Godex gibi kripto para çeviriciler ile edinilebilen ve yeni bir finansal enstrüman olarak anonim kripto paralar kullanıcılar için farklı avantajlar sunuyor. Maliyetleri önemli ölçüde düşürmesine ek olarak işleme aracılık eden bir taraf olmadığı için anonimlik ve bunun sonucunda bağımsız hareket olanağı elde edilir. Bu da finansal işlemlerinizi mümkün olan en hızlı, en güvenilir ve en rahat şekilde gerçekleştirmenizi sağlar.

Bunun yanı sıra tüm işlemleri dolandırıcılığa karşı koruyabilen şifreleme yetenekleriyle güvenle işlem yapılmasını sağlar. Bu, internet çağında yaşayan modern kullanıcılar için oldukça önem taşır.

Anonim kripto paralar sayesinde ağ üzerindeki finansal işlemlerin verimliliği artıyor. Bitcoin kripto para biriminin liderinin aslında bu kripto parayı sunan geliştirme ekibi kadar anonim olmadığını belirtelim.

En gizli kripto paralar:

· Monero

· Dash

· Zcash

Monero

Monero ilk olarak BitMonero olarak adlandırılıyordu. Bytecoin'in altcoin'i olarak sunuldu ve başlangıç tarihi olarak 18 Nisan 2014 alındı. Projenin yaratıcıları Riccardo Spagni, Francisco Cabanas ve isimleri gizli tutulan beş girişimci idi. Ekip, dağıtık sistemin tüm avantajlarından yararlanan gerçek bir anonim kripto para yaratmayı amaçlıyordu.

Proje ile öncelikli olarak maksimum anonimlik seviyesine ulaşmak hedefleniyordu. Bu hedefe ulaşmak için CryptoNote protokolü geliştirildi.

CryptoNote, gerekli anonimlik seviyesini oluşturan halka imzaları toplayan bir protokoldür. Bunların yardımı ile iki taraf (gönderen ve alıcı) gizli tutulabilir.

2014'ün sonunda projenin adının değiştirilmesi kararı alındı ve bunun sonucunda kripto para Monero XMR adını aldı. Bu adla devam ettirilen proje, kripto para anonimliği fikrini teşvik etmeye devam ediyor.

Dash

İlk olarak XCoin olarak adlandırılan bu kripto para daha sonra yaratıcılarının en çok önem verdiği unsuru, tam anonimliği ifade edecek şekilde Darkcoin (Karanlık para) adını aldı. Buna karşın bu kripto para Dash adıyla popülerlikte zirve yapmıştı.

2014'te başlatılan projenin arkasında yetenekli geliştirici Evan Duffield yer alıyordu. Bitcoin'in anonimliğini geliştirmek için 10'dan fazla opsiyon oluşturmuştu ve kod değişikliği talebinin ekibi tarafından reddedilmesinin ardından kendi projesini başlatmaya karar verdi.

Bunun yanında 2016'da Dash kripto para biriminin dünyanın dört bir yanında popülerlik kazandığını ve bireysel yatırımcılar kadar büyük şirketlerin temsilcilerinin de ilgisini çektiğini belirtelim.

Zcash

Yeni bir kripto para biriminin 2013'te ortaya çıkacağı konuşuluyordu ancak 2016'da halka sunuldu. Zuko Wilcox 2016'da (Zcash CEO'su) projenin tamamen iş birliğine açık olduğunu duyurdu. Yaratıcısı ise Zerocoin Electric Coin Company (ZECC) geliştirme ekibi.

Kendi Zerocoin protokolü ağ üzerinde tüm işlemler için maksimum şifreleme sunuyor. Bunun yanında Zcash en büyük kripto paralar arasında yer alıyor.

Bu kripto paralar anonimliğin en önemli temsilcileri olarak görülüyor.

Söz konusu projeler kullanıcılarının kişisel verilerinin tamamen korunmasını sağlamayı amaçlıyor ve her birinin bireyselliği ön plana çıkıyor.

Sonuç

Anonimlik, dağıtık teknolojilerin temeli olmaya devam ediyor. Aracıları ortadan kaldırıyor ve finansal yönetimi açık ve güvenli hale getiriyor. Gerçekten anonim kripto paraların desteklenmesi, sadece yetkililerin faydasına olan, devletin zorunlu kıldığı sistemlere karşı özgürlüğü seçmeye benzetilebilir.

Editör: TE Bilişim