Banyolarda en çok kullanılan kısımlar içinde, banyo lavaboları yer alıyor. Peki banyo lavabosu seçimi nasıl olmalı? bauzade.com’dan Emrah Özdemir, banyo lavabosu seçimine dair bilinmesi gerekenler hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Banyo lavabosu nasıl olmalı?

Lavabolar, bir banyoda en önemli vitrifiye öğelerinden biri. Bu anlamda banyo lavabosu seçiminde çok dikkatli olmak gerekiyor. Lavabo seçiminde ürünle ilgili en çok dikkat edilecek konulardan biri lavabonun tüm yapılarının temizlik esnasında kullanılan maddelere karşı dayanıklı olması. Temizlik esnasında kimyasal içerikli maddeler kullanılıyor ve bir banyo lavabosu buna karşı dayanıklı yapıda olmalı. Banyo lavaboları ile ilgili diğer bir konu da, kir tutmayan bir özellikte olması. Her gün kullanılan vitrifiye ürünü banyo lavaboları, zaman içinde kir tutabiliyor ve bu da hoş bir görüntü vermiyor, temizlik ihtiyacı doğurabiliyor. Bu anlamda banyo lavabolarının kir tutmayan özellikte olması önemli. Banyo lavabosu seçiminde diğer bir konu da tabii ki dayanıklılık. Özellikle çocukların olduğu evlerde, lavabonun hem kendisinin hem de montajlı halinin yüksek dayanıklılıkta olması önemli.

Hangi lavabo çeşidi seçilmeli?

Banyo lavabolarında farklı çeşitler söz konusu. Hem dekoratif anlayışa göre hem de banyo alanına göre bu türler içinde bir seçim yapılabilir. Banyo lavabolarında hangi çeşitlerin kullanıldığı konusunda bilgi sahibi olmak seçim yapmayı kolaylaştırabilir.

Klasik lavabo türü olarak bilinen model, genel olarak doğrudan duvara monte edilir ve kullanılması için bir mobilya öğesi olmasına gerek kalmaz. Standart, duvara monte edilen lavabo modelleri şık bir görünüme sahip olsa da bu lavaboların altında bir dolap olmaması beraberinde kullanım alanını da zayıflattığı için, çok tercih edilmez.

Duvara monte lavabolar, klasik lavabolar gibi duvara iyi bir şekilde monte edilir ve alt kısmı boştur. Bir depolama alanı içermemesine karşın duvara monte lavabolar genellikle okul ya da iş yeri gibi toplu kullanım alanlarında tercih edilir. Alt kısmın boş olması, temizliği kolaylaştıran bir etken olması ile avantajlı.

Bu modellere ek olarak, banyo lavabosunun alt kısmında dolabın yer aldığı köşe lavabolar, tezgah altı ve tezgâh üstü lavabo dışında çanak lavabo da tercih edilebilir. Hem büyük hem de küçük lavabolarda, bu tercihler istenen dekoratif konsepti ortaya koymayı sağlar.

Lavabonun büyüklüğü nasıl olmalı?

Banyo lavabolarında büyüklük de çok önemli bir konu. İdeal büyüklüğe sahip bir banyo lavabosu, alanı geniş gösterebileceği gibi, büyük banyolarda kendini ön plana da çıkarabilir. Banyo lavaboları en popüler vitrifiye öğesi olarak, banyonun büyüklüğü ile orantılı bir şekilde seçilmeli. Genel olarak banyoların evin en küçük bölgesi olduğu düşünüldüğünde, büyüklüğe dikkat edilmesi çok önemli.

Küçük banyolarda, alanla uygun, banyoyu daraltmayan ürün seçenekleri tercih edilebilir. Bu nedenle banyo lavabosu ve banyo dolabı seçmeden önce ilk adım, banyonun alanını ölçmek ve hesap yaparak, alanla en uyumlu ürünü satın almaktır.

Editör: Mustafa YILDIRIM