Haber: Tuğba KOÇAL

AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan Esgazete’ye özel açıklamalarda bulundu. Aday belirleme sürecine ilişkin konuşan Çalışkan, gündemde yer alan konularla ilgili sorularımızı içtenlikle yanıtladı.

Pazar günü parti olarak temayül yoklaması yaptınız. Katılım nasıldı, öncelikle bunu değerlendirir misiniz?

Temayül yoklaması bizim partimizde geleneksel olarak her seçimde yapılan, teşkilatın görüşlerinin alındığı, aday adaylarının performansının ölçüldüğü ve genel merkezin bilgi edinmesini sağlayan bir yöntemdir. 31 Mart’ta gerçekleşecek seçimler için 18 Kasım Pazar günü e-temayül gerçekleştirdik. Mevcut belediye başkanlarımız ve ilçe başkanlarımızın aday adaylığı müracaatları olmadı ama temayülde teşkilatımız tarafından onların isimleri de yazıldı. Teşkilatımız kimi istiyorsa onun ismini yazdı.

Bin 718 kişi temayül yoklamamıza katıldı. Bu da yaklaşık 80-85 aralığında bir katılım olduğunu gösteriyor. Katılımın iyi olması, yeni seçimden çıkılmış olmasına rağmen teşkilatımızın heyecanla yeni seçime hazır olduğunu gösteriyor.

Aday adaylığı için partinizden 59 isim başvurdu. Bu sayıyı yeterli buluyor musunuz?

3 büyükşehir, 4 Odunpazarı, 4 de Tepebaşı aday adayımız var. 1 tane aday adayı olan ilçemiz de var, 10 aday adayı olan ilçemiz de var. Toplamda 59 aday adaylığı başvurumuz var. Bir önceki yerel seçime kıyasladığımız bu sayı daha fazla. Bulundukları pozisyon itibariyle henüz istifa etmemiş, genel merkezin ‘Şu adayın ismi temayülde öne çıktı’ diyerek aday göstereceği isimler de olabilir. Bu şekilde Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için 8-9 isim geçiyor. Odunpazarı ve Tepebaşı belediyeleri için de yine bu şekilde ismi geçen kişiler var.

İSMİ GEÇENLERİN BİRÇOĞU İLE GÖRÜŞMEM OLMADI

Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için Metin Güler, Nedim Ünal, Burhan Sakallı gibi isimler kamuoyunda konuşuluyor. Bu isimler hakkında ne söylemek istersiniz?

Bu isimler şehrin önemli değerleri. Birçoğu ile birebir “aday olacak mısınız” tarzında bir görüşmem olmadı. Şehirde kamuoyunda bu isimler geçiyor. Temayülde bu isimlerden bir veya ikisinin ön plana çıkması durumunda genel merkezin talimatı ile kendilerinin böyle bir düşüncelerinin olup olmadığı konusunda istişare ederiz.

MİLLETVEKİLİ DE ADAY GÖSTERİLEBİLİR

Mevcut milletvekillerinin aday gösterilmeyeceği yönünde bir görüş var. Bu konuda bir netlik söz konusu mu?

Genel merkezimizin buna ilişkin “milletvekili dışında belediye başkan adayı bulun” şeklinde bir söylemi var. Ama bu konu kesinleşmiş net bir durum değil. Şöyle ki bazı şehirlerde bu yapılabilir. Kaç ilde bu olur bilemem. Adana, Mersin, Ankara, İstanbul, Eskişehir’de bu olabilir. Bunlar bunun gerçekleşmesi için mümkün iller. Bu kararı verecek olan genel merkezdir. Şehrimizde milletvekillerinin ismi ön plana çıkarsa bu da mümkün olabilir.

Mevcut belediye başkanlarında değişiklik olacak mı?

Belki bazı arkadaşlarımızın, “Biz artık devam etmeyelim” gibi bir talepleri olursa bunu değerlendirmeye alabiliriz. Bunun dışında biz mevcut belediye başkanı arkadaşlarımızın hepsinden memnunuz. Sağlık sorunları, ailevi nedenler ya da ‘artık benden bu kadar gençler devralsın’ diyen belediye başkanlarımız olursa, müsaade isterlerse olabilir.

BÜYÜKŞEHİR ADAYI 15 GÜN İÇİNDE AÇIKLANACAK

Adaylar ne zaman açıklanacak?

15 gün içerisinde Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız açıklanacak. Ondan 15 gün sonra da ilçe belediye başkan adaylarımız açıklanacak.

BÖLGESEL BAZDA İTTİFAK OLABİLİR

İttifak konusunda bir gelişme var mı? Birlikte aday gösterme gibi bir gizli ittifak söz konusu olabilir mi?

