Makina Mühendisleri Odası 63’üncü Kuruluş yılı geleneksel gecesi The Garden’da gerçekleştirildi. Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesince The Garden restoran ve davet salonunda gerçekleştirilen gecede gündem yine termik santral oldu. Geceye katkı sunanlara ise plaket takdim edildi.
Gecenin açılış konuşmasını yapan Makina Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hakan Ünal, tarihin akışının ülkemizde yoğun ve sarsıcı şekilde gerçekleştiğini söyledi. Ünal, “Bu geceki birlikteliğimizin en önemli anlamı, yıllardır vermekte olduğumuz mücadelenin onurunu, ülkemizin aydınlık geleceğine ulaşması için verdiğimiz sözlerin gerçekleştiğini ve böylesine önemli bir ideali nesiller boyu taşımak için gönüllü olan herkesin bu ülkede asla yalnız kalmadığını hatırlatacak olmasıdır” diye konuştu.
Hakan Ünal geceye katılanlara seslenerek, “Tıpkı 6 yıl önce hep birlikte sahip çıktığımız birliğimizi yarında savunmaya devam edeceğimizi söylemek için geldim. Bu önemli görevleri üstlenmenin bir yurttaşlık görevi olduğunu bilen ve nesiller boyu sürdürmek için gönüllü olan laik, devrimci, Atatürkçü, kendi çıkarlarını ülkenin çıkarları önünde görmeyen genç meslektaşlarımızı asla yalnız bırakmayacağımızı duyurmak için geldim. Yıllardır bizlere her türlü desteği verdiğiniz eşsiz dayanışma ruhuna vefa göstermek için geldim. Tek başına olduğumda ülkemdeki tüm olumsuzlukların karanlık bir gece gibi etrafımı sarmaya başladığı anda ‘Merhaba’ diyerek gülümseyen dost bakışlarınızın aydınlığına geldim. Kentimizin değerli basın mensupları: Her çağırdığımızda gelip, bizlerin sesini eğip bükmeden, kıvırıp içini boşaltmadan halka ulaştıran; emeğe, kişi ve kuruluşların demokratik haklarına, insan haklarına saygılı gerçek gazeteci dostlarımız, bu gece buraya sizlerle de dayanışma içinde olmak için geldim. Özgür ve bağımsız gazetecilerin olmadığı bir ülkede aydınlık bir gelecek olmaz demek için geldim” dedi.
BÜYÜK BİR TEHLİKEYE SÜRÜKLENİYOR
Başkan Ünal ayrıca soba dumanlarının kent üzerini kapladığını hatırlatarak kent sınırları içinde kurulacak Termik Santral konusuna da değindi. Hakan Ünal konuyla ilgili şunları kaydetti: “Bugün kentimizde, çocuklarımızın ve torunlarımızın soluyacağı hava, üzerinde koşacakları topraklar, bitkiler, hayvanlar bir büyük tehlikeye doğru sürükleniyor. Bu kentin en güzel tarım ve hayvancılık alanlarına bir termik santral kuracaklar. Önümüzde ki faaliyet dönemi bu santralin kurulmasına hayır demek için davacı olan bugünkü yönetim kurulunun mücadelesini sürdüreceği bir dönem olacaktır. Sizleri Eskişehir’de kuruması planlanan Termik Santrale kaşı tepki vermeye ve kamuoyu oluşturmaya çağırıyorum.”
TERMİK SANTRAL EŞİTTİR KÖMÜR, EŞİTTİR ZEHİR, EŞİTTİR KANSER
Geceye katılan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da konuşmasında Termik Santralden bahsetti. Ataç, “Tepebaşı bölgesinde yapılacak olan Termik Santral ile ilgili de başkan Hakan Ünal ile aynı anlayışla hareket ettik. Ve buna devam edeceğiz. Sizler daha iyi biliyorsunuz, ben şöyle diyorum; ‘Termik santral eşittir kömür, eşittir zehir, eşittir kanser. Bunun başka formülü yok. Hep birlikte bu mücadeleyi yapacağız. Bu Termik Santrali Tepebaşı’nda yaptırmayacağız.”
BAĞIMSIZLIĞA YÖNELEN GÖZLER VE ELLER VAR
Gecede söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise 10 Aralık İnsan Hakları Gününü ve Haftası olduğunu hatırlatarak sözlerine başladı. Utku Çakırözer, “Makina Mühendisleri ve diğer odalarımızın konuyla ilgisi var. Demokrasinin bu ülkede yerleşmesinde, hem kendi mesleklerinin değerini yücelterek, hem de insan haklarının ve insanca yaşamanın onurunu bu ülkede yücelterek bu mücadeleyi veriyorlar. Bu nedenle odamızın bağımsızlıklarını koruması son derece önemli. Ülkemizde sizlerde gözlemliyorsunuz, bağımsızlığa yönelen gözler ve eller var, KHK’lar rejimi ile. Hepimizin yaşadığı sıkıntılardan TMOBB’de almak zorunda kalıyor. Umut ediyorum ki bu girişimler başarısız olacak. Verdiğimiz, demokrasi, hukuk devleti mücadelesinde TMMOB bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonrada daha da artarak Türkiye’de demokrasinin yerleşmesine katkı sağlayacak. Ben emekleri için teşekkür ediyorum. Bu gönüllülükle yapılan bir çaba, Hakan Başkan’a ve yönetimindekilere teşekkür ediyorum.
BU MÜCADELE GERİYE DÖNMEYECEK
Termik Santral konusunda Ankara’dan kötü haberleri olduğunu söyleyen Çakırözer konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Ankara’dan konuyu takip eden biri olarak, ben de iyi bir haber yok. Tam tersine rant uğruna Eskişehir’in feda edilmesi gibi, ‘Alpu’da yapılacak’ deniliyor ama aslında Tepebaşı’nda yapılacak. Eskişehir’in göbeğinde yapılacak bu santral. Eskişehir’in ve bu şehrin havasının, tarımının, hayvancılığının, sularının hepsinin feda edilmesi durumu var. Bu yüzden buna karşıyız. Ve bununda siyasi bir pozisyonu olmadığını vurgulamak isterim. Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden duyarlı kesimler, CHP’lisi ve inanıyorum ki daha birçok kesim buna karşı çıkacak. Eskişehirliler karşı çıkacak, bu mücadelede de Hakan Ünal Başkanımıza ilk davayı açtıkları için minnetimi ifade etmek istiyorum. Bu mücadele geriye dönmeyecek. Umut ediyorum ki Eskişehirlilerin sağlığının lehinde sonuçlanacak.”
Gece daha sonra akşam yemeği ve Oda üyelerince hazırlanan halk oyunları gösterisi ile devam etti. Geceye CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, ETO Başkanı Metin Güler ve çok sayıda Makina Mühendisi katıldı. Gecede ayrıca 63’üncü yıl kutlaması gecesine katkı sunanlara plaket takdim edildi.