Genel kapsamda Aronya fidanı, gülgiller ailesine aittir. Halk arasında yaban mersini veya güç meyvesi olarak adlandırılır.

Bunun sebebi son derece şifalı bit bitki olmasından kaynaklıdır. Aronya bitkisinin ana vatanı, Kuzey Amerika olarak bilinir.

Uzun yıllardan bu yana Kuzeydoğu Avrupa’ da tüketilir. Bu bitkinin fidanı nasıl temin edilir, nasıl bakılır ve fiyat özellikleri nelerdir, çoğu zaman merak edilir.

Aronya fidanı çalı şeklindedir. Boyu 2 metreye kadar ulaşır. Ülkemizde çok fazla tüketilen ya da bilinen bir meyve değildir. Özellikle son yıllarda bilinmeye başlamıştır.

Aronya Fidanı Nasıl Dikilir?

Geniş kapsamda Aronya fidanı, aronya bitkisinin en genç halidir. Yeni yetişen hali de denilebilir. Aronya bitkisi soğuk iklimlerde çok daha iyi yetişir.

Meyveleri çok göz alıcıdır. Küçük kırmızı, siyah ve lacivert gibidir. Tadı çok lezzetlidir. Saksı içinde yetişebileceği gibi açık alan da bahçelere de dilimi çok kolaydır.

Aronya fidanı dikerken, dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şu şekildedir:

·         Aronya fidanı dikilirken, toprağın ufak olmasına dikkat edilmelidir.

·         Toprak yeterince nemli olmalıdır.

·         Derinlik için 20 cm çukur yeterlidir.

·         Dikim sonrası kök üzerine toprak atılır ve iyice bastırılır.

·         Bastırma yalarken, fidanı ezmemeye ve zarar vermemeye dikkat edilmesi gerekir.

·         Aronya fidanı dikimi için sonbahar, kış mevsimi ve ilkbaharın ilk günleri idealdir.

Aronya Fidanı Bakımı

Dikmek kadar Aronya fidanı bakımı da çok önemlidir. Sıcak yaz aylarında diplerinde çok fazla kuruma meydana gelir. Kontrol ederek, su vermek gerekir. Dukan konusu çok hassastır.

Çok fazla sulanan fidan çürüyebilir. Yine çok susuz kalırsa, çabuk kurur. Bu yüzden su verme zamanı ve miktarı çok iyi ayarlanmalıdır.

Bu fidanın bakımı için, gübreleme de çok önemlidir Genel de sene de 1 kere gübrelemek, yeterli olacaktır.  Aronya Fidanı dikildikten sonra, ne zaman meyve vereceği ve de merak edilir.

Dikimden 2 ya da 3 yıl sonra meyve vermeye başlar.

Ayrıca, https://klonfidan.com.tr/ adresinden aronya fidanı ve diğer fidanlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Fiyat seçeneklerini de kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

 

 

 

 

 

Editör: Mustafa YILDIRIM