Elagöz önceki gün İstanbul’da gerçekleşen olayda edinilen bilgiye göre, yaralama suçu nedeniyle mahkum olan şahsın cezaevinden çıkması ve kendisine karşı açılan davanın geri çekilmesini istemesi sonucu gerçekleştiğini belirtti. Elagöz, şunları söyledi: “Kendisine karşı açılan tazminat davasının geri çekilmesini isteyen ancak bu talebi reddedilince tehditlere başlayan katil zanlısının önce meslektaşımızı sonra da dava açan müvekkilini öldürdüğü anlaşılmaktadır. Bu ve benzeri gerekçelerle gerçekleşen avukat ölümleri ya da saldırılar, mesleğimizi yaparken hangi tehditleri taşıdığımızdan öte, bu tehditleri yaratan toplumsal bakışı da anlatmaktadır. Avukatın rolünü ve yaptığı işi kavramaktan uzak bir zihin yapısının, giderek onu taraf konumuna sürüklemesi, kelimenin tam anlamıyla bir ilkelliktir. Bir mesleğin ‘ölümü göze alarak’ sürdürülmesi, sürdürenler için ne denli onur vesilesi olsa da, o toplumun bir kesimi için utançtır.” 
Zanlıyı da bir avukat savunacak!
Artık bildiriler yazmak, yaslar tutmaktan bıktıklarını ifade eden Elagöz, sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılmasının da yaşadıkları acıyı hafifletmediğini belirtti. Elagöz sözlerine şöyle devam etti: “Biz adaletin tecellisi için yapıyoruz bu mesleği. ‘Savunma olmazsa yargılama olmaz’ diyoruz. Öylesine kutsiyet yüklüyoruz ki mesleğimize, şimdi bir özel müdafii olmazsa, bu katil zanlısını da ‘bir avukat’ savunacak. Dilenen sabırların sırasız avukat ölümlerine yararı olmayacak. Duruncaya kadar hukuk adına, durduruluncaya kadar adalet adına atan Servet Bakırtaş’ın yüreği şimdi bizde atacak.”
Şiddet olaylarının araştırılmasına yönelik talebimiz reddedildi
Aynı gün Konya Şehir Hastanesi’nde görevi başında katledilen Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ekrem Karakaya’yı hatırlatan Elagöz, eğitimlilerin cehalete kırdırıldığı bir toplum düzeninin bilerek ve isteyerek inşa edildiğini ifade etti. Meclis Araştırma Komisyonu’na avukatlara yönelik şiddet olaylarının araştırılması ve önlenmesine yönelik taleplerini 5 Nisan Avukatlar Günü’nde ilettiklerini ancak reddedildiğini belirten Elagöz, “Meclis çatısı altında bu taleplerimizi reddeden irade, bugün meslektaşımızın yaşamını kaybetmesinde sorumluluk sahibidir. Avukatlık mesleğinin itibarını zedeleyen uygulamaların kolluk kuvvetleri de dahil olmak üzere meslektaşlarımıza yönelik sistematik saldırılar karşısındaki duyarsızlığın ve nihayetinde yaşanan cezasızlık politikalarının mimarları bu katliamda pay sahibidir.” ifadelerini kullandı. 
Elagöz, avukata karşı şiddet ve ölüm olayları karşısında kurumsal tepki vermek ve mesleki dayanışmayı ortaya koymak adına bugün ve yarın olmak üzere tüm meslektaşlarından duruşmalara katılmamalarını talep etti.  Elagöz, ayrıca mesleğin getirildiği nokta itibariyle bundan sonraki süreçte daha farklı eylemsel tepkiler de ortaya koyacaklarını sözlerine ekledi. 

Editör: Mustafa YILDIRIM