DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor.

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor.

Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

Eskişehir ilinde son 19 yılda yapılan ve devam eden DSİ yatırımları hakkında açıklamada bulunan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız yapmış olduğu açıklamada; “ Eskişehir’imize son 19 yılda devasa su yapıları inşa ederek aziz milletimizin istifadesine sunduk. Eskişehir’in münbit topraklarını su ile buluşturmak için yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir.” dedi.

105 bin 480 Dekar Zirai Arazi Sulamaya Açıldı

Eskişehir’e yapmış oldukları çalışmaların ayrıntılarına da değinen Genel Müdür Yıldız; “Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 19 yılda Eskişehir’e inşa edilen 26 sulama tesisi ile 105 bin 480 dekar zirai arazi sulamaya açıldı. Böylece Eskişehir’de topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 82 Milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık.

245 Bin 320 Dekar Arazide İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor…

Eskişehir’imiz için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 14 adet sulama tesisi inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 14 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 245 bin 320 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Eskişehir zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır.” dedi.

 

Eskişehir’imize 9 Baraj, 11 Gölet ve 2 adet Yeraltı Depolaması Kazandırdık

İç Anadolu’nun ve ülke tarımının önemli illerinden biri olan Eskişehir’imizde ziraatın daha da gelişmesi için son 19 yılda kente 97 adet Tesis ile 1 milyar 857 Milyon 208 Bin 344 TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Eskişehir’de son 19 yılda 9 baraj, 11 gölet ve 2 adet yeraltı depolaması inşa ettik.

İnşaatı Devam Eden 3 Baraj, 1 Gölet ile Eskişehirli Çiftçimiz Kalkınacak

Diğer taraftan Eskişehirli vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Eskişehir’in su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa ediyoruz. Bu kapsamda 3 baraj ve 1 göletin yapım çalışmaları devam etmektedir.

Eskişehir’e Memba Kalitesinde İçmesuyu

Diğer taraftan İnşaatı devam eden 1 adet içmesuyu tesisini 2026 yılı sonuna kadar tamamlayarak, toplamda 784 Bin kişi için yılda 63,07 Milyon m³ içmesuyu temin edilecektir.

Eskişehir’de Taşkın Riskini Azaltıyoruz

Yıldız; “Ayrıca; Eskişehir İlinde taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 34 adet taşkın koruma tesisi ile 36 yerleşim yeri ve 3 bin 610 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 5 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir.

Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri İle Toprağımız Daha Kıymetli

Son 19 yılda, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Eskişehir’de 13 adet iş tamamlanarak toplam 1 Milyon 326 bin 202 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Eskişehir ilinde 60 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır.

Eskişehir’in Suyu Ülkemizin Enerjisine Enerji Katıyor 

Eskişehir’de son 19 yılda kurulu gücü 155,56 MW olan 2 adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 556,95 Milyon KWh enerji üretimi sağlıyoruz.’dedi.

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM