Virüs ilaçlama işlemi 2019 Aralık yayı ile Çin’de başlayan ve tüm dünyaya yayılan salgın sebebiyle oldukça önem kazanmıştır. Virüs yapısı bakımından, bakteri ya da mantar gibi diğer mikroorganizmalardan ayrılır. Bundan kaynaklı olarak dezenfeksiyon işlemi için biraz farklılıklar mevcuttur. İlk olarak dezenfektanların içeriği ve nasıl kullanılacağı değişkenlik gösterir. Virüs ilaçlama işlemi bu alanda bilgi sahibi firmalarca yapılmalıdır. Çünkü virüs ilaçlama böcek ilaçlama gibi yapılamaz.

Dezenfeksiyon ve Sterilizasyonun Farkı Nelerdir?

Dezenfeksiyon ve sterilizasyon kelimeleri birbirinden oldukça farklı anlamlar taşımasına rağmen sıklıkla karıştırılır. Sterilizasyon dediğimiz işlem ortamda bulunan canlı mikroorganizmaların tamamen öldürülmesidir. Dezenfeksiyon işlemi ise patajon özelliğe sahip olan mikroorganizmaların etkisizleştirilmesi işlemine verilen isimdir.

Dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemleri arasındaki farkları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Dezenfeksiyon etkisi kısa sürelidir
  • Dezenfeksiyon sporlara etki etmez
  • Dezenfeksiyonda patojenler hedeflenir
  • Dezenfeksiyonda sporlar yok edilemez.

Bizim amacımız patojenleri zararsız hale getirmek olduğu için dezenfeksiyon işlemini kullanırız.

Virüsler Nasıl Yayılır?

Virüsler başlıca 2 şekilde yayılır. İlk nedeni enfekte olmuş bireylerdir. Yani enfekte olmuş bir birey hapşırdığında ya da öksürdüğünde havaya damlacıklar ve aerosoller bırakır. Damlacık kısa bir süre havada kalırken aerosoller daha uzun bir süre havada asılı kalabilir.

Damlacıklar kısa bir süre sonra yere düşer ya da bir yüzeye tutunur ve burada kalmayı sürdürür. Aerosol ise yaklaşık 3 saat sonra kurur ve dağılır. İkinci yol ise virüsün bulunduğu yüzeylerle temas etmektir. Bir kişinin hasta olması için bulaşıcı doza ulaşması gerekir. Yeterli miktarda virüsle temas eden ve bu virüslerle enfekte olan kişiler hasta olabilir.

Yüzeyde Bulunan Virüs Dezenfeksiyonu

Virüs dezenfeksiyonu diğer mikroorganizma ve böcek ilaçlamadan farklı olarak gerçekleşir. Bakterilere etki eden dezenfektanlar büyük ihtimalle virüsleri etkilemez. Çamaşır suyu gibi dezenfektanlar ise virüslere etki eder. Ancak havada kalan virüsler bundan etkilenemezler.

Havada Kalan Virüs Dezenfeksiyonu

Havada bulunan virüsler için ise hidrojen peroksit kullanılabilir. Gümüş içeren dezenfektanlar antiviral özelliği oldukça yüksek olmasına rağmen insan sağlığına olumsuz etkileri vardır. ULV adı verilen cihazlarla dezenfektanlar atıldığı zaman daha etkilidir. Çünkü bu cihazlar dezenfektanı buharlaştırır. Daha detaylı bilgiye ulaşmak için https://www.bocekilaclamaistanbul.net/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim