AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, OECD’nin Küresel Parlamenterler Ağı Toplantısı’na katıldı. 52 ülkeden 153 parlamenterin katıldığı toplantı 2 gün sürdü ve 4 oturum olarak gerçekleşti. 4 Farklı konuda gerçekleşen oturumlar, her konu ile alakalı OECD uzmanlarının sunumları ile başladı ve parlamenterlerin soru, görüş ve önerileri ile devam etti.

ÜLKELERİN SAĞLIK SİSTEMLERİ DEĞERLENDİRİLDİ

Covid-19 nedeniyle dünya genelinde nüfusun çok olumsuz etkilendiği, ülkelerde sağlık sistemlerinin sağlamlığının ve esnekliğinin test edildiği, dezavantajlı grupların ve göçmenlerin bu pandemiden daha fazla etkilendiği vurgulandı. Sağlık altyapısının güçlendirilmesi ve koruyucu önlemlerin desteklenmesinin önemi vurgulandı. Parlamenterler ülkelerindeki pandemi uygulamalarını ve politikalarını paylaştılar.

COVİD-19 VE EĞİTİM

Toplantının bir diğer başlığı Covid-19 pandemisi sırasında eğitim sistemleri hakkındaydı. Prof. Dr. Günay bu oturumla alakalı “Pandemi ile ilgili eğitimde eşitsizliklerin bariz bir şekilde ortay çıktığı, ancak bu süreci eğitim ortamının yeniden yapılanması için de bir fırsata dönüştürülebileceği üzerinde duruldu. Dijital altyapı sorunlarından daha fazla öğretmenlerin online eğitime uyum sağlama konusunda sorun yaşadığı belirtildi. Çözüm olarak uluslararası işbirliğinin, müfredatların yeniden şekillendirilmesinin ve açık uluslararası eğitim platformlarının desteklenmesi önerildi.” Şeklinde konuştu.

DİJİTAL UÇURUMA KARŞI ÖNLEM ALINMALI

Eğitimdeki eşitsizliğin en büyük kaynağının dünya genelinde ‘Dijital Uçurum’ olduğuna dikkat çeken Günay, ülkeler arası dijital altyapıdaki eşitsizliği vurguladı. Günay “Pandemide herkesin kapalı kaldığı dönemde evden çalışma, evden eğitim için internet tek kaynağımız oldu. Ancak dünyada milyarlarca insan bu imkanda yoksun. Verilere şöyle bir bakarsak: dünya nüfusunun neredeyse yarısının internete erişiminin olmadığını; en az gelişmiş ülkelerde 5 kişiden birinin ancak bağlantısının olduğunu; dijital uçurumun kadınları erkeklerden daha fazla etkilediği bir gerçek. Pandemi ile şaşırtıcı bir gerçek daha ortaya çıktı. Gelişmiş ülkeler içinde bile eşitsizlikler gün açığına çıktı. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde nüfusun yüzde 6’sının yani yaklaşık 21 milyon kişinin hızlı bağlantısının olmadığı, Avusturalya’da bu oranın yüzde 13 olduğu farkedildi. Gelişmiş ülkelerde internet erişim oranı yüzde 87 iken gelişmekte olan ülkelerde yüzde 47, en az gelişmiş ülkelerde ise yüzde 19 olduğu biliniyor. Kısacası dünya genelinde olduğu kadar ulusal düzeyde de dijital uçurumu kaldıracak önlemlerin alınması gerekiyor. Ancak o zaman eğitimde eşitlikten bahsedebiliriz.” Şeklinde açıklamada bulundu.

TÜRKİYE GELİŞMİŞ ÜLKELER KATEGORİSİNDE

Türkiye verileri ile alakalı da konuşan Günay, “Türkiye’deki son duruma bakarsak: internet kullanım oranı 16-74 yaş grubundakilerde yüzde 79’a; ülke genelinde internet erişim imkanına sahip hanelerin oranı yüzde 90,7’ye; genişbant internet erişim imkanına sahip hanelerin oranı yüzde 89,9'a ulaştı. Türkiye’nin gelişmiş ülkeler kategorisinde olduğu ortadadır.” Şeklinde açıklamada bulundu.

BORÇLULUK ORANLARI HIZLI TOPARLANMANIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL

Covid-19 pandemisi İkinci Dünya savaşından sonra küresel ekonominin tanık olduğu en büyük ve yaygın sağlık, ekonomik ve sosyal şok. Ülkelerin verdiği ilk tepkiler hızlı ve uygun olmakla birlikte büyük bir belirsizlik ortamı nedeniyle çalışanları, ailelerini ve şirketleri destekleyen acil ve en uygun politikaların  uygulanması gerekiyor. Konu ile alakalı Prof. Dr. Günay “Ekonominin ve istihdamın toparlanması konulu oturumda kapsayıcı ve sürdürülebilir bir toparlanmanın nasıl olabileceği üzerinde tartışmalar oldu. Amaç pandemi nedeniyle oluşan işsizlik ve gelir kaybının uzun dönemde en aza indirilmesinin nasıl olacağı konusunda görüşler tartışıldı. En önemli sorunlardan biri ülkelerin borçluluk oranlarının çok yüksek olduğu ve büyük bir risk oluşturduğu vurgulandı..’’

FİNANS DÜNYASININ İSTİKRARI VE KOBİLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ

Toplantının son oturumu, finansal piyasaların istikrarı, kobilerin iyileştirilmesi ve iş dünyasının teşvik edilmesini konu aldı. Prof. Dr. Günay bu oturum ile alakalı Günay “Sürdürülebilir bir dünya için ‘yeşil ekonomi’nin önemine dikkat çekildi, çevre dostu sosyal yönetişimin çözüm olduğu vurgulandı.” Bu oturumda söz alan Günay “ Pndeminin kaynağına baktığımızda, iklim değişikliği, çevrenin bozulması, insanlar ve hayvanlar arasındaki dengenin kaybolması bir kaç örnek. Bu öncelikleri dikkate alan küresel birlik ve çok düzeyli bir yönetime gerek olduğu açık. Bazı ülkelerin bunlara öncelik vermesi küresel boyutta çözüm olmuyor. Olumsuz sonuçlar herkesi eşit etkiliyor.” Şeklinde açıklamada bulundu.