BM kararınca tüm dünyada 21 Eylül tarihinde kutlanıyor.


Her 21 Eylül de, Birleşmiş Milletler Merkezinde “Barış Çanı” çalınıyor. Savaşlardaki insani kıyımın anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretildi. Çanın üzerine, “Çok Yaşa Mutlak Barış” yazıyor.


Eskiden Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Nazi Almanya'sının 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek ikinci dünya savaşını başlattığı tarih olan 1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak ilan etmiş. SSCB’nin ve Varşova Paktı’nın dağılmasından sonra Rusya dâhil hiçbir ülke 1 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak kutlamadı.

Lakin bizim Türkiye Marksistleri hariç yani dünyada sadece bizde Dünya Barış Günü 1 Eylül'de çeşitli sol örgüt ve yandaşlarınca kutlanıyor veya anılıyor.  


İlle bizde farklı olacaksa Yunanlıların İzmir'e çıktığı tarih 16 Mayıs 1919 olsun veya Atatürk'ün 1931 yılında "Yurtta sulh, cihanda sulh" beyanatını verdiği 20 Nisan günü gibi özel anlamlı gün olsun. Zira dünya barışı için dünyada en çok çaba gösteren bu sözü devlet felsefesi olarak benimseyen Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti olmuştur.

"Eğer devamlı barış isteniyorsa, kitlelerin vaziyetlerini iyileştirecek beynelmilel tedbirler alınmalıdır. İnsanlığın bütününün refahı, açlık ve baskının yerine geçmelidir. Dünya vatandaşları, kıskançlık, aç gözlülük ve kinden uzaklaşacak şekilde eğitilmelidir." Mustafa Kemal ATATÜRK (1935)

Atatürk işte bu düşüncesinden hareketle Türk eğitim sistemini; nasıl bir insan? nasıl bir Türkiye? nasıl bir dünya? Ülküsü üzerine dizayn ettirmiş, tarih ve ders kitaplarında kin ve nefret saçacak bilgilere yer verdirmemiştir. Ancak bu inceliği anlamayan yahut Atatürk düşmanlıkları nedeniyle bağnaz kafalar “yalan söyleyen tarih utansın” diye saptırarak utanmadan kin ve nefret kusmuşlardır.

yahut yine de bencil düşünmeyelim evrensel olsun derseniz;

Günümüzde dünya barışı için en büyük tehdit kapitalizmdir, kapitalizmin doymak bilmeyen hırsıdır ve kapitalizm denince de akla ABD ve dünyaya nükleer tehdidi gelir. Bu nedenle evrensel bir anlam içermeyen 1 ve 21 Eylül tarihleri yerine ABD'nin Hiroşima'ya atom bombası attığı tarih olan 6 Ağustos 1945 tarihinin esas alınarak her yıl 6 Ağustos gününün Dünya Barış Günü olarak anılmasını teklif ediyorum.

Sağlıklı günler dileğiyle

Ergün Çetin