Şehirde yaşayan, şehri yaşayan ve yazan bir kalem olarak güncelde yoğun şekilde hissettiğimiz 31 mart yerel seçimlerine yönelik adaylardan lansmanlı, katılımlı, atılımlı projeler duymakta, görmekteyiz.

Açıkça söyleyeyim dün başlangıç verilen Malıç yolunun iki şerit yapılması hariç şahsımı çok heyecanlandıran bir konu daha açıklanmadı.

Yıllardan bugüne şehir ve insanı odaklı bir bakış açısına sahip olduğum için yaşadığım şehir hayatında bazı dokunuşlarla bir şeyin değişebileceğine inanmaktayım.

Hatırlayın bir zamanlar Gırgır mizah dergimizde zihni sinir projeler diye bir köşe olurdu ve ilgiyle takip ederdik.

Bir şehir yaşayanı olarak zihni sinir değil ama şehir insanı gözüyle adayların geneline sunuyorum işine gelen alsın kullansın.

Telifde istemem, patentide yoktur.

Tüm adaylarımız için:

-Öncelikle Bozdağ tarafına bir bakın derim.

Bomboş atıl öylesine boydan boya duran bu bölge, bir ucuna büyüyen şehir Eskişehir için ikinci asrimezarlık olabilir.

-Diğer tarafa şehrin en panoramik göründüğü noktaya bir sosyal tesis ve seyirterası olabilir.

-Bozdağın karşı tepesinde duran yıllardır dilimizde tüy biten Osmanlının ilklerinin kalesi Karacahisar Kalesinin ayağa kaldırılması ve resterasyonu ile şehir tarihi bir değer ve marka daha kazanır.

-Raylı sistem ve toplu ulaşım durakları yanına konulacak temizlik ve dönüşüm için  50 kağıt bilet iadesine 1 tek seferlik bilet verecek trammatik konulabilir.

- Eskişehir’in en önemli sorunu şehir içi trafikte baklava modeline geçilmeli.

Bu modelin ne olduğunu harita başında yada karşı karşıya detaylı olarak anlatmam gerek.

Ancak iddia ediyorum bu dokunuş şehir içi trafiğin akışını hızlandıracak, süre ve yakıt tasarrufu sağlayacak.

Neredenmi biliyorum, çünkü ben bu modeli uyguluyorum…

-Kenar mahallelerimizin kahveleri emekli vatandaşlarımızla dolu ve tamamının şehire çok yakın kırsal mahallelerle bağlantısı mevcut.

Bu insanlarımıza üretim dönemlerinde kırsal mahallelerde yaptırılacak ve desteklenecek alım garantili ürünlerinin alınıp satılacağı üretici market uygulamaları.

-Kırsal ilçelerimiz için örneğin Sivrihisar ilçemizin Ankara yolu sağ ve sol tarafına oluşturulacak alanlarda yoldan geçenlerin durabileceği ilçenin meşhur buyurun sucuk ekmek büfeleri.

Eğer insanları orada durdurabilirseniz ilçe merkezlerine bir şekilde uğratır ilgiyi artırır ilçeleri büyütürsünüz.

-Aynı şekilde Alpu ilçemizin meşhur buyurun çiğbörek, et için buyurun Bozan Mahallemize yol üzeri noktalar oluşturulabilir.

-Şehir içi bölge mahalle grupları oluşturup belediye hizmetlerine en kısa sürede ulaşmak için belediyem uygulamasına geçilmeli.

Vatandaş belediyeye değil belediye vatandaşa gitmeli.

-Şehri çevreleyen kenar mahallelerimizde oluşturulacak merkezi alanlarda etkinmahal dönemsel açık hava kültür sanat etkinlikleri.

-Odunpazarı bölgesine kalite vizyonuna geçilmeli derme çatma, günü birlik kazanç için değer kaybeden bölge kendine getirilmeli.

-STK lar organizasyonu, belediyelerin araç desteği ile rutin çevrem etkinlikleriyle yakın kırsal çevre temizlik ve koruma uygulaması yapılmalı.

Evet yazdıklarım düşüncelerimden sadece birkaçı bu şehirde yaşayan insanların kafasında daha neler vardır neler.

 Bence zaman kısada olsa ya da seçim bittikten sonrada olsa olur.

 Sayın adaylar insanlarımıza sorarlarsa beklentinin, talebin, sorunun ve çözümün cevabını çok net olarak alırlar.

Eskişehirli kalın, saygıyla, sevgiyle…