Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü tarafından oluşturulan özel ekiple denetimi artırılan ve trafiğin kanayan yaralarından biri haline gelen 'abart egzoz' uygulamalarının ardından kentteki bazı suçlarda da azalmalar meydana geldi.

Yüksek ses çıkararak çevreyi rahatsız eden egzozların takıldığı araçlar gürültü kirliliğine neden oluyor. Bazı otomobil ve motosikletlerin modifiyeli yani abart egzozla aşırı ses çıkararak rahatsızlığa neden olması ve vatandaşların şikayetleri, Eskişehir Emniyet Müdürlüğünü harekete geçirdi. Bu kapsamda 5 farklı birim ve 20 personelle kurulan özel ekip, kent genelinde asayiş uygulamalarına başladı. Yaklaşık 50 gün önce başlanan çalışmalarda; 508 araç ve 547 kişi sorgulanarak bu araçlardan 291’in abart egzozdan dolayı toplamda 59 bin 946 TL idari para cezası uygulandı. Uzman personelin katılımıyla kent genelinde yapılan denetimler sonrasında da ilginç bir istatistik oluştu. Yapılan asayiş uygulamaları sonrasında; bisiklet ve motosiklet hırsızlığında yüzde 37, kasten yaralama (bıçak ve silah) yüzde 27, otodan hırsızlıkta yüzde 25, yankesicilikte yüzde 10, hırsızlık olayında ise yüzde 2’lik bir düşüş meydana geldi. Ayrıca yapılan denetimlerde egzozların uzaktan kumandayla etkinleştirildiği, sürücülerin de polislere yakalanmamak için kumandayı gizlediği anlaşıldı.

Eskişehir'de özel bir ekip oluşturuldu                          

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eskişehir İl Emniyet Müdür Yardımcısı Korkut Aydın, abart agzozdan tüm vatandaşların şikayetçi olduğunu dile getirdi. Bununla ilgili son dönemlerde denetimlerin sıklaştırıldığını aktaran Aydın, "Abart egzoz, Eskişehir’de çok sık karşılaşılan bir konu. Bununla ilgili bir ekip oluşturuldu. Bu ekipte, neredeyse her birimden bir arkadaşımız mevcut. Şehir merkezinde seyir halinde görülen abart egzoz kullanan araçları, trafik ekibi ya da narkotik ekibi beklemeden ilgili arkadaşlarla birlikte tüm işlemleri yapma yetkisine sahip. Cezai işlem uygulanacaksa uygulanıyor ve araç trafikten men ediliyor. Şu ana kadar işlem yapılan araç sayısı 500’ün üzerinde. Bu çalışmalar önümüzdeki günlerde devam edecek. Önümüzdeki yaz mevsiminde de Eskişehir’de abart egzoz araç görülmeyecek" dedi.

Arabanın gürültüsü, kendisinden daha pahalı

Mahallelerde yapılan toplantılarda vatandaşların uygulamalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdiklerini aktaran Emniyet Müdür Yardımcısı Aydın, "Abart egzoz, yapılan denetimler sonrasında şehrimizde yok noktasına getireceğiz. Arkadaşlarımız bu konuda oldukça kararlı. Bazı araçlar uzaktan kumandalı sisteme sahip oluyor, bunda da arkadaşlarımız araç içinde de aramalarını gerçekleştiriyor. Genelde maliyeti düşük araçlarda görülüyor bu egzoz. Bazı araçların değerleri 3 bin TL, ama araca taktırılan sistem de 3 bin TL. Bunlardan da ne yazık ki Eskişehir’de sayı biraz çok. Vatandaşlarımız da bu konudan oldukça şikayetçi durumda. Şehir merkezinde bu tarz şahısları caydırdıktan sonra suçlarda da azalmalar meydana geldi. Bir gecede 20 bin TL ceza kestiğimiz oldu. İşlemlerimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim