AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Strazburg’da Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen Dünya Demokrasi Forumu’na katıldı. Prof. Dr.Günay forumdan video mesajlar paylaştı. Prof. Dr. Günay, ‘’ İlk oturumda çarpıcı sonuçların elde edildiği çalışmalar paylaşıldı. Belki bunlar tahmin ettiğimiz sonuçlar ancak 1973-2021 dönemini kapsayan, 175 ülkedeki tüm araştırmaları tarayan çalışmalar.  İklim krizini herkes büyük bir tehdit olarak görüyor, bireysel haytalarını etkileyeceğinden kaygılılar. Gençler iklim konusunda daha da kaygılı. Uluslararası iş birliği konusundaki eksiklik de yine çalışmalarda çok net ortaya çıkmış. BM’nin çevresel konularda eksik kaldığına dair de sonuçlar var. Pandemi sonrası için de ilginç araştırmalar var. Toplumun hükümetlere olan güveni pandemi dönemine göre artıyor ancak uzmanlara ve teknotratlara olan güvenleri daha da fazla artıyor. 2000 doğumlu nesilde ise hükümetlere olan güven düşmeye devam ediyor. Ortak sonuç ise vatndaşlar seslerinin duyulmasını istiyor. Pandemi sonrası yeni dünyada  gelişmeleri hepimiz yakından takip etmeli politika yapıcıları olarak politikalarımızı vatandaşlarımızın beklentilerine göre yapmalıyız.‘’ şeklinde konuştu.

BAŞKA BİR DÖNEME GEÇİYORUZ

Prof. Dr. Günay, Değişen bir dünya içerisindeyiz bu hem bireysel hem toplumsal anlamda hayatımızı şekillendiriyor. İklim krizini uluslararası iş birliği ile nasıl çözebilir diye tartışırken, demokrasinin de fonksiyonunu tartıştığımız bir döneme giriyoruz.’’

HEM BUDAPEŞTE’DE HEM STRAZBURG’TA ORTAK PAYDA GÜVENLİK VE DEMOKRASİ

Prof. Dr. Günay, ‘’Budapeşte’de AKPM Komisyon toplantımızda 2 gün boyunca çok yoğun gündemde çalıştık ve 1 gün aradan sonra burada Strazburg’tayız. Budapeşte’de bölgesel ve küresel güvenlik ele alındı. Bugün 3 gün sürecek toplantılarda ise demokrasi iklim krizini çözebilir mi ve gezegenimizi kurtarabilir mi bunu tartışıyoruz. Aslında her iki toplantıda da ortak payda güvenlik ve demokrasi. Güvenlik deyince aklımıza ne kadar askeri ve sınır güvenliği gelse de. İnsanın güvenliği, dünyanın güvenliği çevre kriziyle de çok ilgili. Gelecek nesillere her yönüyle daha güvenli bir dünya bırakabilmek için, bu konuları her yönüyle ele almalı ve demokratik kurumlarımızı güçlendirmemiz gerekiyor.’’ Şeklinde konuştu.

TÜM PAYDAŞLAR GLOBAL ÖLÇEKTE BİR OLMALI

Prof. Dr. Günay son olarak, ‘’Çevreye verdiğimiz zararları nasıl telafi edebiliriz, çevre krizini nasıl engelleyebiliriz ve gelecek nesillere daha güvenli bir dünya nasıl bırakabiliriz bunları toplumun tüm paydaşları olarak bir araya gelmeli ve küresel ölçekte ortak akıl çalışmasıyla aksiyon almaya başlamalıyız.’’ Şeklinde açıklamada bulundu.

Editör: Mustafa YILDIRIM