Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Alkan, Anadolu Üniversitesi'nin öğrencilerden gelen hakı talepler için adım atmamasına tepki gösterdi. Alkan, "Anadolu Üniversitesi Açıköğretim sistemi “yerli ve milli” sınav sistemiyle dönemi bitirdi ama öğrencilerden gelen haklı tepkilerle ilgili herhangi bir adım atılmadı.
Anadolu Üniversitesinin Açıköğretim sisteminin, ülkedeki pek çok şirketi geride bırakacak “kârlı” bir yapı olması her zaman eleştirildi. Zaman zaman iktidarın dahi iştahını kabartan, hatta iktidar tarafından el konan Açıköğretim sistemi bütçesi hep tartışma konusu oldu. 2019-2020 Bahar Dönemi ise Anadolu Üniversitesi açısından fazladan bir sebepsiz zenginleşmenin yaşandığı bir dönem oldu. Bilindiği üzere Açıkğretim sisteminin maliyetlerinin en önemlileri arasında sınav maliyetleri gelmekte. Öğrencilerden alınan harçlardan en çok harcama yapılan kalemler arasında sınav organizasyonları gelmekteydi. Sınavların basılması, yurt içi ve yurt dışına dağıtılması, sınav organizasyonunda görev alan binlerce kişiye yapılan ödemeler, sınav evraklarının tekrar toplanıp Eskişehir'e getirilmesi gibi işlerle ilgil maliyetler sistemin en maliyetli kalemleri arasındaydı. Bu dönem ise COVID-19 salgını nedeniyle her yerde olduğu gibi Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İşletme ve İktisat Fakültelerinde sınavlar çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Yeni sınav sistemi için gerekli olan ek maliyetin, saydığımız bu maliyetlerin yanında çok düşük olacağı açıktır. Bu durumda, milyonun üzerinde öğrenciden alınan harç ücretleri, ilgili hizmetler gerçekleşmediği halde üniversite kasasında kalmıştır (yalnızca Elazığ depreminden etkilenen öğrencilere öğretim giderleri tutarlarının iade edileceği belirtilmiştir). Açıköğretim sistemi öğrencileri üzerinden gerçekleşen bu sebepsiz zenginleşme engellenmeli ve tüm öğrencilere, ödenen harçların önemli bir kısmı iade edilmelidir.
Pandemi nedeniyle çevrimiçi gerçekleştirilen sınavlara yönelik hazırlanan, “yerli ve milli” ve çok başarılı olarak reklamı yapılan sistem öğrenciler açısından başka mağduriyetlere de neden olmuştur. Öğrencilerin en doğal haklarından biri, girdikleri sınavların cevap anahtarlarına ulaşmaktır. Ancak bu dönem uygulanan sistemde öğrencilere girdikleri sınavların cevap anahtarını görme ve sonuçlara itiraz etme hakkı tanınmamıştır. Sistem sadece sınav sırasında meydana gelen teknik sorunlarla ilgili itirazlara izin vermiştir.
Açıköğretim sistemi öğrencilerinin çok şikayetçi olduğu bir başka konu da üç ders sınavı hakkı ile ilgilidir. Dönem bitimine yakın üç ders sınavının yapılacağını ve yaz okulu açılmayacağı duyurulmuştur. Kısa süre sonra ise yaz okulu açılacağı duyurulmuş, üç ders sınavı ile ilgili bir açıklama yapılmamıştır. Üniversite internet sayfasındaki akademik takvimde de üç ders sınavının görünmemesi, öğrencilerin daha önce duyurulan bu haktan yararlanamayacakları endişesini haklı çıkarmaktadır. Bu durumda mezuniyet durumuna gelip bu haktan yararlanabilecek binlerce öğrenci yaz okuluna harç ödeyerek kayıt yaptırmak ve daha geç bir tarihte mezun olmak durumunda kalacaktır.