Futbolda Profesyonellik ve Profesyonel Etik, Yönetimde Profesyonellik : Profesyonel sözcüğü Türkiye’den çok Futbolcular için kullanılır.

“Deonto” görev, yükümlülük gibi anlama gelirken “logia” bilgi, bilim gibi anlamlara gelmektedir (DEONTOLOJİ)

Aslında Deontoloji sözcüğü tıpta çok kullanılan bir sözcüktür. Bizimle ilgili olan kısmı tabiki de tıp değil  kelime karşılığı olan etik ve yöneticilikte profesyonellik. Deontoloji profesyonellerin, çevresinde üzerine düşen ödev ve yükümlülüklerinin neler olduğunu bilmek ve uygulamak zorunda oldukları bir davranıştır. Deontoloji her meslekte her sektörde insan ilişkilerinin yazılı ve yazısız kurallarıdır.

Eveet gelelim artık Eskişehirspor ve yönetimine; Eskişehirspor’un mali durumunu, yılda bir kaçkez kongre yaptığını  ve malum olan borç durumunu bilmeyen duymayan kalmamıştır. Hani derlerya sağır sultan bile duydu diye tamda tabiri bu olsa gerek. Ben Eskişehirspor'da profesyonel bir yönetim şekli göremiyorum, tamam tam profesyonel bir yönetim beklemesek de en azından yönetime giren kişiler  paralı olsun bari ve Eskişehirspor’a katkı sağlasın ama maalesef gelen kişiler hep kendine katkı sağlıyorlar.

Daha düne kadar üç beş kişinin tanıdığı kişileri bir anda onbinler tanımaya başlıyor  ve popüleritesi artıyor. Futbol gerçekten harika bir oyun ve aynı zamanda   başlı başına bir sektördür, bu yüzdende Yönetenler Başkan ve yöneticiler özenle oluşturulmalıdır. Böyle düşününce Eskişehirspor borçlu değildir esasında borçlu olan yönetemedikleri için yönetenlerdir, yönetemedikleri için borçlu olan başkan ve yönetimleridir. Çünkü futbol alt sektörden besleniyor, Reklamdan medyaya, turizmden tekstile kadar pek çok başka sektörler üzerinde de etkili oluyor işte meziyet isteyende bunları yönetmektir yönetebilmektir.

Kulüpler de tesis ve futbolcu yatırımına gidiyor. Gelecek yatırımını ise futbolcu yetiştirmede, yeni gelir kaynakları yaratmada bulunuyor. Kısaca işte çok az örneğini yazdığımız bu görev ve sorumlulukları yapacak yürütecek yönetecek kişiler seçilmeli kulübün başına. Türkiye’de maalesef tüm kulüplerin durumu aşağı yukarı kötü yönetimden kaynaklanan bir borç batağının içerisinde. Dikkat edelim bütün borç içerisinde olan kulüplerin sebebi Kötü yönetimdir Nokta.

Bir kentin futbol takımının olması ve bulunduğu yer  aynı zamanda önemli bir prestij unsurudur. Takım Süper ligte oynuyor ise kent de süperler arasındadır. Ben bu durumun Eskişehir için tam tersi olduğunu düşünüyorum. Eskişehir şehirler arasında süper şehirdir.  Eskişehirspor’un yeri ise oynadığı ligin adı ne olursa olsun muhteşem taraftarının herzaman süper ligtedir.