AHPADİ Dönem Sözcüsü Av. Mehmet Ektaş, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları nedeniyle şu açıklamayı yaptı; “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde benimsenen Çocuk Hakları Sözleşmesi 2 Eylül 1990 tarihinde de yürürlüğe girmiştir. Türkiye de dahil olmak üzere 196 ülkenin taraf olduğu sözleşme en fazla ülkenin onayladığı insan hakları belgesidir. Sözleşmeye imza atan Devletler, sözleşmenin çatısını oluşturan ayrımcılık gözetmeme, çocuğun yüksek yararı, yaşama ve gelişme hakkı ile katılım hakkı ilkelerini hayata geçirme ve geliştirme sorumluluğunu üstlenmişlerdir.

Çocuk hakları konusunda mesafe katedilmişse de, alınacak daha çok yol vardır.  Çocuklarına armağan edilmiş milli bayramı olan Ülkemize ise aşağıdaki tablo hiç yakışmamaktadır

⚡En az 2 milyon çocuk işçinin olduğu Türkiye’de 2021’in ilk on ayında 53 çocuk daha iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

⚡440 bin çocuk okul yerine işe giderken 1347 çocuk ise cezaevinde bulunuyor.

⚡Başta SMA'lılar olmak üzere bir çok çocuğumuz ilaç ve tedavi yardımı alamıyor. Daha dün Muzaffer bebeğin annesi çaresizlikten intihar etti .

⚡Niteliksiz eğitim sistemimiz çocuklarımıza meslek kazandırmıyor.

⚡İlk on ayda en az 160 çocuk erkeklerin cinsel istismarına uğradı,  cinsel suçların yüzde 46’sı çocuklara karşı işleniyor.

Bu tablo, kabul edilebilir değildir. Bu tablonun plansız, birbirinden kopuk çalışmalarla ortadan kaldırılması mümkün değildir.

Çocuk haklarının korunması konusunda ciddi bir politikaya, politikayı gerçek kılacak etkili stratejilere ve eylem planına ihtiyacımız vardır.

Bu farkındalık gününün, çocuk hakları konusunda yeni bir başlangıca vesile olması dileklerimizle saygılarımızı sunarız."

                                                                                             

                                                                                         

Editör: Mustafa YILDIRIM