Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel 2016 yılı bütçe tasarısı görüşmelerinde, Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu (BTK) bütçesi hakkında CHP grubu adına konuştu. CHP’li Yüksel, AKP’nin BTK politikalarını, devekuşu örneği vererek şu şekilde açıkladı: “Devekuşu iş yük taşımaya gelince “kuşum”, iş uçmaya gelince “deveyim” dermiş. AKP’nin işleri de böyle. Telekom’a gelince serbest; otomobile gelince milliler.”

BTK İŞİNİ YAPMIYOR

1800’lü yılların sonlarından bu yana dünya ekonomisinde söz sahibi olan iş kollarının tarım, doğal kaynaklar, otomotiv ve en sonunda da bilgi teknolojileri şeklinde değiştiğini belirten Yüksel, “BTK, bahsettiğim bu bilgi teknolojilerini düzenlemek için kurulmuş bir kurum. Ama BTK işini iyi yapamadı. Eğer BTK işini iyi ve doğru yapmış olsaydı ekonomik buhran ve işsizlik tavan yapmayacaktı. İktidar bu yüzden kaybettiği oyları geri kazanmak için bir iç savaşı kışkırtmak zorunda kalmayacaktı. Milleti Tayyipçiler ve Tayyip düşmanları olarak ikiye bölüp birbirleriyle dövüştürmek zorunda kalmayacaktı” diye konuştu.


TELEKOMLARI SATTILAR


Türkiye’nin büyüme politikasını geleceği olan teknoloji sektörüne yaslamadığını aktaran Yüksel, “Büyüme politikaları tamamen inşaat sektörüne yaslandı. Mücahit diye geldiler, müteahhit oldular. Vizyon sahibi görünmek için, milli otomobil gündemi yarattılar. Milli otomobil gibi her şeyin millisine pek hevesli görünen AKP, iktidara geldiğinde 3 milli Telekom şirketimiz vardı. Hepsi yerliydi. Peki bugün? Telsim’i Vodafone’a verdiler. %100 İngiliz. Telekom’un %55’i Oger, yani arap, turkcell’de türk ortağın payı %65’den %13’e düştü. Devekuşu iş yük taşımaya gelince “kuşum”, iş uçmaya gelince “deveyim” dermiş. AKP’nin işleri de böyle. Telekom’a gelince serbest; otomobile gelince milliler.”


BÜTÇE Mİ YETERSİZ?


“2013’te sabit internet sahipliğinde dünyada 68’inci sıradaydık. 2015’te 73’üncülüğe geriledik” diye konuşan CHP’li Yüksel, “BTK bütçesi yetersiz olduğu için mi işini iyi yapmıyor? Hayır. Örneğin 2005-2009 arası Telekom şirketlerinden toplanan 2 milyar TL’den çok paranın sadece 310 milyon TL’si kadarı harcanmış. Kalanı hazineye devredilmiş. Çünkü müteahhitlere aktarmak için para lazım. BTK parasını işine harcasaydı, sektör büyüyecek, istihdam artacaktı. Türkiye geleceğe ümitle bakacaktı” dedi.

 

Editör: TE Bilişim