Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, çeşitli ithal ürünlerde yüzde 30'a varan oranlarda uygulanacak olan ilave gümrük vergisinin bu geçiş sürecinde, ülke sanayinin üretim ve rekabet gücünü korumasına destek olacağı için olumlu bulduklarını ifade etti.
İthalat rejimi kararına ek karar ile bazı ürünlere 30 Eylül 2020'ye kadar geçici süreyle yüzde 30'a kadar, bu tarihten sonra ise yüzde 25'e kadar değişen oranlarda ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar verildiği geçtiğimiz günlerde açıklandı. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, alınan kararı yerli sanayinin korunması açısından olumlu bulduklarını belirterek, “Resmi Gazete’de yayınlanan karar göre, 400’ün üzerinde ithal ürüne ek vergi getirildi. Devletimizin almış olduğu bu karar kapsamında özellikle buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırın gibi ithal bazı ürünlere ek vergi uygulanması, yerli üretimimizin korunması ve gelişmesine destek olması açısından olumlu bir adımdır” diye konuştu.
Sanayicimizin iç pazarda güçlenmesine destek olacak
Alınan kararın sanayicinin iç pazarda güçlenmesine destek olacağını aktaran Küpeli, “Bu dönemde 119 bin adet üründe ülkemize ithal edilmiştir. 2019 yılındaki ithalat miktarı ise 390 bin adet olmuştu. Ek vergi getirilen bu ithal ürünler genellikle üst gelir düzeyine hitap eden pahalı ürünler olduğu için, genel olarak vatandaşlarımızın kullanmakta olduğu beyaz eşya ürünlerini kapsamamaktadır. Bu kapsamda alınan karar, yerli üreticimizin ve sanayicimizin iç pazarda güçlenmesine destek olacaktır” dedi.
Eskişehir için beyaz eşya sanayisi çok önemli
Eskişehir’in en önemli beyaz eşya sanayi üretim merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Başkan Küpeli, “Eskişehir ülkemizin en önemli beyaz eşya sanayi üretim merkezlerinden biri durumunda, ana ve yan sanayi olarak Eskişehir’de beyaz eşya sektöründe üretim yapan 70’i aşkın firmamız var ve bu kuruluşlarda 13 bini aşkın kişi istihdam ediliyor. Her yıl milyonlarca buzdolabı, bulaşık makinesi, çamaşır kurutma makinesi ve fırın gibi beyaz eşya üretimi ilimizde yapılıyor. 2020 yılının ilk 3 aylık döneminde ülkemizde 6 milyon 488 bin adet buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırın üretilmiş olup, bunun 1 milyon 680 bini ülkemizde satılırken, 4 milyon 909 bini ihraç edilmiştir” şeklinde konuştu.
Üretimi canlandırmak için ÖTV indirimine gidilmesi yararlı olur
Başkan Küpeli beyaz eşya ürünlerinde ÖTV indirimine gidilmesi gerektiğini söyleyerek, “Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle tüm sektörler bu dönemde sıkıntılı bir süreçten geçiyor, bu kapsamda beyaz eşya sanayimiz de yerli üretimin canlılığını korumak ve iç pazar satışları arttırmak amacıyla, yıl sonuna kadar olan geçici bir süre için hükümetimiz beyaz eşya ürünlerinde ÖTV Vergisi tutarlarında bir indirime gitmesi yararlı olacaktır diye düşünüyorum. Bu şekilde hem sektördeki istihdam korunmuş hem de üretim ve tüketim artacağı için koronavirüs nedeniyle yaşanan ekonomik kayıplar minimum düzeyde kalmış olur” dedi.