Genel merkezimizin talimatı ile her ilçede be büyükşehirde kendi adayımızı belirleyeceğiz. Fakat ilerleyen süreçte, bölgesel bazda yetki vermesi durumunda ittifak ile ilgili farklı değerlendirmeler olabilir. Biz Cumhur ittifakında yer alan her 3 partinin il başkanları olarak çok güzel, dostane diyaloglar içindeyiz. Her ortamda bir araya geliyoruz. 3 il başkanının da bu konuya olumsuz baktığını düşünmüyorum. Genel merkezlerimiz bu yönde bir talimat verirse biz bu talimata uyacağız. Sonuçta birlikte kazanacağız.

CHP merkez ilçeler olan Tepebaşı ve Odunpazarı’nda mevcut belediye başkanları ile seçime gideceğini açıkladı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

İnsanlarda alışılmışa yönelmeme, yenisini deneme, farklı isimle yola devam etme yönünde bir beklenti oluyor. Bu durum aynı siyasi parti içinde de olabilir. Biz, karşımızdaki adayın kim olduğuna bakmaksızın yolumuza bakarız. Kendi projelerimiz, değerlerimiz ile hareket ederiz. Biz bir başkasının arkasına takılıp onların değerlendirmesi, kararı üzerinden sonuç almaya çalışmayız. Biz kendimiz ne yapacağız ona bakıyoruz.

Biz belediyeciliğe farklı bakıyoruz. Daha çok kalıcı eserlerin kazandırılması, sosyal projeler üretilmesi yönünde bir bakış açımız var. Bunu da bakanlıklar yolu ile yapmayı istiyoruz. İktidar partisinin arkasında olduğu bir güç ile hareket edeceğiz. Bu şehir için önemli bir kazanım. Şehrin başta trafik sorunu, kentsel dönüşüm olmak üzere, birçok projede bakanlıklar ile hükümet ile koordineli çalışacak projeler üreteceğiz.

Uzun yıllardır şehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Yılmaz Büyükerşen’in de yeniden adaylığı söz konusu. AK Parti’nin bu seçimde de hedefi büyükşehir olacak. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Mevcut büyükşehir belediye başkanı projesel anlamda bizim diğer belediye başkanlarımızın yaptıklarının minyatürlerini yaparak mesafe almaya çalışıyor. Biz daha iyisini yapacağız iddiası ile hareket ediyoruz. Merkezdeki mevcut 3 belediye başkanımız da iyi işler yapmaya çalışmışlardır. Ama yeterli olduğu kanaatinde değiliz. Daha iyisini yapmak adına belediyeleri kazanmak istiyoruz. Şehrin artık kaybedecek zamanı yok.

Bu şehre 21 milyar lira yatırım geldi. Bu şehre yeni stat yapıldı, 6 milyar liralık hızlı tren projesi yapıldı, 1 milyar liralık TOKİ yatırımı var, 1,7 milyarlık şehir hastanesi var. Yüzme havuzları, spor salonları yaptık. Millet Bahçesi yapıyoruz. Biz bu şehrin üzerinden elimizi hiç çekmedik. Hükümetin yatırımlarından şehrimizin istifade etmediğini söylemek doğru olmaz. Ama iktidar ve yerel yönetimlerin paydaşlığı noktasında çok gerideyiz.

Seçimlerin yaklaştığı bu günlerde sadece bazı ilçelere, hoş gelecek yatırımların yapıldığını görüyoruz. Alpu, Mihalıççık gibi ilçeleri kazanmak adına yapılan yatırımlar, niçin bugüne bırakıldı? 4 yıldır bu ilçelere bu yatırımlar neden yapılmadı. Bu ilçelerimize düşünülen ve yapılan yatırımlar neden Günyüzü, Mihalgazi, Seyitgazi, Sarıcakaya’ya yapılmıyor? “Biz bu ilçeleri kazanacağız” diyerek o ilçelere birkaç iş yaparsanız, diğer ilçelere hizmet götürmemeyi açıklayamazsınız. Seçim geldi diye Büyükşehir Belediyesi olduğunu, taşra ilçelerin de kendisine ait olduğunu anlamak çok akılcı bir yaklaşım değil.

“HER GÖNÜLE GİRECEĞİZ, HER PARTİDEN OY ALACAĞIZ”

Adaylar belirlendikten sonra nasıl bir çalışma sürecine gireceksiniz?

