Biyometrik nedir öğrenmek için bio ve metron kelimelerinin açılımlarını bilmemiz gerekmektedir. “Bio” (( yaşam – canlı )) ve “ metron ” (( ölçüm )) kelimelerinden türeyen biyometrik, biyolojik veriyi ölçme ve istatistiksel olarak analiz etme bilimidir. . . Bilişim teknolojisi ile birlikte biyometrik genel olarak insan vücudunun parmak izi, dna, el geometrisi, yüz, retina / iris ve imza gibi özellikleriyle ilgilenir ve bunları doğrulama ve/veyahut kimlik tespiti için kullanır. . .

BİYOMETRİK SİSTEM NEDİR ?

Kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini tanıyarak kimlik tespiti yapmak veyahut kimlik doğrulamak üzere geliştirilmiş otomatik sistemler bütünüdür. . . Bir sisteme kim olduğunuzu kanıtlamanızın geleneksel yolu şifreler ve pin numaralarıdır. . . Fakat bunlar, şifreleme algoritmalarının çözümlenmesi sayesinde geçerli güvenliğini kaybetmiştir. . . Biyometrik sistemler temelde, kişinin sadece kendisinin sahip olduğu, değiştiremediği ve diğerlerinden ayırt edici olan, fiziksel veyahut davranışsal bir özelliğinin tanınması ile çalışmaktadırlar. . . Bilgisayarların günlük hayatın giderek daha önemli bir parçası haline gelmesiyle, belgelerin imzalanmasından alışverişe kadar pek çok işlem dijitalleşerek, biyometrik ürünleri vazgeçilmez bir hal almaya başladı. . .

BİYOMETRİK SİSTEM ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?

Günümüzdeki mevcut biyometrik tanıma sistemleri (( her geçen gün yenileri çıkmakla beraber )) genel olarak şu kategorilerde ıncelenmektedir ;

Fizyolojik özellikler ;
parmak izi, dna, el geometrisi, yüz, retina / iris

Davranışsal özellikler ;
imza atımı, yürüyüş şekli, tuş vuruşu, konuşma

Kullanılan biyometrik sistemlerin en önemlisi polis merkezlerinde, pasaport ve vize başvurularında ( ingiltere 2007 yılından beri vize başvurularında, başvuran kişiden biyometrik veriler almaktadır ) kullanılan parmak ızi sistemleridir. . .