta sunmaktadır.

 Web sunucusu onaylama sertifikası ile web sitelerinin sunucusunun kimlik doğrulaması yapılır. Böylece web sunucusu, e-posta sunucusu ve dosya transferlerini korumaya alır.

 Yeşil Adres Çubuğu sertifikası sadece Ev ibaresinin geçtiği sertifikalarda kullanılmaktadır. Bu sertifika en üst seviyede güvenliği sağlar. Adres çubuğunun rengini yeşil yapar ve web sitesinin kullanıcılarında bir güven sistemi oluşturmayı başarır. Bu sertifika ile kurumunuzun kurumsallık sıfatını kazandığını bildirmek isteriz. Bu sertifikayı alabilmeleri için ise web sitesi sahibi olan kuruluşun 2 yıl boyunca faaliyet gösterdiğini resmi belge ile kanıtlaması gerekmektedir.

 Wildcard sertifikası ile web sitesinin linkini ve ayrıca alt alan adlarını koruma altına almış olursunuz. Birleşik İletişim (UC veya SAN) sertifikası ile de bir den fazla alan adını, alt alan adlarını ve web sitesindeki ortamı koruyabilirsiniz.

 Kod imzalama sertifikası ile kullanıcıların web sayfasından indirmek istedikleri yazılımların meşru olduğunu ve bu sebepten ötürü güvenilir olduğunu belirtmek için kullanılan bir uygulamadır.

 E-ticaret Sitelerinin Tercihi :

 Ssl certifikasının e-tiçaret önemi az öncede bahsettiğimiz gibi çok fazladır. E-ticaret sitelerinin kendini ve kullanıcılarını koruma altına almak adına yapılan en güzel uygulamadır. Bu sertifikaları elde etmek istediğinizde güvenilir ve yetkili bir kurumdan elde etmeniz gerekmektedir. Bu sertifikaların çeşitleri bulunduğunu söylemiştik. Aralarındaki fark sadece kullanıldığı alanlardır.

 Yakın zamanda google SSL sertifikası kullanmakta olan web sitelerine google da sıralamalarda üst sıraya çıkmalarına olanak sağladığını açıkladı ve bu durum sonucunda bu sertifikanın hem güvenliği sağlayıp hem de kurumlara kazanç sağladığını göstermiş oldu.

 Ssl certifikasının e-tiçaret önemi dolayısıyla gittikçe artmaya devam ediyor. Daha da devam edeceğe benziyor. Çünkü kurumlara çok büyük bir destek veriyor ve hem kurumu hem de bu kurumla iletişimde olan insanları koruyor. Bu bulunmaz bir değerdir.

 Kurulumu :

 SSL sertifikasının kurulumunu şimdi bahsedeceğimiz şekilde yapabilirsiniz. Öncelikle sitenizin özel ıp adresinde çalışıyor konumda olması gereklidir paylaşım halinde olan ıp adreslerinde kurulum gerçekleşememektedir. Kurulumu gerçekleştirdikten sonra ise daha önce tarayıcınızla yapmış olduğunuz aramalarda ''http'' olarak aradığınızı ''https'' olarak değiştirip yeniden arama yapmanız gerekmektedir. Böylece artık kurulum işleminiz tamamlanmış olacaktır.

 Küçük bir hatırlatma da daha bulunmak isteriz ki SSL sertifikası bulunan bir kurumun sadece bu sertifikaya sahip olmasından rahat davranmamanız gerekmektedir. Kurumu iyice araştırmalısınız. Örneğin bazı e-ticaret siteleri alışveriş işlemi yapıldıktan sonra banka onayını aldıktan sonra SSL sertifikasını sitesinden yok etmektedir veya sanal pos kullanarak SSL yetkisi olmadan çalışmaktadır. Bu tip durumlara dikkat etmeniz gerekmektedir.

 Bilgilendirme için :  https://www.ttshosting.com.tr

Editör: TE Bilişim