Türk Harb İş Sendikası Eskişehir Şubesi adına Başkan Hasan Atak, "Çalışma hayatı küresel tehdite karşı geçici olarak yeniden düzenlenmelidir!.."dedi. Atak'ın açıklaması şöyle; "Bildiğiniz üzere Ülkemiz ve Dünyamız koronavirüs tehditi altında çok zor günler geçirmekte ve büyük bir mücadele verilmektedir. Yine bildiğiniz gibi dün itibariyle Ülkemizde son 24 saatte yapılan 1981 testten 168'i pozitif çıktı. 191 olan hasta sayımız 359'a ulaştı. Toplam kaybımız da maalesef 4 oldu. Hergün önümüze gelen rakamlar birgün öncesinden çok daha fazla ve ciddi bir şekil almaktadır. Üzüntümüz büyük ama bu mücadeleyi hep beraber başarmak zorundayız. Bizler emekçiler olarak verilen bu mücadeleyi sonuna kadar destekliyor ve alınan tedbirlere başta üyelerimiz olmak üzere herkesi harfiyen uymaya çağırıyoruz.
Ancak özellikle alınan tedbirler konusunda ciddi eksiklikler olduğunu da görüyoruz. Neredeyse tüm bilim adamlarının virüse karşı mücadelede yapılması gerekli en önemli noktalardan bir tanesinin “insanların birbirleri ile ilişkilerinin en aza indirilmesi, mümkün olduğu kadar evlerden çıkmadan evde kalınması, izole ortamların sağlanması” gerektiğini söylemelerine karşı ev ülkemizde de yetkililerimizin #EvdeKal ifadeleri kullanarak halkımızı buna uymaya çağırmalarına rağmen açıklanan tedbirler paketinden alınması gerekli en önemli tedbire yönelik adımlar atılmamıştır.
Ülkemizde 5 milyon 97 bin kişi tarım sektöründe, 5 milyon 561 bin kişi sanayi sektöründe, 1 milyon 550 bin kişi inşaat sektöründe,15 milyon 872 bin kişi hizmet sektöründe istihdam edilmektedir. Ve neredeyse 28 milyon aynı biçimde çalışmaya devam etmektedir. Bu insanların neredeyse tamamı servis kullanmakta toplu taşıma araçlarına binmekte ve işyerlerinde birbirleri ile temas etmeye devam etmektedir. Ve akşam evlerine döndüklerinde sözde izole halinde yaşayan eşleri ve çocukları ile biraraya gelmektedir. Temel insan ihtiyaçlarının tamamı bu emekçi kesim tarafından üretilirken emekçilerin hayatı riske edilmektedir.
Buradan yetkililere sormak istiyoruz virüsün yayılmasını önlemenin en etkin yolu #EvdeKal mak iken, vaka sayısı her gün katlanarak artıyorken çalışma hayatına katılan milyonlarca insan işyerlerine neden gönderilmektedir? Sosyal ilişkinin en aktif olduğu, iletişimin en yüksek olduğu alanlar işyerlerimiz değil midir? Alınan önlem paketlerinde ilk dikkate alınması gereken konunun bu olması ve bunun üzerine çözüm önerileri geliştirilmesi gerekirken bu durumun dikkate alınmaması büyük bir eksiklik değil midir?
Ve yine buradan yetkililerden talep ediyoruz: Bu mücadeleye kazanmak istiyorsak sadece ekonomiye ve iş adamlarına yönelik değil emek kesimi de kapsayacak tedbirler bir an önce alınmalıdır. Çalışma hayatına istihdamı koruyacak şekilde düzenleme ve destek getirilmeli gerekirse işsizlik fonu devreye sokularak tüm çalışanların en az 14 gün insanlar arası iletişimi kesilecek şekilde evlerinde kalmayı sağlayacak kararlar acilen alınmalıdır. Saatlerin bile önem arz ettiği bu ortamda yarının çok geç olmaması gerekmektedir. Basına ve Kamuoyuna saygı ile duyururuz"