Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen 212 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 10 Ocak 1961 yılından bu yana kutlanan Çalışan Gazeteciler Günü için mesaj yayımladı.

Büyükerşen mesajında,“Gazetecilerin çalışma koşullarının iyileştirmesi için 1961 yılında yürürlüğe giren kanun kapsamında çalışan ve gerçekleri halka duyurmayı kendine amaç edinen gazeteciler, 61 yıldır baskıya ve zulme rağmen çalışmalarını sürdürüyor.

1960 yılı başında benim de Türkiye Gazeteciler Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi olarak hazırlığına katıldığım 212 sayılı Kanun, halen her ne kadar yürürlükte olsa da basın çalışanlarımız için bir kazanıma dönüşmüş değil. Hatta son yıllarda artan baskılar sebebiyle her geçen gün ülkemizde tutuklu gazetecilerin sayısı artıyor. Ne yazık ki bu 10 Ocak’ı da bir taraftan fikirleri uğruna cezaevlerinde bulunan gazetecilerimizin olduğu, köşe yazarlarının siyasi düşünceleri ve yazılarından dolayı işlerinden çıkarıldığı bir ortamda karşılıyoruz.   Yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü güç olan basının çalışmalarının siyasi iktidar tarafından engellenmesi demokrasinin önündeki en büyük engellerdendir.

Ülkemizde basın yayın organlarının özgürlükleri bir an önce sağlanmalı ve çalışan gazetecilerin iş koşulları iyileştirilmelidir. Diliyorum ki, yalnızca doğruları yazarak, mesleğini onuru ile yerine getiren, kamuoyunun bilgi almasına olanak sağlayan gazetecilerimizin üzerinden bu sis perdesi kalkar.

‘Türkiye Basını milletin gerçek ses ve idaresinin doğduğu yer olan cumhuriyetin etrafında çelikten bir kale oluşturacaktır’ sözünden yola çıkarak asırlık Cumhuriyetimiz’in etrafında kale gibi duran, yaşadığı ve ülkenin içinde bulunduğu her türlü zorluğa rağmen gazetecilik etiği çerçevesinde objektif bir şekilde çalışan değerli basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, inancınızı, çalışma azminizi, kararlılığınızı kaybetmeden görev yapacağınız özgür bir gelecek diliyorum.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesi ile farklı yıllarda ocak aylarında katledilen değerli gazetecilerimiz Uğur Mumcu, Metin Göktepe, Hrant Dink başta olmak üzere mesleğini yapmaya çalışırken öldürülmüş tüm gazetecilerimizi de saygıyla anıyorum” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM