Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı İl Ambulans Servisi Başhekimliği tarafından toplumun 112 acil sağlık hizmetleri konusunda bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturmak adına ‘Bir nefes kadar acil mi?’ kampanya oluşturuldu.

Sağlık İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen kampanya tanıtım toplantısına İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Uğur Bilge ve İl Ambulans Servisi Başhekimi Veli Görkem Pala katıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Müdür Bilge, “Eskiden ambulans yok denirken yarımda saatte ulaşım sağlanırken, şuan 10 dakikanın altında yüzde 95 ulaşımımız var” dedi. Halkı bilinçlendirmek adına böylesi bir kampanyayı hayata geçirdiklerini belirterek, “Kampanyamızın temel nedeni sadece 112 acil vakalar için bu telefon numarasının kullanılması. Bunun dışında kullanımlar olası gecikmelere sebep olabileceği gibi bizim çağrıyı almada gecikmemize hastaya ulaşmada sıkıntıya neden olmakta” diye konuştu. Çok sayıda gereksiz çağrı aldıklarını aktaran Müdür Bilge, “Bizim suyumuz patladı, kaçı aramam gerekiyor? Telefon kapandı onun için aradım. Sevgilimden ayrıldım. Telefon PUN girin diyor, yardım eder misiniz?  gibi  şeklinde çağrılara muhatap oluyoruz” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan İl Ambulans Servisi Başhekimi Veli Görkem Pala kampanya hakkında bir sunum yaptı. Pala kampanya süresinin bir yıl olacağını belirterek, “1-12 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası kutlamaları doğrultusunda Eskişehir İl Ambulans Servisi Başhekimliği tarafından düzenlenen kampanyadır. 112’nin ne olduğu ne zaman aranması gerektiği, neler yapılması gerektiği ile ilgili Eskişehir halkına genel bir bilgi ve eğitim düzenlemeyi planlıyoruz” dedi. Pala vakaya 10 dakikanın altında ulaştıklarını belirterek, “Eskişehir’de 2002 yılında 6 ambulans 7 adet Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonları varken, 6 bin vakaya ulaşılırken, bugün itibariyle 48 ambulans 29 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyon ile 65 bin vakaya ilk 10 dakika içerisinde yüzde 95 oranında ulaşabilmektedir” diye konuştu. Çağrı merkezine 2018 yılı içerisinde toplam 478 bin 544 çağrı geldiğini belirten Pala, “1 Ocak- 31 Kasım arası 478 bin 544 çağrı gelmişti. Bunun 52 bin 053’ünün vakaya dönüştüğünü düşünürsek şuana kadar gereksiz çağrı işgali yüzde 89’dur” ifadesinde bulundu.