Eskişehir-Bilecik Tabip Odası   Yönetim Kurulu Adına Dr. Nazan Aksaray, pandemide hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını anmak için bir açıklama yayınladı, “Bugün burada pandemide kaybettiğimiz meslektaşlarımızı ve diğer sağlık çalışanlarımızı anmak üzere bulunuyoruz.

Bugün 1 Nisan 2022. 2 yıl önce bugün, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Hocamızı görevi başındayken COVID-19’dan kaybettik. Cemil Hocamız, ülkemizde COVID-19’dan vefat eden ilk hekimdir. Maalesef o tarihten bu yana ülkemizde 221’i hekim olmak üzere 554 sağlık çalışanını bu hastalıktan kaybettik. Pek çok hekim ve sağlık çalışanın bedeninde kalıcı hasarlar gelişti, bu nedenle mesleklerini yapamaz oldular.

Hekimlerini, sağlık çalışanlarını koruyamayan bir “salgınla mücadele politikası” toplumu da koruyamaz, nitekim koruyamamıştır. Gerçek verilerden çok uzak olduğunu belirttiğimiz resmî rakamlarla dahi Türkiye’de bu güne dek hastalanan yurttaşlarımızın sayısı 15 milyona, kaybettiğimiz yurttaşlarımız ise 100 bine yaklaşmıştır.

 

Türk Tabipleri Birliği 72. Büyük Kongresi’nde, Cemil Taşçıoğlu Hocamızın ve kaybettiğimiz tüm sağlık çalışanlarının anısına 1 Nisan günü, “COVID-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” olarak belirlenmiştir.

Bugün Ülkemizin dört bir yanında yitirdiğimiz meslektaşlarımızı, sağlık çalışanlarımızı anıyoruz, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Biz onların anılarını yaşatmaya, bu salgınla doğru temelde mücadele etmeye devam edeceğiz, buna söz veriyoruz. Bu salgını bilimsel ilkelerle yönet(e)meyenlere rağmen, yaşamlarını yitirme pahasına mücadele eden tüm meslektaşlarımıza, sağlığa emek verenlere verebileceğimiz en güçlü söz, toplum sağlığını önceleyeceğimiz, bilimin gereğine göre davranacağımız ve doğruları söylemekten asla vazgeçmeyeceğimizdir.

Kaybettiğimiz mesai arkadaşlarımızın ailelerine bile hürmetsizlik edip “COVID-19’un Meslek Hastalığı Sayılması” için illiyet bağı isteyenlere, pandemi sürecinde istediğimiz 120 gün yıpranma payını bize çok görenlere bir kez daha sesleniyoruz.

Bizler yalnızca haklarımızı istiyoruz. COVID-19’un illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı sayılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve hakkımız olan yıpranma payının uygulanmasını istiyoruz.

Kaybettiğimiz tüm meslektaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın anıları önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz. Her zaman bizlerle birlikte olacaklar. Anıları, bizlere ışık olacak.”       

Editör: Mustafa YILDIRIM