Tüketiciler asfalt parası/yol harcamalarına katılma payının kendilerine tebliğini izleyen otuz gün içinde vergi mahkemesine başvurabilirler. Haklı olmak kadar süresinde işlem yapmak da önemlidir. Zira bu süre “hak düşürücü” süredir. Bu süre sonunda artık dava açamaz haklı olduğumuzu iddia edemeyiz.

 

Asfalt parasına toplu dava açılması ya da komşumuzun açtığı davada haklı çıkması halinde bizim de hak sahibi olmamız ve ödeyeceğimiz bedelin iptal edilmesi söz konusu değildir. Tebligatı alan her tüketici ayrı bir dava açmalıdır.

 

Bu davada dikkat edilecek hususlar ise şu şekildedir:

 “Yol Harcamalarına Katılma Payı bir program dahilinde veya istek üzerine doğrudan doğruya yapılan işlerde, 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Harcamalara Katılma Payları İle İlgili Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in 4 üncü maddesinde belirlenen hizmetler için yapılan giderlerin 1/3’üdür. Giderlerin hesaplanmasında maliyet, işler hangi ihale usulü ile yapılmış olursa olsun, Bayındırlık Bakanlığı ve İller Bankası Genel Müdürlüğünün o yıllar için tespit ederek yayınlandığı  birim fiyatlar ve rayiçlere göre hesaplanan gerçek bedeli geçemez.

            Yolların kaldırımlar da dahil olmak üzere (15) metreden fazla genişliklerine düşen giderler, belediyelere ait olup, harç hesaplanmasında bu giderler nazara alınmaz.

            Böylece hesaplanan gider  tutarında özel Devlet yardımları karşılıksız fon tahsisleri, bu iş için yapılan bağış ve yardımlar ile istimlak bedelleri düşüldükten sonra kalan miktarın 1/3’ü, 4 üncü maddede belirtilen mükellefler adına Belediye Encümeninin kararını müteakip tahakkuk ettirilir.”

            Yol Harcamalarına Katılma Payı 5 inci maddeye göre hesaplanan katılma payları toplamının ilgili gayrimenkullerin sahipleri arasında vergi değeri toplamına oranlanması ile bulunur. İki veya daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkul için asıl cepheyi teşkil eden yoldan dolayı düşen pay tam, diğer yollardan dolayı düşen paylar ise yarım olarak tahakkuk ettirilir.

Yüksek Mahkemenin verdiği kararlardan bir kısmında

-  Yolun halkın istifadesine sunulduğu tarihte mülk sahibi olan kişinin ödeme ile yükümlü olduğu

- Tüm mahallenin değil yalnızca parselin cepe aldığı ve yararlandığı yollardan dolayı tahakkuk yapılabileceği

- Katılma payı tutarlarının mükelleflere ayrıca tebliğ edileceği, ödeme emrine konu katılma payının tahakkuk safhasında düzenlenen ve yükümlüye tebliğ edilen herhangi bir belge yok ise ödeme emrinin iptal edileceği,

- Hesaplanan verginin bir ay süre ile ilan edileceği ayrıca ilgilisine tebliğ edilmesi ile tarhiyatının tamamlanacağı, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca istenilen yol harcamalarına katılma payının tarh ve tahakkuk ettirilmeden doğrudan ödeme emri ile takip edilemeyeceği belirtilmektedir.

Av. Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER