Büyük Türk Büyüğümüz Eskişehir Valisi Azim Tuna, sonunda ağzındaki baklavayı çıkardı.

“Külliye’yi biz istiyoruz..”

Niye istiyor Sayın Vali?...

“…yapılan etkinlikler için Eskişehir’de salon bulamıyoruz,…”

Türk Dünyası, Türk Kültür Başkenti Ajansı’nın büyük bütçesi içinde Eskişehir’e bir salon kazandıramayan Eskişehir Valisi Azim Tuna, salon bulamadığı için ‘azimle’ Külliye’yi istiyor…

Ahhhhhh.. O ‘azimle’ Türk Dünyası etkinlikleri öncesi yapılacak program ve harcamalar içinde bir salon isteğini de gerçekleştirseydin, bu gün Külliye ‘kavgası’ çıkmazdı.

Şimdi Odunpazarı Belediyesi  de ‘azim’le Külliye’yi terketmek istemiyor.

Bakalım bu azimle Külliye kimin elinde kalacak?

12 Eylül öncesi bu Külliye’nin şimdiki nikah salonu ve çeşitli toplantı ve gösteri alanı olarak kullanılan bölüm Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılıyordu. 12 Eylül öncesinde  Prof.Dr. Şahin Özyüksel galeri müdürüydü. 12 Eylül sonrası  görevden alınmıştı.

Daha sonra uzun süre kapısına kilit vuruldu. AK Partili Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, kilidi kırarak bu alanı yine topluma açtı, etkinlikler yapıldı.

Buradaki etkinlikler Odunpazarı bölgesine haraketlilik getirdi.

Özellikle Mevlevihane ve Tabhane bölümleri bu gün turistik amaçlı kullanılmaktadır. Tabhane içinde günümüzde El Sanatları Müzesi oluşturulmuş, buradaki atölyeler ziyarete açılmıştır. El Sanatları Atölyeleri içinde pek çok sanatçı tezhip, süsleme, cam sanatlarıyla uğraşmakta, eserler burada satışa sunulmakta.

Valilik, Kurşunlu Külliyesi kullanımına elde ederse bu hareketlilik olacağına inanıyor musunuz?

Ben inanmıyorum.

O yüzden, Burhan Sakallı ile başlayan bu hareketliliğe durdurmayın, bırakın Külliye’yi…

Valilik, çok istiyorsa, Eskişehir’de bir salon yapabilir, yaptırabilir. Ak Partili milletvekilleri de bu konuda ağırlığını koyarlar.

Külliye’yi böylesine bir tartışma ortamına çekmeyin.  Kurşunlu Külliyesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1525 yılında Acem Ali’ye yaptırılmıştır. Şehrin bu önemli yapısına siyasiler değil sanatın, sanatçıların eli değsin…