Teknolojinin gelişmesi ile birlikte diş hekimliğinde her geçen gün daha estetik ve dayanıklı materyaller kullanılmakta olup zirkonyum da bu materyallerden biridir. Zirkonyum kullanılarak diş yüzeylerine yapılan kaplama işlemi Zirkonyum diş kaplama olarak adlandırılır. Zirkonyum kaplama aynı zamanda taç ya da kron (kuron) olarak da bilinir. Zirkonyum beyaz rengi, ışık geçirgenliği ve dayanıklılığı nedeniyle diş tedavilerinde estetik protez tedavilerine olanak sağlar. Bu nedenle zirkonyum diş kaplama İstanbul başta olmak üzere tüm illerimizde sıklıkla tercih edilir. Zirkonyum diş kaplama yöntemi genellikle çürük dişlerin restorasyonu için kullanılmakla birlikte estetik bir gülümseye ve beyaz dişlere sahip olmak isteyen kişilere de uygulanması mümkündür. Zirkonyum hem ön hem arka dişlerde kullanılabilir. Ön dişlere yapılan uygulamalarda estetik açıdan güzel bir görünüm elde edilmesinin yanı sıra arka dişlerde kullanıldığında sağlamlık açısından bir bütünlük oluşturulması sağlanmış olur.

Zirkonyum diş kaplama uygulaması ile sağlıklı ve estetik bir sonuca ulaşılabilmesi için hastanın diş etlerinde herhangi bir sorun bulunmamalıdır. Herhangi bir sorun olduğu takdirde öncelikle diş etleri tedavi edilir ve iyileşme gerçekleşince estetik açıdan değerlendirilir. Hastanın gülme hattının yüksek olduğu durumlarda eğer ihtiyaç duyulursa diş eti boylarından gerekli seviyeleme işlemi yapılabilir. Dişlerde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra özel ölçü maddeleriyle ölçü alınır. Alınan ölçülerle birlikte dişler kesilir ve dişlerin üç boyutlu yapısı tarayıcılarla bilgisayara aktarılır. CAD CAM denilen sistemle zirkon bloklar hazırlanır ve dişlerin alt yapısı oluşturulur. Zirkonyum oksit bloka aktarılan dişlere son şekilleri verildikten sonra fırınlama aşamasına geçilir. Fırınlama aşamasından sonra alt yapılar üzerine uygun renkte porselenler eklenerek çalışma tamamlanır. Eğer altyapı provalarından sonra ağız içi herhangi bir sorun oluşmazsa; son düzenlemelerin yapılmasının ardından cilalı ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olan kaplamalar dişin üzerine yapıştırılarak sabitlenir.

Zirkonyum diş kaplama yönteminde dişlerin kesilerek küçültülmeden önce lokal anestezi uygulanır. Bu nedenle hasta ağrı hissetmez. Ayrıca ölçü alma ve ağız içi tarama işlemleri de ağrısız olduğu için hasta bu aşamada da rahatsızlık hissetmez.

Zirkonyum diş kaplama daha çok estetik amaçlı olsa da aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonlarının yapılmasında, beyazlatma yöntemleri ile sonuç alınamayan ileri düzeydeki renk değişimlerinin tedavisinde, yapısı bozulmuş eski dolgularda, arka grup dişler üzerinde köprü ya da kaplama olarak kullanılmasında, ortodonti tedavi yönteminin seçilmediği diastema gibi ayrık ya da az çapraşık ve dönük dişlerde, ön grup implant üstü protezlerde ve gülüş estetiğini sağlanmasında da kullanılabilir ve oldukça başarılı sonuçlara ulaşılabilir.

Gülüş Tasarımı Hem Kadınlar Hem Erkekler Tarafından Büyük İlgi Görüyor

Son zamanların en popüler yöntemlerinden olan gülüş tasarımı İstanbul dışındaki illerimizde de pek çok hastanın güzel bir gülümsemeye sahip olmasında büyük bir role sahiptir. Dişleri şeklinin, yüzey yapısının ve renginin değiştirilmesi için uygulanan gülüş tasarımı temelde bir tedavi sürecidir ve bu nedenle kişiden kişiye farklılık göstermesi son derece doğaldır. Her hastanın estetik gereksinimleri farklı olduğu için gülüş tasarımı kapsamında yapılacak olan işlemler kişiye özel belirlenir. İşlemler belirlenirken hastanın, cinsiyeti, yaşı, yüz hatları, beklentileri ve buna benzer faktörler göz önünde bulundurulur. Gülüş tasarımı öncesinde eğer çürük diş ve diş eti hastalıkları varsa önce bunlar tedavi edilir sonra diş temizleme işlemleri yapılır. Uygulanacak işlemler hastanın ihtiyacına göre belirlenmekle birlikte diş estetiği girişimleri, diş eksiklerinin implant ve protez uygulamaları ile tedavisi, kaplamalar, diş beyazlatma yöntemleri, porselen lamineler, zirkonyum kaplamalar ve ortodonti tedavileri gülüş estetiği kapsamında yapılan işlemler arasında sayılabilir.

Gülüş tasarımı yapılacak olan hastaların estetik beklentilerinin ve ihtiyaçlarının doğru bir şekilde anlaşılması ve belirlenmesi uygulamanın en önemli adımıdır. Hastanın ağzından ölçüler alınarak modeller hazırlanır, çözümlenecek sorunlar belirlenir, planlamalar yapılır. Hastanın ağız içi ve yüz fotoğrafları üzerinde ölçümlemeler yapılır ve yüz şekline uyum hesaplanır. Tedaviden sonra oluşacak yaklaşık görüntüler sunulur ve hastanın fikri alınır.

Eğer ortodonti tedaviye ihtiyaç yoksa ilk olarak diş etlerindeki seviye bozuklukları düzenlenir. Diş eksiklikleri varsa implant işlemleri ve ihtiyaç duyulan cerrahi uygulamalar yapılır. Cerrahi uygulamalar iyileşince beyazlatma işlemi uygulanır. Dişlerdeki biçimsel ve görsel bozukluklar estetik kompozit dolgularla eğer bu yöntem yeterli gelmezse porselen lamine ve kaplamalarla ya da zirkonyum kaplamalarla giderilir. Porselen lamine uygulamaları genelde dişlerde hiç aşındırma yapılmadan ya da minimal düzeyde aşındırma yapılarak tamamlanır. Porselen ya da zirkonyum uygulama yapıldığında, prova esnasında hastanın fikirleri yeniden alınarak bazı değişikliklere gidilebilir. Yapılan diş eti ve diş uygulamaları sırasında ve provalarda dudak şekli ve konturu göz önünde bulundurulur ve hedeflenen tasarıma son şekli bu doğrultuda verilir.

Gülüş tasarımı sırasında medikal estetik uygulamalardan da yararlanılması söz konusu olabilir. Kimi zaman dudak ve yüz bölgelerine dermal dolgu vb uygulamaların yapılarak gülüş daha ön plana çıkarılabilir. Güzel dişlere ve gülümsemelere sahip olmanın giderek önem kazanması sonucunda diş beyazlatma İstanbul ve diğer metropollerimizde en sık uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır.

Editör: TE Bilişim