Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde yaşanan sel felaketi, ulaşımdaki aksamaların yanı sıra Bizans’tan kalma tarihi hamamı kullanılmaz hale getirirken, köylünün tarlalarında bulunan hasatlar ise büyük zarar verdi.

Eskişehir’de dün meydana gelen yoğun yağış ulaşımda aksamalara sebep olurken Seyitgazi ilçe karayolu bir süreliğine ulaşıma kapanmıştı. Selin geldiği bölgede bulunan Sarayören köyünde ise vatandaşlar maddi ve manevi olarak büyük zarar gördü. Köyde bulunan ve Bizans döneminden kaldığı belirtilen tarihi Alpanos Hamamı sel sebebiyle büyük zarar görerek kullanılamaz geldi. Hamamın içine selin getirdiği ağaç parçaları ve pislikler doldu. 800 yıl önce yapıldığı tahmin edilen hamam, halk tarafından birçok amaç ile kullanılıyordu. Hamamın temizlenmesini isteyen köy halkı, gerekirse bakımlarının kendileri tarafından yapılabileceğini de belirtti.

Şiddetli şekilde gelen sel bir evin ise yıkılmasına sebep oldu. Yıkılan evde kimsenin oturmaması bir faciayı önlerken, camide namaz kılan bir vatandaş ise mahsur kalarak uzun süre dışarı çıkamadı. Ayrıca köyde çiftçilik ile uğraşan vatandaşların tarlaları sel sebebiyle büyük zarar gördü.

"HAMAM SELDE ZARAR GÖRDÜ VE KULLANILMAYACAK DURUMDA"

Yağmurun 1 saat boyunca çok şiddetli devam ettiğini ifade eden Sarıören Köyü Sulama Kooperatif Başkanı Selahattin Kınalı ekili alanların büyük zarar gördüğünü belirtti. Arazinin 4’te 3’ünün zarar gördüğünü sadece bir kısmını biçebildiklerini anlatan Kınalı, yıllık 7 bin 500 dönüm ekili arazilerinin olduğunu aktardı. Köylerinde bulunan tarihi hamamın da afetten büyük zarar gördüğünü belirten Kınalı, “Bu hamamın yapılış tarihini bilen yok. Fakat Bizanslardan kalma olduğu söyleniyor. 2004 yılında da bir vakfa devredilmiş zamanın muhtarı tarafından. Fakat bakılmıyor. Vakıflar ya buna bakacak ya da geri köye devredecek. Biz kendi hamamımıza bakarız. Tarihi bir eserdir bu” ifadelerini kullandı.

"YETKİLİLERDEN DURUMA EL ATMASINI BEKLİYORUZ"

Yağmur sırasında camide olduğunu anlatan 82 yaşında Ahmet Aktaş ise, “Yaklaşık yarım saat göz açtırmaz şekilde yağdı. Oluktan dökülürcesine rahmet yağdı. Hasılatlarımız ne oldu bilmiyorum. Her sene oluyor böyle. Bugün cenaze selden geçemedi. Geri giderek Eskişehir ve Çiftelerden Seyitgazi’ye geldiler. Bu yol en çok kullanılan, işleyen yollardan bir tanesi. Bu köy Alpanos Köyü. Yani Latince’de vurma ile alma, Türklerin gücü ile alma demek. Bizans’tan kalma tarihi eserleri olan bir köy. Hamamımız selin ardından doldu. Kim ayıklayacak temizleyecek? Köyümüzün pek çok yeri de oradan sulanır. Yetkililerden duruma el atmasını bekliyoruz” dedi.

(Burak Tekin - Selçuk Manaz/İHA)

Editör: TE Bilişim