Elektrik enerjisi hayatımızın her alanında kullanılmakta olup elektrik enerjisinin iletilmesinde ve dağıtılmasında kablolar kullanılır. Kullanım yerinin çeşitliliğine bağlı olarak pek çok farklı kablo türü vardır. Ancak kablo türleri kullanım alanına göre farklılık gösterdiğinden kabloların nitelikleri de birbirinden farklıdır.

TTR kablo diğer bir deyişle NYAF kablolar topluluğu en çok kullanılan türlerden biridir. NYM denilen kablolar mono yani sert bakırdan çekilmekte olup genelde sabit yerlerde kullanılırlar. NYA denilen tek damarlı kabloların türetilmişlerine NYM-NYY; NYAF denilen ince çok telli tek damarlı kabloların türevlerine de TTR adı verilmektedir. Yani bu kablolar cins olarak birbirlerinden farklıdırlar.

TTR kablo çok sayıda ince bakır tel iletken bir araya getirilerek oluşturulur. Bu teller PVC kılıfla bir araya getirildikten sonra araları da PVC dolgu ile doldurulur. Bu nedenle TTR kabloların yapısında PVC ile kaplanmış farklı sayıda iletkenin bulunduğu söylenebilir. PVC kabloların her bir damarı da aynı zamanda kendi içerisinde çok sayıda iletken telden meydana gelir. Bu nedenle en yüksek performansın elde edilebilmesi için diğer tüm kablolarda olduğu gibi TTR kablolar da kullanım alanına uygun özelliklerde seçilmelidir.

TTR Kabloların Geniş Bir Kullanım Alanı Vardır

TTR kablolar geniş bir kullanım alanına sahip olmaları nedeniyle elektrik sektöründe en yaygın kullanılan kablo türlerinin başında gelirler. Ancak TTR kabloların kullanım alanı özelliklerine uygun kesitlerde olması bir zorunluluk olarak kabul edilir. Genelde seyyar kablo olarak elektrik tesisatını zorlamayacak nitelikteki nemli ve ıslak alanlarda kullanılırlar. Bunun dışında ana elektrik tesisatında bulunmayıp sonradan çekilen aydınlatma tesisatları, tesisata ekleme yapılması ihtiyacı oluşan durumlar, elektronik aletlerin iç mekanizmaları ile enerjisinin sağlandığı kablolar yaygın kullanım alanlarıdır.

PVC izolasyonuna sahip olduğu için TTR kablo kullanımı oldukça güvenilirdir. Genelde evlerde kullanılan malzemelerde tercih edilen TTR kablolar eğer bir elektrik tesisatında kullanılacaksa en az düzeyde mekanik zorlama olduğundan emin olunmalıdır. Bu nedenle TTR kabloların mekanik zorlanmanın az olduğu ıslak ve nemli alanlarda kullanılması mümkündür. Aynı zamanda şantiyelerde, ek tesisat çekilme ihtiyacı oluşan durumlarda ve uzatma kablolarında da kullanılabilirler.

TTR kablo seçilirken kesit alanı seçimine özen gösterilmelidir. Bu aşamada beslenecek yükün büyüklüğü ile kablonun uzunluğu göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı zamanda kabloların akım taşıma kapasitesi kontrol edilmeli ve gerilim düşüşü hesabı dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. TTR kablo hafif mekanik zorlamaların görülebileceği elektrik bağlantılarına sahip ev aletlerinde de kullanılabilmektedir.

TTR kabloların fazla damar sayısına sahip olması güvenlik ve verim açısından birçok avantaj sağlar. TTR kabloların akım taşıma kapasiteleri de kablonun damar sayısı ile üretimde kullanılan malzemeye göre 3-32 A aralığında farklılık gösterir.

En Kaliteli Borulu Kablo Seçenekleri Kablo Deposu’nda

Borulu kablolar son yıllarda kullanımı artan ürünlerden biri olup en kolay ve hızlı şekilde elektrik tesisatı yapılmasında önemli bir role sahiptir. Borulu kablo modellerinin elektrik tesisatçıları için avantajlı olması boruyu ve kabloyu aynı anda servis ederek kullanım kolaylığı sağlamasından kaynaklanır. İş yükünü hafifletme konusunda oldukça iddialı olan borulu kablolarda kablo ve boru aynı anda üretilmesine rağmen birbirlerinden bağımsızdırlar.

Borulu kablolar tüketiciye kabloların uygun borular içerisine sokulmasıyla ve 100’er metre metrajlı olacak şekilde sunulur. Bu sayede kablonun borudan geçirilmesi esnasında iletkenin zarar görmesi olasılığı ortadan kaldırılır. Pratik bir kullanımı olduğu için iş yükünü de azaltır. Tesisat uygulaması tek bir kişi tarafından kolaylıkla yapılabilir.

Borulu kablo modelleri binaların içerisinde bulunan kuru alanlarda, hareketli cihazların bağlantılarında, sıva altında ya da sıva üstünde boru ile birlikte hazır bir şekilde kullanılmaktadır. Halojensiz modeller ise hastane, okul, alışveriş merkezi ve insanların yoğun olduğu buna benzer lokasyonlarda sıklıkla kullanılırlar. Borulu kablolar esnek ve kendini toplayabilen bir yapıdadır. Bu nedenle asma tavan, kartonpiyer, hareketli duvar, prefabrik ve ahşap panellerde kolay bir kullanım imkanı sağlar. Dağıtım panolarında, sabit tesislerde, kuru ve kapalı yerlerde de borulu kabloların kullanımı büyük bir kolaylık sağlar.

Borulu kablolarda dıştaki boru son derece sağlam olup borunun dış tarafı tırtıklı, iç tarafı kaygan ve düz olacak şekilde üretilir. Elastik bir yapıda olduğundan her tesisatta oldukça kolay bir şekilde döşenebilir, köşelerde rahatlıkla kıvrılır ve tesisatçının istediği şekli alabilir. Dış tarafının tırtıklı olması da doğal yollardan gelmesi olası zararların minimize edilmesinde önemli bir rol oynar. İç kısmı kaygan ve düz olduğu için olası bir arıza durumunda kablo kolayca çıkarılabilir ve arızanın giderilmesinin ardından kolay bir şekilde borunun içerisine yerleştirilebilir.

Sektörünün önde gelen isimlerinden olan Kablo Deposu borulu kablo ve TTR kablo çeşitleri başta olmak üzere pek çok farklı ihtiyacı karşılamaya yönelik kablo türünü kablodeposu.com adresinde sizlerle buluşturmaktadır. Siz de https://www.kablodeposu.com.tr/  adresinden alışverişinizi yapabilir ve satın aldığınız ürünleri Kablo Deposu’nun anlaşmalı olduğu kargo şirketleri sayesinde kısa sürede teslim alabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim