Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal, Eskişehir'de Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletmeleri Müdürlüğü’ne bağlı yüzlerce işçinin haklarına kavuşamadığını ifade ederek, Büyükerşen'e seslendi.
Süreç hakkında bilgi veren Başkan Uysal, şunları aktardı: “2017 yılında 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondan kadroya geçen il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında işçi olarak çalışanlar, iki buçuk yıldır yüzde 4’lük mahkumiyetin son bulacağı umuduyla 1 Temmuz’u bekledi. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na eklenen geçici 7. madde ile bu kapsamda yeni tescil edilen işyerlerinde bildirilen işçilerin Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan Toplu İş Sözleşmesi 30 Haziran 2020 tarihinde son bulmuş, toplu iş sözleşmesine dahil olma, o işyerinde çalışanların 696 Sayılı kanun hükmünde kararname kapsamında taşerondan kadroya geçenlerin mevcut toplu iş sözleşmesinden 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren yararlanması kanunlar gereği ve bakanlık bu konuda olumlu görüşünü yazılı olarak ortaya koymuştur ve süreci başlatmıştır. Ancak Eskişehir'de Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletmeleri Müdürlüğü’ne bağlı otobüs şoförü, temizlikçi ve güvenlikçilerden oluşan yüzlerce işçi çalışan 2,5 yıldır bekledikleri sürenin 1 Temmuz'da sona ermesine rağmen kanun ve toplu iş sözleşmesi gereği Demiryol İş Sendikası ile Büyükşehir Belediyesi ESTRAM A.Ş Genel Müdürlüğü arasındaki bağıtlanan sözleşme hükümlerinden doğan haklarına kavuşamamıştır.”
DİĞER İLLER YAPTI
Pandemi sürecinin tüm olumsuzluklarına rağmen Tunceli, İzmir, Aydın, Bursa, İzmit, Gaziantep, Adana ve Ankara belediyesi gibi tüm belediyelerde bulundukları kurumlardaki varsa toplu iş sözleşmesine intibaklarının yapılarak, çözüm sağlandığını ifade eden Ramazan Uysal, “Belediye ve İl özel idarelerden 4 ay sonra 1 Kasım'da toplu iş sözleşme hakkına kavuşan Valilik, Milli Eğitim, Sağlık çalışanları, üniversite, Çevre Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Meclis gibi vs. tüm kurumlardaki kişilerin bulundukları kurumlarda toplu iş sözleşmesi yapılmış ise ilgili sözleşme intibakları yapılmış durumdadır” diye konuştu.
12 SAAT ÇALIŞIYORLAR
Demiryol İŞ Şube Başkanı Uysal açıklamasını şöyle sürdürdü: “1 Temmuz'dan itibaren iş yerinde toplu iş sözleşmesi olmayan Çalışma Bakanlığı'ndan yetki alarak toplu iş sözleşmesi yapacak. İş yerinde önceden toplu iş sözleşmesi olanlar ise bulundukları işyerindeki sözleşmeye dâhil edilmesi gerekliliğine rağmen, uygulamaya geçilmeyip, asgari ücrete yüzde 4 ilave ile yemek yol gibi sosyal haklar dahil aylık hak edişleri 2 bin 830 lira açlık sınırındaki maaşları olan şoförler daha fazla kazana bilmek için günlük 12 saat çalışma yapmaktadırlar. Günlük fazla çalışmanın yanında hafta sonu dinlenme tatili, Pazar, Bayram demeden çalışmak zorunda kalıyorlar.
ADALET YERİNE GETİRİLMELİ
Kışın kapıya dayandığı kışlık masraflarının arttığı, yaşam şartlarının ağırlaştığı bu ortamda, ev kirası, yakacak parsının yanına okul masraflarını da ilave olmasıyla hayat pahalılığı ile mücadelede baş edememektedirler. Malumunuz kamu hizmeti olmasına rağmen ulaşım biletlere de zam yapılmak zorunda kalındı, insanlar belediyenin gücü yetmiyorsa biz ne yapalım demektedirler, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Yılmaz Büyükerşen'in vicdanının sesiyle hareket etmesini bekliyoruz, bu dönemde yüzlerce emekçinin ve onların binlerce ailelerinin hak ettikleri koşullarda ücretlerini ve haklarına kavuşmalarını ve ailelerinin insani koşullarda bir nebze yaşamını sağlamak, ızdırabı bitirerek adaletin yerine getireceği umudunu çalışanlar ve sendika olarak beklentisindeyiz.”