Küsmek nedir bilir misin?
Küsmek dürüstlüktür.
Çocukçadır ve ondan dolayı saftır..
Yalansızdır.
Küsmek; 'seni seviyorum' dur...
Vazgeçememektir.
Beni anlatır küsmek.
Kızdım ama hala buradayımdır, gitmiyorumdur, gidemiyorumdur.
Küsmek; nazlanmaktır, yakın bulmaktır, benim için değerlisindir.
Küsmek, sevdiğini söyle demektir... Hadi anla demektir...
Küsmek; umuttur, acabaları bitirmektir, emin olmaktır...
Yani, diyeceğim o ki:

Ben sana küstüm!

Her ne kadar Nazım Hikmet'e atfedilse de daha çok anonim bir şiir olduğu söylenir. Yazan kişi ister Nazım olsun, ister bir başkası, küsmeyi ne de güzel tarif etmiş değil mi?

Peki  ozaman soralım mı, nedir küsmek?

Küsmek, her ne kadar olumsuz bir tavır gibi görünse de bir nevi, insanlara karşı mesafeyi ayarlama tekniğidir. Kişiler arasındaki iletişimin kesintiye uğraması,kısacası iletişimsizliktir küsmek. Bazen yorulmuşluğunuzun, bazen de sürekli tekrarlayan ve hoşunuza gitmeyen davranışlarkarşısında gösterdiğinizbıkkınlığınızdır.Belki de sözün bittiği yerdir, kimbilir ?Artık seninle konuşacakhiç bir şeyim kalmadı,ne kadar çaba gösterirsem göstereyim beni anlamıyorsun,demek.Yani,susaraktepki göstermek şeklidir, küsmek.

'Susarak tepki göstermek şeklidir' desek de konuşmaya ara vermek için susmaya benzemez küsmek. Susmak, artık seninle konuşmak içimden gelmiyor, küsmek ise biraz da nazlanmak demektir. Çok değer verdiğiniz, önemsediğiniz insanların hatalı davranışları karşısında aldığınız suskun tavırdır.

Küsmek bir yerde yorulmanın, bıkmanın diğer adıdır. Devamlı cebelleştiğiniz, kendi düşüncesinden asla vazgeçmeyen,önyargılarıyla boğuşankişilere karşısergilediğiniz çaresizliğinizdir. Küsersiniz, gidersiniz ve artık onun varlığını sonsuza kadar görmezden gelirsiniz. Küsmek aynı zamanda terk etmektir.

Küsmek deyince deöyle herhangi birine küsmez, küsemez insan. Mesela bindiğiniz minibüs şoförüne 'beni müsait bir yerde indirmedin' diye küsemezsiniz. Küstüğünüz kişi ilearanızda duygusal bir bağlantınınolması ve onunla ortak bir geçmişinizin bulunması gerekir. Aslında küsmekbiraz da beklentilerinizle ilgilidir.Beklentileriniz karşılanmadığında o insana karşı küserek birmesaj vermek istersiniz.

Değer verdiğiniz birine karşı küserek mesaj vermeye çalışmadan önce, neden kırılmış olabilirim?  Acaba neden böyle davranmaya çalışıyorum ? Şeklindeki soruları kendinize yöneltip cevaplarını aramalısınız.Böyle durumlarda öncelikle yaşadıklarınızı yeniden gözden geçirip kendinizin de hatalıolabileceğinizi kabul edin. Özeleştiri yapın, hatalarınızı kabul etmeniz çözüme giden yolda bir adımdır. Beklentilerinizi ifade etmekten kaçınmayın, sorunları kafanızda büyüterek içinden çıkılmaz bir hale sokmayın.

Elbette insanlar sadece sevdiklerine ve nazlarının geçtiği kişilere küserler. Ve onların gözlerindeki değerlerini de böylece ölçtüklerini sanırlar.Yine de siz siz olun, sonradan üzülmemek adına sorunlarınızı konuşarak çözüm becerisi geliştirin.

Bütün bunların yanında, bazı kişileriseküsmeyi ellerindeki bir güç olarak değerlendirip karşılarındaki kişiyi küserek cezalandırdıklarını sanırlar. Konuşmayıp ona acı çektirerekkendilerince o kişiyi yola getireceklerini düşünürler.Oysa kiküsmek, en çok küsen kişiye dokunur, en çok onun canını acıtır.

Bazen de an gelir kendinize ve hayata küsüverirsiniz.

Elbette yaşadığınız hayat  zaman zaman arzu ettiğiniz gibi gitmeyebilir. Yaşantınız, ilişki kurduğunuz insanlaristediğiniz gibi olmayabilir. Böyle anlardasizi rahatsız edenolumsuzluklar karşısında pes etmeyin ve onların üzerine, üzerine gidin.Mutlaka bir çözüm yolu bulacaksınız. Unutmayın ki, hayata küsmek eylemsizliktir.

Peki ya, başka birisi size küstüğü zaman ne yapmalısınız ? Yine,ilk olarak kendinizi gözden geçirmelisiniz.Acaba karşınızdaki kişisize ne tür bir mesaj vermek istiyor olabilir? Bunun cevabını arayın. Size verilmek istenen o mesajı doğru olarak anlarsanız, mevcut ilişkinizindaha sağlıklı yürümesi adına önemli bir adım atmış olursunuz. 

Burada dikkat etmeniz gereken tek şey, o kişinin size küsüşü manipülatif bir eylem midir? Acaba küserek stratejik bir yöntem uygulayıp aklınca sizikullanmaya mı  çalışıyor ? Bunları anlamaya çalışın, öyle olduğunu fark ederseniz de o kişiyikendi haline bırakın, umursamayın küserse küssün.

Belki de insan olmanın gereklerinden biridir, yeri geldiğinde küsebilmek. Kim bilir ?

Kim ne derse desin yine de yıpratıcı bir eylemdir, küsmek.

Hayat güzel, kavgalarla küskünlüklerle harcanamayacak kadar da kısa.

Aman ha!  Siz siz olun küsmeyin kimseye!

Hayatınızda hiç küskünlükler olmasın efendim...