AYDIN SARIOĞLU - GÜLÇİN ÖZDEN

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir’de yapımı devam eden stadyum inşaatında çalışan ve yaklaşık 50 gündür yüklenici firma tarafından maaşlarını alamadıklarını iddia eden işçiler, şantiyede eylem başlattı.

İnşaatta çalışan yaklaşık 60 işçi şantiyede bir araya gelerek, maaş alamadıkları için şirketi protesto etmeye başladı. Gerginlik nedeniyle şantiyeye çok sayıda polis ekibi sevk edildi. İşçilerden Mustafa Cıbır, günlük 110 TL yevmiye ile çalışmalarına rağmen, maaşlarının asgari ücrete göre yatırıldığını ve firma tarafından tek taraflı çıkışlarının verildiğini öğrendiklerini söyledi. Hak ettikleri parayı almadan şantiyeden ayrılmayacaklarını ifade eden Cıbır, "Biz burada 110 TL yevmiye ile çalışıyoruz. Patron ayın 15’inde gelin, paranızı alın dedi. Şimdi asgari ücret yatırdığını söylüyor, ‘kanunen bende hiçbir hakkınız yok’ diyor. Taşeronun 30’ar TL alacağı varmış. Buradakilerin 160-170 TL alacağı var. Taşeron iflas etmiş, adamın parasını vermiyorlar. Bu şekilde toplandık, mağduruz. İnşallah paramızı verirler, yoksa çok büyük sıkıntı çıkacak. Verene kadar buradan ayrılmayacağız. Patronlar da buradan ayrılamaz. Bizi burada 2 gündür alıkoyuyorlar, onlar da bu gece burada alıkoyulacaklar. Hakkımızı almadan gitmeyeceğiz. 15 gün önce 18 arkadaşımız grev yaptı, o arkadaşların asgari ücreti yattı, geri kalanların ücretleri yatırılmadı. Şimdi bir de arkadaşlara söz verildi ‘15’inde paranızı alın’ diye, bugün hala para verilmedi. Yani adamlar bizi burada zorla paramızı vermeden alıkoyuyorlar. Çıkışımızı patron tek taraflı vermiş. Biz burada 33 TL’ye çalışmıyoruz. 110 TL’den aşağı çalışmıyoruz. 60 kişinin tek taraflı çıkışını vermiş ama burası Kadıköy değil, burası Eskişehir. O parayı ödemeden buradan çıkış yok. Yaklaşık 50 günlük alacağımız var. 60 kişinin toplam 180 bin lira kadar alacağı var. Taşeronun da içeriden alacağı para var. İşimizi bitirdik ama paramızı alamıyoruz” dedi.

Polis ekipleri şantiye civarında güvenlik önlemi alırken, işçiler uzlaşma sağlanmadığı sürece ayrılmayacaklarını söylediler.

Editör: TE Bilişim