Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman şunları söyledi; “Başkomutanlık Meydan Muharebesi ya da Dumlupınar Meydan Muharebesi, Kütahya'ya bağlı Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922'de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen savaş olup, 

 Başkomutan Mustafa Kemal Paşa tarafından şahsen yönetildiği için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak anılır. 26 Ağustos 1922 de başlayan  İstiklal Savaşı'nın kesin bir Türk zaferiyle sonuçlanmasını sağlayan bu çarpışmanın yıldönümü olan 30 Ağustos Zafer Bayramı Türkiye'de ulusal bayram olarak kutlanmaktadır. Bu nedenle Çevre Derneği olarak Dumlupınar da kutlamayı uygun gördük.

 

Zafer bayramı olarak adlandırılan 30 Ağustos tarihi,  1922 yılında Dumlupınar Savaşı’nın kazanılması sonrasında adını almıştır. Bu savaş ile birlikte işgal orduları geri adım atmış ve masa üzerinde Türkiye söz sahibi olmuştur. 

Yapılan görüşmeler sonrasında milli mücadelenin kazanılması için ancak ve ancak bunun askeri güçler ile alınacağı kararına varılmış ve bunun ardından taarruz emri verilmiştir. Dumlupınar Savaşı’nda yapılan bu taarruzla birlikte Türk orduları İzmir’e girmişler ve Yunanlıları denize dökmüşlerdir.

Yaşanılan bu savaşların izlerini yerinde görmek ve geçmişin havasını koklayabilmek için Eskişehir Çevre Derneği olarak Kütahya/ Dumlupınar a gitmeğe yönetim olarak karar vererek Çevre Derneği üyelerimiz ve çevre dostlarımız Dumlupınar Şehitliği, Atatürk Karargah Evi ve Kurtuluş Savaş Müzesi ziyaret etmişlerdir. Ayrıca Kütahya nın simgesi olan t Döner gazinoda yemek molası verilmiştir.

Dumlupınar şehitliği ve müze gezilerinin ardından Kütahya ya uğranılarak Kütahya Kent tarihi müzesi, Arkeoloji müzesi, Macar Evi  ve Ulu Cami ziyaret edilmiştir..

Eskişehir Çevre Derneği ( ESÇEVDER ) olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonra da çevrenin korunması, sularımızın kirlenmemesi, ağaçlarımızın kesilmemesi, zeytinliklerinin yok olmaması için mücadeleye devam ederek üyelerimizi ve kamu oyunu bilgilendirmeye devam edeceğini halkımıza bir kez daha duyururuz”.  

Editör: Mustafa YILDIRIM