Depresyon son yıllarda oldukça sık görülmeye başlayan bir duygu durum bozukluğudur.  Depresyon içerisinde olan kişiler sürekli bir üzüntü ve keyifsizlik halindedir. Kadınlarda erkeklere oranla görülme sıklığı daha fazla olan depresyon beraberinde iştahsızlık, isteksizlik, uykusuzluk, suçluluk duygusu, enerji ve ilgide azalma gibi bireylerin sosyal ve meslek ilişkilerini zayıflatan ve yaşam kalitesini düşüren etkiler göstermektedir. Ve tedavi yöntemi olarak öncelikte depresyon terapi yöntemleri uygulanmaktadır. Farklı yöntemlerde uygulanan bu terapi tedavilerinin yeterli gelmediği durumlarda hasta için artık antidepresan ilaç tedavisi başlayabilir demektir. İlaç tedavisi depresyon terapilerinin yeterli kalmadığı noktada tercih edilmektedir.

Beylikdüzü depresyon terapi yöntemleri ile depresyon hastalarının yaşadığı sorunlara kalıcı çözümler getirilmesi hedeflenmektedir. Bunun için kullanılan en etkin terapi yöntemleri şöyledir;

·         Bilişsel davranışçı terapi,

·         Psikodinamik terapi,

·         EMDR 

·         Aile terapisi,

·         Kişilerarası terapi,

·         Farkındalık temelli terapiler,

·         İnsancıl- varoluşçu terapilerdir.

Depresyon terapi yöntemleri psikoterapi ana başlığı altında toplanmaktadır.  Depresyon hastaları için öncelikli olarak tercih edilen tedavi süreci psikoterapiye olarak ele alınmaktadır.  Psikoterapi yöntemlerinin uygulanması depresyonun seyrine ve kişiye göre değişiklik göstermektedir. Çünkü her bir hastanın depresyon nedenleri ve depresyon boyutu birbirinden farklıdır. Hangi hasta için hangi depresyon terapi yönteminin uygun olduğu Hekim tarafından verilecek bir karardır. Aynı zamanda depresyon terapi süresi ve terapi seanslarının uygulama sıklığı depresyonun seyrine göre değişen bir diğer durumdur.

Kaynak: https://www.yukselpsikoloji.com/depresyon-terapi/

Editör: Mustafa YILDIRIM