Bağlar bölgesi esnafı 3 üniversitenin aldığı uzaktan eğitim kararına tepki göstererek, Eskişehir’deki üniversitelerin de YÖK’ün aldığı “Hibrit eğitim” kararını uygulamalarını istedi.

Bağlar Caddesi esnafı adına konuşan Emre Akdeniz, Eskişehir öğrenci nüfusunun il nüfusuna oranının yüzde 13 olduğunu ifade ederek, “Bu da şehrimizde öğrenci odaklı bir sektör yapılanmasını beraberinde getirmiştir” dedi. Özellikle öğrencilerin çok yoğun bir şekilde bulunduğu Bağlar bölgesindeki işletmelerin, konaklama tesislerinin, kafe ve sosyal tesislerin bu durumdan çok ciddi miktarda etkilendiğini belirtti.  Pandemi dolaysısıyla kentte bulunan 3 üniversitenin de uzaktan eğitim verme kararı almasının esnafta şok etkisi yarattığını vurgulayan Akdeniz, “Alınan karar sonrasında öğrencilerin Eskişehir’e gelmemesi ile birlikte öğrenci odaklı hizmet veren birçok işletme maalesef kapanacaktır. Maalesef işletmeler kendi almadıkları bir kararın bedelini çok ağır ödeyeceklerdir.

Alınan karar sonrasında tüm işletmelerin endişeye kapıldığını ifade eden Akdeniz, “Sağlık öncelik olmalıdır, ancak bir karar alırken sosyal ve ekonomik sonuçlar da değerlendirilmelidir” dedi. Eğitimin maske-mesafe-hijyen kurallarına uyularak devam ettirilmesi gerektiğini düşündüklerini aktaran Emre Akdeniz, “Yüksek Öğretim Kurumu YÖK’ün aldığı hibrit eğitim kararı ayakları yere basn bir çözüm olarak ortaya çıkmaktadır. Lakin bu kararın, vakıf üniversitelerinde uygulanırken devlet üniversitelerinde uygulanmaması Covid 19 salgını üniversite ayrımımı mı yapıyor sorusunu akıllara getiriyor.

Öğrencilerin üniversitelerin açılmasını talep ederken, üniversite yönetimlerinin uzaktan eğitim kararı almasını eleştiren Emre Akdeniz, “Şehrin kültürel olarak lokomotifi durumundaki öğrencilerin pandemi önlemleri konusunda da şehre örnek ve öncü olacaklarını da göz ardı etmemek gerekir” şeklinde konuştu. Akdeniz, tüm esnafın YÖK’ün belirlediği “Hibrit eğitim” modelinin kişilerin inisiyatifine bırakılmadan tüm üniversitelerde uygulanmasını beklediklerini kaydetti.