Bu süreçte standart çalışmadan farklı çalışmalar yapmamız lazım. Biz şehirde farklı siyasi düşüncelerde olan arkadaşlarımızın da gönlüne girerek, yapacağımız proje ve yatırımlarla şehrin daha yaşanabilir noktaya gelmesini sağlayacağız. Her gönüle gireceğiz. AK Parti’nin aldığı oyda sorun yok, biz aynı oyu alıyoruz. Bundan sonra farklı düşünce yapısındaki arkadaşlarımıza da adayımızı ve projelerimizi anlatarak seçimde en iyi sonucu alacağız. En yüksek oy ile seçimi kazanacağız.

15-0’da hâla iddialı mısınız?

2004 yılında biz, Tepebaşı ve Odunpazarı belediyelerini aldık. Biz bu şehirde sadece Büyükşehir Belediyesini almadık. 14 belediyeyi almışız. 24 Haziran’dan bugüne gelen güzel de bir hava var. 15.’yi belediyeyi hedeflemek mi iddialı bir söylem?

Bu şehir sol bir şehir değildir. AK Parti, MHP, İYİ Parti, BBP toplayın, bu şehir sol bir şehir değildir. Biz milliyetçi muhafazakar tabanı olan partililerle birlikte daha vizyoner, daha yatırıma dönük, hükümetle entegre bir belediye başkanını şehre kazandırabiliriz.

Ötekileştirmeyi hiçbir zaman yapmadık, hiçbir zaman da yapamayacağız. Bazen kasıtlı söylemlerle “Onu yasaklayacaklar, bunu yasaklayacaklar” deniyor. Öyle bir şey yok, olamaz. Antalya’ya bakın, ne yasaklandır orada? İstanbul’da Nevizade’yi mi kaldırdı, Bursa Arap Şükrü’yü mü kaldırdı, Ankara Sakarya Caddesini mi kaldırdı? Böyle bir dünya yok. Odunpazarı Belediyesinde konservatuarı biz kurduk. Hiçbir zaman sanata, kültüre, sosyal aktivitelere karşı olamayız. Bu, seçim nedeniyle bizden korkan, kaybetme korkusu ile yaşayan kişilerin bir algı oluşturmaya dönük çabasıdır. Artık bu şehirde herkes değişimi istiyor. Mevcut belediye başkanlarının olduğu parti de değişim istiyor. ama söyleyemiyorlar.

AK Parti içinde yaşanan küslükler gün yüzüne çıktı. Milletvekilleri arasında yaşanan gerginlik kamuoyu tarafından takip ediliyor. Belediye başkan adaylarının belirlenme sürecinde “Onun adayı, bunun adayı” şeklinde söylemler de var. Siz il başkanı olarak neler söylemek istersiniz?

Bunu söyleyen milletvekili arkadaşlara, sormak lazım. Şehri kazanmak adına bu söylemlerin doğru olup olmadığını o arkadaşlara sormak lazım. Şu ana kadarki sürecin tamamında milletvekillerimizin tamamının, şehirde seçimi kazanmak adına hareket ettiğini düşünerek yorumlar yaptım. Eğer böyle şeyler kamuoyunda konuşuluyor ise de hangi vekil hakkında, “Ben olduğum sürece o aday olamaz” diye duyuyorsanız, o vekilimize bunu sorun. Muhatabına bu soruyu ve sebebini sorun.

Şehirde milletvekillerimiz dahil, meclis üyelerimiz, ilçe başkanlarımız yani her siyasi aktörün, hedeflerinin tek olduğunu, birlikte hareket etmemiz gerektiğini düşündüklerini umut ediyorum. Bizim parti geleneğimiz böyle. Bizim partimizde ‘dava’ var. ‘Ben’ yok, ‘biz’ var. ‘Ben’ dediğimiz zaman ne olduğunun sonuçlarını daha önce yaşadık.

“HİÇ KİMSEDEN ZERRE KADAR EKSİĞİMİZ YOK”

Son olarak neler söylemek istersiniz?

İl yönetimimizde bulunan hiç kimsenin daha önceki yönetimlerden fazlalılığı olmadığı gibi eksikliği de yok. Kimse hedef şaşırtmak, güç ve enerji tüketmek noktasında olmasın. Birlikte kazanalım. Seçime gittiğimiz ve hedefin tek olduğu ortamda farklı algıların doğru olmadığını söylemek istiyorum. Hiç kimseden zerre kadar eksiğimiz yok. Yönetimimiz çok kıymetli arkadaşlardan oluşuyor. Biz seçimleri kazanmak için herkesin donanımlı, yeterli ve kapasiteli olduğunu biliyoruz. Hiç kimse ile kıyaslanmayı doğru bulmuyoruz. Hepimizin ortak hedefi seçimlerdir.