HAMZA YAZGAN 
ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) teknolojisi ile MOBESE kameralarını 10 ilçeye de bağlayarak, ilçelerdeki asayiş durumunu anlık olarak haber merkezinden takip edebiliyor. 
Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü, en üst teknolojik cihazlarla donatılmış MOBESE kameraları ile oluşturulan KGYS merkezinde, il merkezi ve şehirler arası bağlantı yolları dahil toplam 225 adet kamera ile 24 saat boyunca takip yapıyor. Yaklaşık 10 aylık bir çalışma sonucunda 10 Mayıs 2016 tarihinden itibaren tüm ilçelerde 27 hareketli 91 sabit olmak üzere toplam 118 kameranın montaj işlemi yapılarak, ilçelerden merkeze görüntü aktarımı Telekom alt yapısı ile fiber olarak sağlanıyor. Yalnızca Beylikova ve Sivrihisar ilçelerinde montajı yapılmış olan KGYS sistemlerinin garanti süreci devam ettiğinden proje kapsamına alınamadığı belirtildi. Savunma Sanayi Müsteşarlığının tüm Türkiye genelinde yapacağı modernizasyon kapsamına dahil edilen iki ilçe için de bağlantıların hazır olduğu bildirildi.

İL VE İLÇELERDE TOPLAM 343 KAMERA
Eskişehir il ve ilçelerinde bulunan 118 adet kameranın merkezi KGYS sistemine dahil edilmesi ile toplam 343 kamera ile il merkezi ve ilçe birimlerinin tam koordinesi sağlanarak, emniyet personelinin suç ve suçlularla mücadelede daha verimli ve etkin hale getirildiği vurgulandı. Konuyla alakalı konuşan Eskişehir İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, MOBESE ihtiyacının her daim olduğunu ve ne kadar kamera sayısı artarsa suç ve suçluyla mücadelede doğru orantılı mücadele edilebileceğini kaydetti. Mustafa Şahin, “Bugün Almanya Berlin’de, Japonya Tokyo’da ve İngiltere Londra’da bu teknoloji ziyadesiyle kullanılıyor. Eskişehir de bu şehirlerden geri değil, hatta ileri olması gerekir, birçok dalda da ileri. Dolayısıyla bu kamera sistemi hayatımızın bir parçası ve güvenlik ve trafik açısından elimiz, ayağımız. Dolayısıyla 2015 yılı içerisinde bir hedef gösterdik, bu hedefe doğru yürümemiz lazımdı. İl Özel İdaresi’nin bütçesinden ve kaynaklarından faydalanmak suretiyle, titiz bir çalışmayla yerinde inceleme, kamera noktaları, hangi ilçelerde ne kadar suç işleniyor, hangi noktalardan bu bölgeye hakimiyetimizi sağlayabiliriz çok ciddi bir teknik çalışmanın neticesinde, paydaş kuruluşlarımızla birlikte, Türk Telekom bunlardan birisiydi, birçok kurumdan destekte alarak çok şükür yüzümüzün akıyla bugün kaliteli MOBESE sistemi olmayan bir ilçemiz kalmadı” ifadelerini kullandı.

OLAYLARIN YÜZDE 90’INI MOBESELER ÇÖZÜYOR
MOBESE kameralarının asayiş olaylarında olayların öncesinde ve sonrasında çözülmesinde büyük bir rol oynadığını ve bu teknolojinin sonunun olmadığına dikkat çeken Şahin, “MOBESE kameralarının kriminal olaylarda ve terör olaylarında, olayların aydınlatılmasında yüzde 90'ın üzerinde bir faydası olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla bu görüntüleme sistemleri bir uç nokta, sonu yok, cep telefonu teknolojisinde olduğu gibi. Dolayısıyla Eskişehir Emniyet Müdürlüğü olarak kendimizi yeniledik, yenileyeceğiz ve buna da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim