Eskişehir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Cengiz Kalkan Manşet Gazetesi’ne konuştu.

Odanın, Ocak ayında gerçekleştirilecek genel kurulunda yeninden başkanlığa aday olduğunu açıklayan Kalkan, “Göreve geldiğimiz gün büyük bir borcu ve ekonomik sorunları olan odamızı bugün kendi kendine yeter bir duruma getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ancak Pandemi dolayısıyla yapmak istediğimiz pek çok projeyi ertelemek zorunda kaldık, yeni dönemde ilk işimiz; üyelerimizi e-ticaret ile tanıştırmak, kuracağımız yeni site ile hem Eskişehir halkını güvenilir firmalarla buluşturacağız, yerli üreticilerimizin de online satış olanaklarını arttırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. 

3 yıldır başkanlık görevini sürdürüyorsunuz, geldiğinizde nasıl bir oda vardı, siz neler yaptınız?

Geldiğimizde iyimser bir tablo yoktu maalesef, mali olarak odamız zor bir durumdaydı, biz sandalyelerimizi dahi kendi imkânlarımızla taahhüdümüz karşılığında alarak şimdi içinde bulunduğumuz eğitim salonuna taşıdık. O gün biz elimizi taşın altına koymamış olsaydık bugün belki de odamız birliğe teslim edilmiş ve Eskişehir’de çok kan kaybetmiş sektörümüz aynı zamanda odasını da yitirmiş olacaktı.

Siz de yönetimdeydiniz değil mi o zaman?

Evet 2018 yılında ben de yönetim kuruluna seçilmiştim, ancak mevcut başkanımız Recep Yıldız istifa edince, yönetim kurulu toplanarak oy birliği ile başkanlığa beni seçti, hiç aklımda olmayan bir şeydi.

Borçlar ödenebildi mi peki?

Geçmişten gelen çok köklü bir sektör olduğumuz için, tüm bileşenleri mobilya sektöründe buluşturmayı başardık ve kapıkapı dolaşarak odanın sorunlarını anlattık ve büyüklerimiz bize destek verdiler. Onların sayesinde bu noktaya geldik. Biz yönetim olarak taşın altına elimizi koyduk ve bugün odamız kendi ayakları üstünde duran, geleceğe yönelik projeler geliştiren bir konuma geldi, anladık ki; bizim sadece birlikteliğe ihtiyacımız var.

Başkanlığınızın iki yılını pandemi süreci içinde geçirdiniz, bu süreç sizi nasıl etkiledi?

Pandemide bizim sektörümüz kapanmadı, daha sonra ise, hammadde fiyatlarının zamlanması bizi çok olumsuz etkiledi. Yılbaşından itibaren yüzde 120’leri geçen bir zam oranı ile karşı karşıyayız, bu imalatı, pazarlamayı her alanı etkiledi. Pandeminin ilk zamanlarında kazanan bir sektör gibi görünsek de şu anda tamamen kayıp yaşayan bir sektör durumundayız.

KDV’nin yüzde 8’e indiği dönemde sektör canlanmıştı, stopaj da yüzde 10’a indirilmişti diye hatırlıyorum, bu destekler sürüyor mu?

KDV bir dönem yüzde 8’e indirilmişti bu işlerimizi çok olumlu etkilemişti ancak şimdi yine yüze 18 oldu. Mobilya sektörü hammaddede dışa bağımlı olduğundan, fiyatlarımız otomatik olarak yükseldi. Stopaj indirimi yüzde 10 olarak sürüyor, ancak bu zor dönemde biz kiralardan hiç stopaj alınmasın istiyoruz, çünkü üreticinin artık yüzde 10 ödeyecek gücü bile kalmadı.

Biz Eskişehir’de mobilya üretebiliyor muyuz? Yoksa hazır mı satıyoruz?

Bu soruyu aslında kendi içinde 2,3 e ayırabiliriz. Eskişehir’deki imalatçımız daha fazla ancak, bunların çoğu hep aynı kalemlerde işler yapıyor sipariş üzerine çalışıyor. Daha kolaya kaçıp özel sipariş yapıyoruz. Eskişehir’de 2 bin civarında imalatçımız var, bunun 1800’ü bu şekilde çalışıyorsa çok pazarımız olduğu söylenemez.

Eskişehirli üreticinin e-ticarete, online satışlara ilgisi var mı?

Bir e-ticaret sayfası kurup üyelerimize buradan bir kaynak ve destek sağlamayı düşünüyoruz. Aslında biz bu konuda çok çeşitli eğitimler vererek, farklı etkinlikler düzenleyecektik, birlikteliği güçlendirmek için geceler düzenleyecektik ama pandemi bizi çok etkiledi. Bu internet sitesi ile yaşanan mağduriyetleri de en aza indirmeyi hedefliyoruz. Böylece yaşanan bir mağduriyette insanlar direk odayla muhatap olabilecekler. Hem üreticimizi hem de tüketicimizi korumuş olacağız.

E-ticaret dışında nasıl hayalleriniz var?

E-ticaret artık olmazsa olmaz herkes her şeyi online satın alıyor artık, bunun önemini gerek derslerle gerekse eğitimlerle üyelerimize anlatmak istiyoruz. Online satış sitesinin yanı sıra kayıp kaçak sorunumuzun önüne geçmek için çalışmalar yürüteceğim.

Mobilya yaptırırken güvenilir firma arıyoruz ancak bunu araştırırken etrafımızdan aldığımız referanslarla hareket etmek zorunda kalıyoruz, bu daha profesyonel bir şekilde yapılamaz mı?

Biz odamıza ait bir dergi veya bülten çıkarmak istiyoruz, burada firmalarımıza yer vermek istiyoruz, ayrıca daha önce sözünü ettiğim e-ticaret sitemizle de firmaları halkımızla oda güvencesinde buluşturmayıhedefliyoruz.

Yeni yıl için bir öngörünüz var mı fiyatlar düşecek mi?

Sahadan aldığımız bilgiler yılbaşına kadar fiyat artışının süreceği, sonrasında ise fiyatların biraz daha normal seviyelerine çekileceği yönünde.

Şimdi 1+1 evimiz varsa, bunu kaç liraya döşeriz?

Oturma ve yatak odası ve mutfağı ile 50 bin lira civarında bir para harcanması gerekir, ama daha kaliteli ürün olursa fiyatlar da yükselebilir.

O zaman yeni evli bir çift evin 4’te 1’i bir parayı eve yatırmak zorunda diyebiliriz

Siz 10 liraya mobilyayaptıracakken 20 liraya yaptırıyorsunuz biz de hammaddeyi aynı oranda zamlı alıyoruz. Yani fiyat yüksekliğinden biz de zarar ediyoruz çünkü satışlarımız azalıyor, hammadde ucuzlarsa ve KDV oranları düşürülüp, stopaj tamamen kaldırılırsa mobilya fiyatları da düşecektir, dolayısıyla biz fiyatları ne kadar uygun bir seviyeye çekersek o kadar avantajlı olacağız.

Odanın seçimleri yaklaşıyor, yeniden aday mısınız?

Evet adayım, çünkü; buranın başkanlığını yapmak onurlu, şerefli bir iş, bugüne zorlukları aşarak geldik ancak biz daha yapabileceklerimizin çok azını yapabildik, odanın mali yapısını düzeltmek büyük bir başarı gibi görünse de biz bunu aştık, oda artık kendi ayakları üstünde durabilir. Biz şimdi çok daha farklı projelerle Eskişehirli üreticinin büyümesi, güçlenmesi için çalışacağız. Aklımda olan, hayalim olan projeler var, bir dönem daha olursak bunları gerçekleştirmek istiyorum.

Seçimin net tarihi nedir?

15 Ocak 2021

Oda başkanları kanunen maaş alıyor siz de adınız m?

Maalesef odamızın böyle maddi bir imkânı olmadığı için maaş almadım, biz alan değil veren taraf olduk, zaten başkanlığa gelirken de böyle bir beklentim yoktu, odanın mali bütçesi buna elverişli olmadığı için hiç düşünmedik bile… Zaten kayıtlarımızda da benim odaya nasıl katkı sunduğum bellidir. Bu da yanlış anlaşılmasın oda başkanlarının maaş alması devletin verdiği bir haktır alınmasında bir sakınca yoktur ama bizim odamızın durumu buna uygun değildi.

Mobilya AVM’si ve Baksan Yenileme Projesi’nde son durum nedir?

Mobilya AVM’si için eski emniyet müdürlüğünün karşısında boş bir alan vardı buranın bize verilmesini istemiştik bir Mobilya AVM’si bizim en büyük hayallerimizden biriydi. Çünkü tabakhaneye gidince arabayı koyacak yer bulamıyorsunuz, otopark sorunu var, biz her gittiğiniz dükkanın önüne park edebileceğiniz, ulaşım sorunu olmayan, merkezi bir yerde AVM’si olmasın istiyoruz, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen’in bu talebimize henüz bir yanıtı olmadı. Baksan da Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın projesidir, burada kanalizasyondan tutun altyapı sorunlarına pek çok sorun var, çatısı akmayan dükkan yok diyebiliriz, buranın bir an önce kentsel dönüşüm ile veya bu proje ile yeniden elden geçirilmesi ve modern bir tesise dönüştürülmesini bekliyoruz. Ancak orada her devremülkü sahibi çalıştırmıyor, kira ile geçinen hak sahipleri maalesef buranın geleceği le ilgilenmiyor, aldığı kiraya bakıyor, dolayısıyla hak sahiplerinin ortak bir şekilde anlaşarak projeye dahil olması gerektiği için süreç uzuyor…

Editör: Mustafa YILDIRIM